Dejvické divadlo

Jiří Havelka & kol

Vražda krále Gonzaga

Premiéra: 19.12.2017. Spolupráce na scénáři: Petr Erbes. Dramaturgie: Eva Suková. Překlad odborných materiálů: Ján Dvořák. Scéna: Dáda Němeček. Kostýmy: Adriana Černá. Pohybová spolupráce: Tomsa Legierski. Režie: Jiří Havelka.
2:40


„Hřích je hřích, i když nám svědomí namlouvá opak.“
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Jiří Havelka & kol. - nominace na Cenu divadelní kritiky 2017 (nejlepší poprvé uvedená česká hra)
Dejvické divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
82 %
Termíny představení
4.4. (Čt) 19:30 vyprodáno Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 8.3.2019, počet hodnocení: 582)
přínosný / zajímavý komentář
Více viz blog.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 10.12.2018, počet hodnocení: 1488)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Titul odkazuje na „divadlo na divadle“ z Shakespearova Hamleta. V Dejvické inscenaci v první části šest osobností mluví o sobě a jejich spjatosti s DD. Každý vlastním stylem, osobitostí, vtipem. Osobní a pravdivé výpovědi nepřekračují míru soukromí, za kterou herci nepustí například média, zároveň mají přesah. Během večera se divák dále dočká nejednoho překvapení, podrobnosti se nehodí prozrazovat. Čtení ve druhé polovině disponuje silným příběhem a poselstvím, jen je zbytečně dlouhé. Vskutku originální počin, nezvyklá promyšlená hra s divákem, kterou ocení především příznivci DD.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 2858)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
85% Po ročním mezičase, kdy se v DD měnilo umělecké vedení, tato scéna vyrukovala s inscenací, kterou slaví 25. výročí svého založení. A jedná se o oslavu více než důstojnou. Inscenace se totiž pyšní všemi pozitivy, jež stojí za dlouholetým úspěchem tohoto divadla - herecké výkony, které nikdy nespadnou k šarži, precizní režie a dramaturgie. Dvě rozdílné části pojí smysl pro originální humor, navíc se trefně (každá rozdílným způsobem) obracejí k dnešku a mají opravdovou výpovědní hodnotu. Přitom je to celé zábavné včetně víceméně scénického čtení, z něhož „dejvičtí“ udělali divadelní zážitek.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 22.2.2018, počet hodnocení: 1372)
přínosný / zajímavý komentář
85 %. Inscenace Dejvického divadla trefně vsadila na efekt promyšleně vystavěného kontrastu mezi oběma svými částmi. Zatímco v té první nám herci v jakýchsi self-etudách na téma „herec – člověk – hranice hříchu a svědomí“ poměrně přirozeně odtajní i střípky svých civilních já, v té druhé s neméně odzbrojující samozřejmostí odprezentují nečekaný příběh, jehož děj neradno ani naznačovat. Prozradím proto jen, že v rámci kongeniálního propojení souvislostí nezůstanou divákům dlužni žádnou z fází působivé gradační linky, kdy zejména pořádné profackování realitou působivě zafunguje. Silný zážitek!
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 24.1.2018, počet hodnocení: 738)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná pocta hercům i herectví jako takovému. Zároveň aktuální téma, které se zde podařilo opravdu zajímavě zpracovat. Dvě dost odlišné poloviny, formou trochu podobné cimrmanovskému typu seminář a divadlo, nicméně obsahem a zaměřením tomuto hodně vzdálené. Ale i zde na sebe navzájem několikrát dobře odkazují a mají mezi sebou určitou vazbu. Hlavně pak oceňuji, jak se v druhé části skoro z ničeho podařilo vystavět neskutečně silný dramatický příběh, který výborně parafrázuje divadelní hru v Hamletovi. Skvěle zvolená forma střídání jednotlivých postav na scéně a samozřejmě perfektní herci. 88%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Marťus 90 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 70)
JirkaS 100 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 156)
přínosný / zajímavý komentář
Nečekal jsem nic a dostal jsem všechno! Nevěděl jsem, do čeho jdu, a odcházel jsem naplněný. Na první dobrou by se mohlo zdát, že z humoru se přejde do dramatu. Ale ono se filozofuje téměř celou dobu, divák se dostává hned od začátku pod palbu znepokojivých otázek, na které snad ani nechce znát odpověď, aby to vše dospělo ke strhující rekonstrukci otravy pana Litviněnka. Ani vteřina nudy! Vše zde má svůj smysl. Skvělí herci, skvělé výkony, dokonalý pan Myšička! Tohle je návrat ke kořenům divadla! Tohle je čirá radost! Zde hledejme odpověď na otázku, proč a jaký má divadlo smysl! /8.3.2019/
Jula 100 %
(zadáno: 7.3.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné. První část velmi vtipná, druhá strhující. Skvělý Myšička. Viděla jsem už asi deset inscenací režírovaných Jiřím Havelkou - všechny se mi hodně líbily.
Zelezub 90 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 9)
J.anek 80 %
(zadáno: 26.2.2019, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
Jiří Havelka použil podobný princip jako u své inscenace Já, hrdina. Úvodní terapeutické monology balancují na hraně mezi upřímností a neupřímností. Smysl mají, to nepopírám, ale štvaly mě. Následná rekonstrukce případu vraždy je fascinující, věcná, ale zároveň silná a naléhavá.
Otschi 100 %
(zadáno: 31.1.2019, počet hodnocení: 23)
Kotzova 90 %
(zadáno: 17.10.2018, počet hodnocení: 7)
Mau 60 %
(zadáno: 17.10.2018, počet hodnocení: 84)
Papirek32 100 %
(zadáno: 1.10.2018, počet hodnocení: 131)
Skubalova 40 %
(zadáno: 20.9.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Nesourodé dvě části představení. První část mě alespoň bavila, i když mi to přišlo jako stand-up. Druhá část mě velmi nudila, byla zdlouhavá a moc dokumentární.
Boučková 60 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 18)
Michalmusek 100 %
(zadáno: 7.7.2018, počet hodnocení: 168)
Luckaprague 70 %
(zadáno: 3.6.2018, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
75%? Herci jsou bezchybní (jako vždy), zajímavě se propojuje první a druhá část, je to intelektuální až psychoanalytické...J. Havelka má můj obdív...ale je to tak nějak těžké. Druhá část byla poutavá, jen to už bylo dlouhé a v divadle velké horko...
Z. Žádníková je milá, ale nic než vzornost a uhlazenost jí prostě člověk nevěří...ostatní :)
LilianaVess 80 %
(zadáno: 20.5.2018, počet hodnocení: 60)
Mraki 80 %
(zadáno: 14.4.2018, počet hodnocení: 104)
Bílek 80 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 38)
Vratislav007 100 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 11)
Marie Vodková 100 %
(zadáno: 23.3.2018, počet hodnocení: 16)
Strom-z 70 %
(zadáno: 16.3.2018, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
prvni pulka divna, druha hodne silna. nemam pocit, ze by ty dve zcela jiny casti buhvijak silne drzely pohromady
Janis 80 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 227)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
První část se hodně inspirovala Holíčkovými Kmeny z brněnské Reduty. Vnímám ji ale i jako úlitbu Dejvických, jakousi sebezpytnou očistu, která umožňuje proponentům mainstreamové zábavy uvádět politické téma ve druhé půlce. A ta byla silná a přesně zahraná.
Přesto bylo od herců před přestávkou cítit, že jen "hrají" (civilně působil především T. Jeřábek a snad i M. Myšička) a že - jak ostatně sami připomněli - jim nelze všechno věřit. Což zanechalo šmouhu neupřímnosti na celém představení. Přesto nás druhá půle svým tematem, politickým přesahem a ztvárněním silně zasáhla.
Vstupné 700 Kč.
Skudiblik 80 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 7)
Anex 70 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
hra je dosti dlouha a narocna a tak me pri dekovacce ve vydychanem divadle nemile zaskocila recitovana agitace k volbam...to by si mohli opravdu odpustit
Marcela 70 %
(zadáno: 25.1.2018, počet hodnocení: 390)
Peetra 70 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 142)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.