Dejvické divadlo

Vražda krále Gonzaga

Premiéra: 19.12.2017 | 2:40
Spolupráce na scénáři: Petr Erbes. Dramaturgie: Eva Suková. Scéna: Dáda Němeček. Kostýmy: Adriana Černá. Pohybová spolupráce: Tomsa Legierski.Režie: Jiří Havelka.
„Hřích je hřích, i když nám svědomí namlouvá opak.“
Dejvické divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
82 %
Uživatelé
83 %
náš tip
Tip od redaktorů: Anežka Kotoučová, Lukáš Holubec, Jiří Landa, Helena Grégrová, Jan Pařízek  Tip od redaktorů: Anežka Kotoučová, Lukáš Holubec, Jiří Landa, Helena Grégrová, Jan Pařízek  Tip od redaktorů: Anežka Kotoučová, Lukáš Holubec, Jiří Landa, Helena Grégrová, Jan Pařízek  Tip od redaktorů: Anežka Kotoučová, Lukáš Holubec, Jiří Landa, Helena Grégrová, Jan Pařízek  Tip od redaktorů: Anežka Kotoučová, Lukáš Holubec, Jiří Landa, Helena Grégrová, Jan Pařízek
83521000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
22.9.St19:30
8.12.St19:00Východočeské divadlo Pardubice | Městské divadlo | Q 2020vstupenky
22.9.St19:30 
8.12.St19:00 vstupenky
Východočeské divadlo Pardubice | Městské divadlo | Q 2020

Volby

Hodnocení (58)

HODNOCENÍ REDAKCE
Anežka Kotoučová  90 %  Tip Anežka Kotoučová
(zadáno: 15.9.2020, počet hodnocení: 213)
+ přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně jedna z nejkvalitnějších inscenací současného repertoáru DD. To nejlepší z civilního herectví souboru se zde snoubí s hravou a lehkou režií Jiřího Havelky. Obě části představení jsou velmi rozdílné, jak formou, tak obsahem, přesto je zde mnoho společných jmenovatelů, ať už jde o svědomí, lež či pravdu. Žádný z herců zde není nucen do protiúkolů, každý hraje tak skvěle a zúročuje ty herecké kvality, které jsou o něm známy, přesto ani jeden nijak nevyčnívá na úkor kolektivu. Skvělý útvar na pomezí stand-upu a dokumentárního divadla na základě hamletovské synopse. Divadlo, které jde na dřeň.
Lukáš Holubec  80 %  Tip Lukáš Holubec
(zadáno: 8.3.2019, počet hodnocení: 666)
+ přínosný / zajímavý komentář
--- Jedinečnost scény DD - "25" --- (více v článku na blogu)
Pavel Širmer  70 %
(zadáno: 10.12.2018, počet hodnocení: 1653)
+ přínosný / zajímavý komentář
75%. Titul odkazuje na „divadlo na divadle“ z Shakespearova Hamleta. V Dejvické inscenaci v první části šest osobností mluví o sobě a jejich spjatosti s DD. Každý vlastním stylem, osobitostí, vtipem. Osobní a pravdivé výpovědi nepřekračují míru soukromí, za kterou herci nepustí například média, zároveň mají přesah. Během večera se divák dále dočká nejednoho překvapení, podrobnosti se nehodí prozrazovat. Čtení ve druhé polovině disponuje silným příběhem a poselstvím, jen je zbytečně dlouhé. Vskutku originální počin, nezvyklá promyšlená hra s divákem, kterou ocení především příznivci DD.
Jiří Landa  80 %  Tip Jiří Landa
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 2895)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+1)
85% Po ročním mezičase, kdy se v DD měnilo umělecké vedení, tato scéna vyrukovala s inscenací, kterou slaví 25. výročí svého založení. A jedná se o oslavu více než důstojnou. Inscenace se totiž pyšní všemi pozitivy, jež stojí za dlouholetým úspěchem tohoto divadla - herecké výkony, které nikdy nespadnou k šarži, precizní režie a dramaturgie. Dvě rozdílné části pojí smysl pro originální humor, navíc se trefně (každá rozdílným způsobem) obracejí k dnešku a mají opravdovou výpovědní hodnotu. Přitom je to celé zábavné včetně víceméně scénického čtení, z něhož „dejvičtí“ udělali divadelní zážitek.
Helena Grégrová  80 %  Tip Helena Grégrová
(zadáno: 22.2.2018, počet hodnocení: 1440)
+ přínosný / zajímavý komentář
85 %. Inscenace Dejvického divadla trefně vsadila na efekt promyšleně vystavěného kontrastu mezi oběma svými částmi. Zatímco v té první nám herci v jakýchsi self-etudách na téma „herec – člověk – hranice hříchu a svědomí“ poměrně přirozeně odtajní i střípky svých civilních já, v té druhé s neméně odzbrojující samozřejmostí odprezentují nečekaný příběh, jehož děj neradno ani naznačovat. Prozradím proto jen, že v rámci kongeniálního propojení souvislostí nezůstanou divákům dlužni žádnou z fází působivé gradační linky, kdy zejména pořádné profackování realitou působivě zafunguje. Silný zážitek!
Jan Pařízek  90 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 24.1.2018, počet hodnocení: 789)
+ přínosný / zajímavý komentář
Krásná pocta hercům i herectví jako takovému. Zároveň aktuální téma, které se zde podařilo opravdu zajímavě zpracovat. Dvě dost odlišné poloviny, formou trochu podobné cimrmanovskému typu seminář a divadlo, nicméně obsahem a zaměřením tomuto hodně vzdálené. Ale i zde na sebe navzájem několikrát dobře odkazují a mají mezi sebou určitou vazbu. Hlavně pak oceňuji, jak se v druhé části skoro z ničeho podařilo vystavět neskutečně silný dramatický příběh, který výborně parafrázuje divadelní hru v Hamletovi. Skvěle zvolená forma střídání jednotlivých postav na scéně a samozřejmě perfektní herci. 88%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Vladimír Rogalewicz  100 %
(zadáno: 17.6.2020, počet hodnocení: 657)
přínosný / zajímavý komentář
Dejvické divadlo oslavilo své 25. narozeniny autorskou hrou inscenovanou pod vedením Jiřího Havelky, ve které členové divadla bohatě prokázali svou uměleckou i občanskou angažovanost. Blahopřeju DD a doporučuju k návštěvě!
Podusak  90 %
(zadáno: 4.3.2020, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Perfektní představení. Dvě půlky, naprosto odlišné, ale obě výborné. Doporučuji.
Jarka35  90 %
(zadáno: 30.1.2020, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto skvělé představení, jsem ráda že jsem mohla vidět. Téměř bezchybní herci doplnili kvalitní výběr titulu. Konec už mi přišel malinko dlouhý ale i tak naprosto skvělé. Doporučuji.
Rightak  90 %
(zadáno: 29.12.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě jedna z nejlepších současných her Dejvického divadla. Scéna je minimalistická, žádné kulisy, žádné kostýmy. V první části herci hovoří o svých životech spjatých s divadlem, místy se dostávají až do filosofických úvah, které však mají návaznost na druhou část vystoupení, která představuje jakousi rekonstrukci případu Alexandra Litviněnka. Je to typ hry, který zbožňuji, divák se zasměje, ale místy je atmosféra tak hustá, že až nedýchá. Mocenské přemýšlení ruských předních ruských politiků je zde odhalené až na dřeň.
Honza_v_botach  100 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
(M) Titul odkazuje na ?divadlo na divadle?, kde se promítají pocity herců. Prolínají se zde dvě dějové křivky ? Shakespearův Hamlet a vražda bývalého agenta KGB (a velkého kritika Vladimira Putina) Alexandra Litviněnka.

Před hrou je dobré mít o obou těchto věcech alespoň malé povědomí, aby se divák neztratil v ději.

Herecké výkony byly dokonalé, hra divákovi dovoluje hledat paralely i s aktuálním děním kolem.
Jenci  70 %
(zadáno: 2.11.2019, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Videné v Košiciach 27.10.2019. Absolutná rozdielnosť oboch polovíc predstavenia navádza k ich porovnávaniu. Viac ma oslovila prvá časť. I keď každý zo šestice mal asi rovnaký časový priestor na svoje sebavyjadrenie, viac priestoru sa mi žiadalo pre pani Babčákovu a pána Jeřábka. Možno na úkor druhej polovice. V tej bola profesionálne predvedená rekonštrukcia známej vraždy s presahom do politiky. I Keď herci upozorňovali, že im nemožno všetko veriť, odchádzal som z predstavenie o 100% spokojnejší ako z Racka v podaní rovnakého ansámblu. To mi môžte veriť.
Tlumocnik  80 %
(zadáno: 21.9.2019, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
První půle velmi zábavná. V druhé půli občas trochu vázlo tempo, ale nakonec až mrazivě působivé. Je to samozřejmě angažované divadlo, ale na to mají plné právo. Jdi do chce v divadle jen odpočinout a nepřemýšlet, ať jde na něco jiného.
Gimli35  100 %
(zadáno: 3.8.2019, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
Vražda krále Gonzaga - stand-up, reportáž a kremelský mráz běhající po zádech (více v článku na blogu)
LavinieCamui  100 %
(zadáno: 23.6.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina mi připomněla Regulaci intimity stejného režiséra, ale proč ne. Je to zase nová variace s jinými herci. Druhá polovina je spíše scénickým čtením, ale velice sugestivně zahraným. V souhrnu jde o pozoruhodnou inscenaci.
Brbla z Olomóca  80 %
(zadáno: 21.5.2019, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Viděno dne 21.5.2019 - Olomouc, Divadelni Flora:
+ velmi hodnotim neapolitičnost, DD neni Karel Gott! K. Kryl by byl spokojen.
+ prvni půlka je méně záživná, sebeprezentace aktérů ovšem s náznaky, které člověk pochopí později
+ Martin Myšička naprosto skvělý
+ mám pocit, že to je podstatná funkce divadla, burcovat - lidi čuměli, co se to děje a pochopili...zaplať Bůh většina
--------------------
- 0
JirkaS  100 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 231)
přínosný / zajímavý komentář
Nečekal jsem nic a dostal jsem všechno! Nevěděl jsem, do čeho jdu, a odcházel jsem naplněný. Na první dobrou by se mohlo zdát, že z humoru se přejde do dramatu. Ale ono se filozofuje téměř celou dobu, divák se dostává hned od začátku pod palbu znepokojivých otázek, na které snad ani nechce znát odpověď, aby to vše dospělo ke strhující rekonstrukci otravy pana Litviněnka. Ani vteřina nudy! Vše zde má svůj smysl. Skvělí herci, skvělé výkony, dokonalý pan Myšička! Tohle je návrat ke kořenům divadla! Tohle je čirá radost! Zde hledejme odpověď na otázku, proč a jaký má divadlo smysl! /8.3.2019/
Jula  100 %
(zadáno: 7.3.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné. První část velmi vtipná, druhá strhující. Skvělý Myšička. Viděla jsem už asi deset inscenací režírovaných Jiřím Havelkou - všechny se mi hodně líbily.
J.anek  80 %
(zadáno: 26.2.2019, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
Jiří Havelka použil podobný princip jako u své inscenace Já, hrdina. Úvodní terapeutické monology balancují na hraně mezi upřímností a neupřímností. Smysl mají, to nepopírám, ale štvaly mě. Následná rekonstrukce případu vraždy je fascinující, věcná, ale zároveň silná a naléhavá.
Skubalova  40 %
(zadáno: 20.9.2018, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Nesourodé dvě části představení. První část mě alespoň bavila, i když mi to přišlo jako stand-up. Druhá část mě velmi nudila, byla zdlouhavá a moc dokumentární.
Luckaprague  70 %
(zadáno: 3.6.2018, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
75%? Herci jsou bezchybní (jako vždy), zajímavě se propojuje první a druhá část, je to intelektuální až psychoanalytické...J. Havelka má můj obdív...ale je to tak nějak těžké. Druhá část byla poutavá, jen to už bylo dlouhé a v divadle velké horko...
Z. Žádníková je milá, ale nic než vzornost a uhlazenost jí prostě člověk nevěří...ostatní :)
Strom-z  70 %
(zadáno: 16.3.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
prvni pulka divna, druha hodne silna. nemam pocit, ze by ty dve zcela jiny casti buhvijak silne drzely pohromady
Janis  80 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 249)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
První část se hodně inspirovala Holíčkovými Kmeny z brněnské Reduty. Vnímám ji ale i jako úlitbu Dejvických, jakousi sebezpytnou očistu, která umožňuje proponentům mainstreamové zábavy uvádět politické téma ve druhé půlce. A ta byla silná a přesně zahraná.
Přesto bylo od herců před přestávkou cítit, že jen "hrají" (civilně působil především T. Jeřábek a snad i M. Myšička) a že - jak ostatně sami připomněli - jim nelze všechno věřit. Což zanechalo šmouhu neupřímnosti na celém představení. Přesto nás druhá půle svým tematem, politickým přesahem a ztvárněním silně zasáhla.
Vstupné 700 Kč.
Anex  70 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
hra je dosti dlouha a narocna a tak me pri dekovacce ve vydychanem divadle nemile zaskocila recitovana agitace k volbam...to by si mohli opravdu odpustit
Diko  90 %
(zadáno: 21.1.2020, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi těžký kus, smekám ...
Lumca  80 %
(zadáno: 20.7.2021, počet hodnocení: 329)
Cujo  90 %
(zadáno: 19.7.2021, počet hodnocení: 75)
Bart  80 %
(zadáno: 23.6.2021, počet hodnocení: 5)
Kokosbaba  80 %
(zadáno: 18.11.2020, počet hodnocení: 107)
Addk  100 %
(zadáno: 15.9.2020, počet hodnocení: 104)
Frankovka  90 %
(zadáno: 3.9.2020, počet hodnocení: 225)
Klaras  100 %
(zadáno: 29.6.2020, počet hodnocení: 11)
Raoul Duke  90 %
(zadáno: 17.6.2020, počet hodnocení: 7)
Axioma  90 %
(zadáno: 15.6.2020, počet hodnocení: 55)
Tylda  80 %
(zadáno: 10.12.2019, počet hodnocení: 49)
Tintera.v  90 %
(zadáno: 10.6.2019, počet hodnocení: 79)
Tretisestra  40 %
(zadáno: 4.6.2019, počet hodnocení: 50)
Petronius77  80 %
(zadáno: 17.5.2019, počet hodnocení: 5)
Doublefish  60 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 39)
Xcepek  70 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 552)
Dramaholik  90 %
(zadáno: 5.4.2019, počet hodnocení: 120)
Petra B.  60 %
(zadáno: 4.4.2019, počet hodnocení: 16)
Marťus  90 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 87)
Zelezub  90 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 10)
Otschi  100 %
(zadáno: 31.1.2019, počet hodnocení: 35)
Kotzova  90 %
(zadáno: 17.10.2018, počet hodnocení: 7)
Mau  60 %
(zadáno: 17.10.2018, počet hodnocení: 94)
Papirek32  100 %
(zadáno: 1.10.2018, počet hodnocení: 149)
Boučková  60 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 18)
Michalmusek  100 %
(zadáno: 7.7.2018, počet hodnocení: 229)
LilianaVess  80 %
(zadáno: 20.5.2018, počet hodnocení: 92)
Mraki  80 %
(zadáno: 14.4.2018, počet hodnocení: 106)
Bílek  80 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 40)
Vratislav007  100 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 11)
Marie Vodková  100 %
(zadáno: 23.3.2018, počet hodnocení: 16)
Skudiblik  80 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 14)
Marcela  70 %
(zadáno: 25.1.2018, počet hodnocení: 407)
Peetra  70 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 153)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.