Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Nikolaj Vasiljevič Gogol

Revizor

Premiéra: 19.12.2018. Překlad: Zdeněk Mahler. Dramaturgie: Vladimír Čepek. Scéna: David Bazika. Kostýmy: Jana Hauskrechtová. Hudba: Ondřej Brousek. Úprava a režie: Juraj Deák.


Jedna z nejznamenitějších komedií, které kdy byly napsány. Groteskní pohled na elitu zaostávající společnosti, ve které je způsobilost nahrazena ohebným lokajstvím a autorita zaměněna vulgární mocí. Příběh provinční vrchnosti, vědomé si své nekompetence do té míry, že sama sebe k smrti vystraší domnělou přítomností revizora, je geniálně zkombinován s příběhem bystrého podvodníka, který z úleku hodnostářů dokáže vytěžit víc, než by si kdokoliv dokázal původně představit...
D12+
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
72 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 30.1.2019, počet hodnocení: 2857)
přínosný / zajímavý komentář
Gogolův Revizor je jedním z nemnoha textů, kterým se režisér může snad v jakékoli době vyjádřit k dnešku, může si s ním pohrávat, akcentovat rezonující témata, novátorsky vykládat charaktery postav, stavět je do současných kontextů, prostě se s textem různě "špičkovat". Bohužel tohle vše vinohradské inscenaci chybí. Takto jde jen o převyprávění notoricky známého příběhu o jedné záměně. Díky aspoň za solidní práci s herci, z nichž bych rád vyzdvihl O. Vlacha coby Osipa. Kostýmy dámské části obsazení patří do kolonky NEVER MORE!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
KSnow 70 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
77 %. Přesně takhle jsem si současné zpracování této nadčasové komedie představovala! Modernizující kostýmy, hudba i scéna jsou doplněny hravými a nenásilnými odkazy k současné situaci, což inscenaci dodává novou dynamiku, která vás vymáchá v uvědomění, jak moc se vás tohle téma také týká. A navíc je to fakt (v ostrém kontrastu se zpracováním v Mladé Boleslavi) prostě a jednoduše vtipný! Snad jen první půlka je chvílemi trochu rozvláčnější, ale to se ve druhé napraví, mimo jiné i skvěle zvládnutou závěrečnou scénou.
Kkrestova 90 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 21)
Lukáš Větříšek 60 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Trochu moderní zpracování Ruské klasiky, některé momenty jsou možná až zbytečně soudobé. Hudba a kulisy velmi dobře doplňují ráz celého představení. Ocenit musím zejména herecký výkon Andrei Černé a či Šárky Vaculíkové.
Monty70 90 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 69)
Munoz 70 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 94)
JirkaS 20 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 148)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tak tohle opravu ne! Snad v životě jsem neviděl tolik hereckého přehrávání na jednom místě. Možná bylo snahou autora i režie udělat z hrdinů karikatury lidských charakterů, ale je to příliš okaté a když je něčeho moc, může se to i znechutit. V určitých pasážích předlouhé a nudné představení, Ondřej Brousek hraje Chlestakova podobně jako Peera Gynta, a zatímco jako Peer byl dokonalý, zde mě dokázal v první půli asi na půl hodiny uspat. Jediný, kdo snese přísnější srovnání, je Aleš Procházka, který byl přesný, ale v takto roztahaném kusu to ani on nezachrání. Velké zklamání. /26.1.2019/
Michelle97 80 %
(zadáno: 23.1.2019, počet hodnocení: 71)
Michkyse 60 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 77)
Lucy1905 80 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 27)
Daniel Zah 80 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Prostě paráda! Myslím, že takhle přesně byl "Revizor" zamýšlen v době, kdy ho Gogol psal......... Již téměř 300 let stále stejný vzorec chování lidí. Poznáváme se, poznáváme je, zkrátka poznáváme, že košile je mnohem blíž než kabát. Pan Procházka naprosto perfektní hejtman, Dobčinskij Jiřího Maryšky drží komediální linku celou hru, a jeho scéna "mizení pod kulečníkem" je i po dvou a půl hodinách v divadle nadprůměrná. Chlestakov Ondřeje Brouska, floutkovský až na dřeň, a nakonec pan Vlach hůlkou ukáže,.... že 300 let stará hra, se hraje na všech úrovních i dnes :-) DNV
Martikovodivadlo 80 %
(zadáno: 18.1.2019, počet hodnocení: 44)
Alcha 80 %
(zadáno: 12.1.2019, počet hodnocení: 68)
LucieSykorova 70 %
(zadáno: 7.1.2019, počet hodnocení: 95)
Freebird 80 %
(zadáno: 2.1.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné herecké výkony!
Romana35 90 %
(zadáno: 30.12.2018, počet hodnocení: 116)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Ztvárnění satirické ruské komedie Revizor ve vinohradském divadle se podařilo na jedničku.
Výborné herecké obsazení : Ondřej Brousek jako Chlestakov výrazný a přesvědčivý ve své roli, skvělá dvojice statkářů Bobčinskij - Dobčinskij (Jiří Maryško jako Dobčinskij neuvěřitelně baví), obsazení Aleše Procházky do role hejtmana bylo trefou do černého. Exelentní. Ostatní postavy rovněž velmi dobré. Dobře udělaná ruská klasika pro současného diváka.
Ivelly 80 %
(zadáno: 30.12.2018, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Moc dobře zpracovaná komedie. Scéna, hudba, kostýmy jsou dostačující a nepřehnané - chochloma, koberečky, kokošnik, kožíšky, župany.. Dobrý! Herecké obsazeni je bez chyby jako herecký výkony. Bezvadný Chlestakov - Ondřej Brousek, excelentní Bobčinskij a výtečný Dobčinskij, skvělý poštmistr a nepřekonatelný Aleš Prochazka! Chyběla mi první znamenitá replika hejtmana " Pozval jsem vás, pánové, abych vám sdělil velenepříjemnou zprávu..." a taky podle mně je trochu přehnané s červenými trenýrkami. Ale celé představeni mně moc bavilo, rozhodně zážitek, určitě to zopakuji a přivedu přátele.
VasekM 70 %
(zadáno: 29.12.2018, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi vydařené zpracování notoricky známého příběhu. Ve svých rolích mě zaujali především Aleš Procházka, Ondřej Brousek a Andrea Černá. Tato trojice celému představení vévodí. Z menších rolí mě bavil i Václav Vydra. Kulisy a kostýmy průměrné, hudba hezky dokresluje jakousi "ruskou atmosféru". Rozhodně mě to nezklamalo, ale znovu to vidět už nemusím.
Antioch 50 %
(zadáno: 29.12.2018, počet hodnocení: 148)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 28.12.2018

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.