Švandovo divadlo [studio]

Hadry, kosti, kůže

Premiéra: 21.9.2019. Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Eva Jiřikovská. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Zoja Mikotová. Režie: Martin Františák.
2:05


Nová hra nahlížející legendy české kultury v jejich střetech i samotách. Vila na Kampě. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěhoval „černý anděl poezie“ Vladimír Holan. Dvacet let společného soužití Hamleta a Falstaffa. Příliš slov k živým i mlčení s přízraky. Bujarné večírky i nejniternější modlitby. Tři kolmé metry, to byla tehdy vzdálenost z jednoho pólu české kultury na druhý...
Anketa 2019
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2018 do listopadu 2019, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 29. února.
Do konce hlasování zbývá ještě 3 dny.
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
62 %
62101000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 28.1.2020, počet hodnocení: 2879)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Hra nahlížející do ne zcela mediálně známého vztahu dvou velikánů českého kulturního světa J. Wericha a Vl. Holana. Přestože má inscenace i edukativní charakter, M. Františákovi se navíc podařilo autenticky vykreslit stísněnou atmosféru doby a její celkové pokřivenosti. Oceňuji zejména zpracování postavy J. Wericha, a to jak z textové, tak herecké stránky. M. Hanuš hraje v inscenaci prim, zdárně ho však doplňuje L. Veselý v podání běsech zmítaného Vl. Holana. Hadry, kosti a kůže nejsou pouze hrou o minulosti, svým poselstvím se silně vyjadřují k dnešku a pokládají otázky, jak by to mohlo vypadat s naší budoucností...
Jan Pařízek 80 % Tip Jan Pařízek
(zadáno: 17.1.2020, počet hodnocení: 774)
přínosný / zajímavý komentář
Pohled na život J. Wericha z trochu jiného úhlu, přes soužití s osobou, jenž žije jiným životem, ale ve výsledku mají hodně společného. V tomto ohledu skvělý L. Veselý jako V. Holan. Jeho výstupy byly působivé a správně depresivní. Obecně se v rámci celé inscenace povedlo navodit úžasně temnou a skličující atmosféru, která vás chtě nechtě zasáhne. Dobře tomu pomáhají zpívané pasáže a hudební složka. M. Hanuš pak ztvárnil pana Wericha bravurně, viditelná proměna od odjezdu Voskovce až po sklonek života. Moc pěkně také znázorněn jeho vztah se ženou a dcerou, který nebyl vždy jen pozitivní. Celkově silný zážitek. 75%
Kateřina Jírová 80 %
(zadáno: 5.1.2020, počet hodnocení: 302)
přínosný / zajímavý komentář
(75%) Soužití několika silných osobností v jednom prostoru. (Je třeba si uvědomit, že „neviditelné“ paní Holanová a Werichová si měly velmi co říci.) Bujaré večírky v patře, chudé večery v přízemí. V přízemí se dcera již postižená narodila, v patře se dcera ke svému pádu přece vlastně dopracovala sama. Úsporná funkční scéna, dobře napsaná hra, která se nebojí velkých emocí. Hanušovi a Veselému se v komorním prostoru Studia daří napsané role velmi dobře naplnit. (Psáno z reprízy 28.12.2019)
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 1420)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Inscenace se svébytně poetickou formou, silným puncem autenticity a uhrančivým přízrakem Modrého abbé dokáže, že spolutrpíte depresemi Vladimíra Holana a spolusdílíte pochybnosti Jana Wericha. A je vám úzko, svíravo a marno. Po všech stránkách působivý konfrontační duel životních postojů a mezí tvůrčí svobody dvou velkých, složitých osobností na pozadí bizarní doby.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Suzana 50 %
(zadáno: 26.11.2019, počet hodnocení: 266)
přínosný / zajímavý komentář
+9% za herecké výkony
J.anek 80 %
(zadáno: 29.10.2019, počet hodnocení: 295)
přínosný / zajímavý komentář
Gott - Chramostová.
Werich - Holan.
Umění s kompromisy a umění bez nich.
Silné téma.
Nutit diváky myslet je dnes často přijímáno s nelibostí. Ale ať si trhnou. Chytrý text, chytrá inscenace.
Hanušův Werich se bezohledně dere ke světlu, skromný a geniální Veselého Holan stojí ve stínu.
Skvělá Acherova hudba, zhudebněné Holanovy verše, symbolická scéna Evy Jiříkovské.
Michkyse 70 %
(zadáno: 15.10.2019, počet hodnocení: 98)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Obsahově, vizuálně i herecky nadprůměrné představení, které vám nedá ani na minutu vydechnout. Miroslav Hanuš naprosto přesný v roli Jana Wericha, kterého přibližuje v mnohých, ba i nelichotivých a méně známých stránkách jeho osobnosti. Luboš Veselý v úloze démony zmítaného Vladimíra Holana je mu více než zdatným spoluhráčem.
Barka 70 %
(zadáno: 27.9.2019, počet hodnocení: 238)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Uf, tak tohle je zase nálož na psychiku. Je to herecky velmi silná inscenace, vizuálně taky, ale pojatá na můj vkus až příliš alternativně, nebo jak to nazvat. Spoustě znaků jsem úplně neporozuměla, sledovat příběh pro mě bylo dost náročné a souhlasím, že zvuková složka byla příliš hlasitá, ale asi to byl záměr. Postava Abbého byla z mého pohledu často spíš rušivá. Nicméně je strašně zajímavé kouknout se na život J. Wericha zase trochu z jiné perspektivy a dozvědět se i něco o Holanovi. Švanďák se toho prostě nebojí a to je dobře :)
Ivo Železný 50 %
(zadáno: 26.9.2019, počet hodnocení: 193)
přínosný / zajímavý komentář
Bral bych spíš jako rozhlasovou hru. Dala by se ztlumit hlasitost a nerušili by herci, kteří, těžko říct proč, lezli ze skříně a do ní nebo z ní jukali nebo obcházeli mlčky kolem scény.
Martuska17 70 %
(zadáno: 18.1.2020, počet hodnocení: 32)
MorIska 70 %
(zadáno: 10.1.2020, počet hodnocení: 49)
Vladislavka 70 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 89)
Xcepek 50 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 512)
Národosolsobě 40 %
(zadáno: 5.10.2019, počet hodnocení: 289)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.