Švandovo divadlo [studio]

Hadry, kosti, kůže

Premiéra: 21.9.2019. Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Eva Jiřikovská. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Zoja Mikotová. Režie: Martin Františák.
2:05
Nová hra nahlížející legendy české kultury v jejich střetech i samotách. Vila na Kampě. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěhoval „černý anděl poezie“ Vladimír Holan. Dvacet let společného soužití Hamleta a Falstaffa. Příliš slov k živým i mlčení s přízraky. Bujarné večírky i nejniternější modlitby. Tři kolmé metry, to byla tehdy vzdálenost z jednoho pólu české kultury na druhý...
anketa portálu i-divadlo.cz...
Miroslav Hanuš: nominace - Nejlepší mužský herecký výkon roku 2019 (činohra) - redakční volba
Eva Jiřikovská: nominace - Jiný umělecký počin roku 2019 (scénografie) - redakční volba
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
74 %
Uživatelé
68 %
68201000
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (25)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák  70 %
(zadáno: 21.3.2020, počet hodnocení: 1067)
+ přínosný / zajímavý komentář
Pohled z druhé strany, který diváka ani ne překvapí, jako vtáhne a iniciuje receptory k ohledávání mnohdy šílených dobových souvislostí. Scénografie příznačně volí podobu šikmé plochy… Dva velikáni české kultury, absolutně rozdílní, pod jednou střechou, jsou zpodobněni skrze pár znaků a dál už je to svébytná melanž (v pozitivním smyslu slova). Miroslav Hanuš vystavěl ikonického Wericha mimo mediálně známé obrázky, Luboš Veselý obdařil černého anděla poezie jemnou běsovitostí. Navzdory chytře poskládaným slovům a obecně scénáři nutno dodat, že tato dramaturgie textu nebude pro každého.
Jiří Landa  70 %
(zadáno: 28.1.2020, počet hodnocení: 2895)
+ přínosný / zajímavý komentář
75 % Hra nahlížející do ne zcela mediálně známého vztahu dvou velikánů českého kulturního světa J. Wericha a Vl. Holana. Přestože má inscenace i edukativní charakter, M. Františákovi se navíc podařilo autenticky vykreslit stísněnou atmosféru doby a její celkové pokřivenosti. Oceňuji zejména zpracování postavy J. Wericha, a to jak z textové, tak herecké stránky. M. Hanuš hraje v inscenaci prim, zdárně ho však doplňuje L. Veselý v podání běsech zmítaného Vl. Holana. Hadry, kosti a kůže nejsou pouze hrou o minulosti, svým poselstvím se silně vyjadřují k dnešku a pokládají otázky, jak by to mohlo vypadat s naší budoucností...
Jan Pařízek  80 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 17.1.2020, počet hodnocení: 784)
+ přínosný / zajímavý komentář
Pohled na život J. Wericha z trochu jiného úhlu, přes soužití s osobou, jenž žije jiným životem, ale ve výsledku mají hodně společného. V tomto ohledu skvělý L. Veselý jako V. Holan. Jeho výstupy byly působivé a správně depresivní. Obecně se v rámci celé inscenace povedlo navodit úžasně temnou a skličující atmosféru, která vás chtě nechtě zasáhne. Dobře tomu pomáhají zpívané pasáže a hudební složka. M. Hanuš pak ztvárnil pana Wericha bravurně, viditelná proměna od odjezdu Voskovce až po sklonek života. Moc pěkně také znázorněn jeho vztah se ženou a dcerou, který nebyl vždy jen pozitivní. Celkově silný zážitek. 75%
Kateřina Jírová  80 %  Tip Kateřina Jírová
(zadáno: 5.1.2020, počet hodnocení: 309)
+ přínosný / zajímavý komentář
(75%) Soužití několika silných osobností v jednom prostoru. (Je třeba si uvědomit, že „neviditelné“ paní Holanová a Werichová si měly velmi co říci.) Bujaré večírky v patře, chudé večery v přízemí. V přízemí se dcera již postižená narodila, v patře se dcera ke svému pádu přece vlastně dopracovala sama. Úsporná funkční scéna, dobře napsaná hra, která se nebojí velkých emocí. Hanušovi a Veselému se v komorním prostoru Studia daří napsané role velmi dobře naplnit. (Psáno z reprízy 28.12.2019)
Helena Grégrová  70 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 1434)
+ přínosný / zajímavý komentář
75 %. Inscenace se svébytně poetickou formou, silným puncem autenticity a uhrančivým přízrakem Modrého abbé dokáže, že spolutrpíte depresemi Vladimíra Holana a spolusdílíte pochybnosti Jana Wericha. A je vám úzko, svíravo a marno. Po všech stránkách působivý konfrontační duel životních postojů a mezí tvůrčí svobody dvou velkých, složitých osobností na pozadí bizarní doby.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Lukáš Jeníček  90 %
(zadáno: 4.2.2021, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Osobně jsem představení zhlédl jen ze záznamu, ale i u mě doma na mě atmosféra inscenace zapůsobila a věřím, že pokud bych hru viděl naživo, naprosto by mě pohltila. Vyzdvihnout musím především Holanovu tvorbu, která je v podání Luboše Veselého natolik holanovská, až z toho mrazí! Uznávám, že se nejedná o hru pro každého, ale v případě, že vám sedne, čeká vás nevšední zážitek a poodkrytí českých velikánů z tak trochu jiného úhlu.
Studený Čumáček  60 %
(zadáno: 3.2.2021, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Chvílemi pocit, že vidím špičkové představení, chvílemi pocit, že by se po někom mělo hodit botou a pak vyčkat, zda bude vrácena. Tedy, co funguje skvěle: L. Veselý/Holan a B. Pavlíková/Holanová. Nádherný trojzpěv naživo (B. Pavlíková, A. Buršová, D. Barešová). D. Barešová/Kateřina, Jana velmi křehce zpodobnila dvě tak absolutně rozdílné dívky, A. Buršová pak svou raně socialistickou milostpaní obdařila neobyčejnou životností. Tohle ale přebije až nepříjemně přehnaná stylizace M. Hanuše/Werich, scéna, která asi měla být výstřední, ale způsobuje problémy, herci bez textu (a smyslu)...
Gimli35  70 %
(zadáno: 2.2.2021, počet hodnocení: 86)
přínosný / zajímavý komentář
(živý přenos na ČT art)
Vladimír Rogalewicz  70 %
(zadáno: 2.2.2021, počet hodnocení: 641)
přínosný / zajímavý komentář
V centu dění stojí Miroslav Hanuš v úžasné kreaci Jana Wericha, lavírujícího mezi neskrývanou přesnou charakteristikou doby a kompromisem s establishmentem ve snaze neztratit možnost hraní. Ostatní postavy - včetně Holana - mu pouze přihrávají. Představení není rozhodně lidové, místy se noří do oblasti symbolismu, poetiky a enigmatičnosti, kam jsem k svému překvapení nedokázal postavy plně sledovat. (TV záznam.)
Bernardblack  70 %
(zadáno: 1.2.2021, počet hodnocení: 287)
přínosný / zajímavý komentář
66%
Suzana  50 %
(zadáno: 26.11.2019, počet hodnocení: 269)
přínosný / zajímavý komentář
+9% za herecké výkony
J.anek  80 %
(zadáno: 29.10.2019, počet hodnocení: 323)
přínosný / zajímavý komentář
Gott - Chramostová.
Werich - Holan.
Umění s kompromisy a umění bez nich.
Silné téma.
Nutit diváky myslet je dnes často přijímáno s nelibostí. Ale ať si trhnou. Chytrý text, chytrá inscenace.
Hanušův Werich se bezohledně dere ke světlu, skromný a geniální Veselého Holan stojí ve stínu.
Skvělá Acherova hudba, zhudebněné Holanovy verše, symbolická scéna Evy Jiříkovské.
Michkyse  70 %
(zadáno: 15.10.2019, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Obsahově, vizuálně i herecky nadprůměrné představení, které vám nedá ani na minutu vydechnout. Miroslav Hanuš naprosto přesný v roli Jana Wericha, kterého přibližuje v mnohých, ba i nelichotivých a méně známých stránkách jeho osobnosti. Luboš Veselý v úloze démony zmítaného Vladimíra Holana je mu více než zdatným spoluhráčem.
Barka  70 %
(zadáno: 27.9.2019, počet hodnocení: 253)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Uf, tak tohle je zase nálož na psychiku. Je to herecky velmi silná inscenace, vizuálně taky, ale pojatá na můj vkus až příliš alternativně, nebo jak to nazvat. Spoustě znaků jsem úplně neporozuměla, sledovat příběh pro mě bylo dost náročné a souhlasím, že zvuková složka byla příliš hlasitá, ale asi to byl záměr. Postava Abbého byla z mého pohledu často spíš rušivá. Nicméně je strašně zajímavé kouknout se na život J. Wericha zase trochu z jiné perspektivy a dozvědět se i něco o Holanovi. Švanďák se toho prostě nebojí a to je dobře :)
Ivo Železný  50 %
(zadáno: 26.9.2019, počet hodnocení: 228)
přínosný / zajímavý komentář
Bral bych spíš jako rozhlasovou hru. Dala by se ztlumit hlasitost a nerušili by herci, kteří, těžko říct proč, lezli ze skříně a do ní nebo z ní jukali nebo obcházeli mlčky kolem scény.
Jimi Joker  90 %
(zadáno: 15.3.2021, počet hodnocení: 50)
Firestone  70 %
(zadáno: 27.2.2021, počet hodnocení: 35)
MBednarski  70 %
(zadáno: 4.2.2021, počet hodnocení: 77)
Kolemjdouci  90 %
(zadáno: 2.2.2021, počet hodnocení: 78)
Chupetica  50 %
(zadáno: 1.2.2021, počet hodnocení: 113)
Martuska17  70 %
(zadáno: 18.1.2020, počet hodnocení: 36)
MorIska  70 %
(zadáno: 10.1.2020, počet hodnocení: 49)
Vladislavka  70 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 102)
Xcepek  50 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 551)
Národosolsobě  40 %
(zadáno: 5.10.2019, počet hodnocení: 294)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.