Divadlo Kalich [muzikál]

libreto a texty písní: Gabriela Osvaldová
hudba: Ondřej Soukup

Mauglí

Premiéra: 12.9.2013. Podle „Knihy džunglí“ Rudyarda Kiplinga. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Choreografie: Jana Burkiewiczová, Adéla Stodolová. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:10


Muzikál na motivy Kiplingových „Knih džunglí“. Příbeh o přátelství, lásce, ale i o boji o přežití. Pestrý svět nebezpečné i čarokrásné džungle, který je však možná spíše výstižným obrazem naší lidské společnosti než té zvířecí...
inscenace je vhodná pro děti 1. stupně ZŠ
v anketě portálu i-divadlo.cz:
Jana Burkiewiczová & Adéla Laštovková Stodolová - 1. místo v kategorii Jiný umělecký počin roku 2013
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2013
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 26.3.2014, počet hodnocení: 1302)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Libreto by sneslo lepší propracování, zejména první polovina a titulní part Mauglího, pokulhávala návaznost jednotlivých výstupů. Nicméně příběh je líčen vkusně, bez kýče a prvoplánovosti. Hudebně nikterak výjimečné, ale solidní. Inscenační řešení vhodné, krásná výprava a propracovaná choreografie. Působivá atmosféra, vděčný rodinný titul. Efektní podívaná nemusela tolik převládnout, muzikál mohl přinést i hlubší poselství, ale i tak patří Mauglí v Praze v tomto žánru k tomu nejlepšímu. Na repríze mě nejvíce zaujali P. Strenáčik, P. Vančura, J. Kříž a J. Zonyga.
Kateřina Jírová 80 %
(zadáno: 21.3.2014, počet hodnocení: 255)
přínosný / zajímavý komentář
Cina, Strenáčik, Zonyga, Vlas, Pavlovčinová, ad. Džungle má talent. Dále viz blog.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 15.9.2013, počet hodnocení: 1252)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Audiovizuálně povedené, choreograficky přímo skvostné. Parádně navozená atmosféra džungle. Co se ovšem písňových textů týká, ty pokulhávají za celkem jako tygr Šér Chán. Škoda!
Michal Novák 70 %
(zadáno: 15.9.2013, počet hodnocení: 924)
přínosný / zajímavý komentář
Cina, Korn, Kříž, Šoralová, Vančura, Kassai, Zonyga, Vlas, Tesařík, Cmuntová, Pavlovčinová. Až na řadu hodně nešťastných textových obratů, které volají po přepracování, jsme svědky nápadité podívané. Vizualita (vč. skvělého light-designu), zapojení prvků nového cirkusu a vedle toho jedinečná práce s pohybem jsou přesně těmi důvody, proč se na Mauglího vypravit. Hudební stránka je poněkud nejednotná, ale je třeba i hudbou charakterizovat různé obyvatele džungle. Hlavní hitovku (píseň Baghíry) z hlavy nedostanete. Ocenit lze i edukační rovinu libreta.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 14.9.2013, počet hodnocení: 2723)
přínosný / zajímavý komentář
65% Ke kladům inscenace patří scéna skvěle evokující prostředí pralesa, světelný design a zejména výborně sehraný herecký tým patřící v Praze k muzikálovým jedničkám. Vyzdvihl bych tři jména: J. Sklenář, Z. Fric a J. Cina. Menší problém jsem měl jen s uchopením postavy opičího krále v podání C. Kassaie, jeho scény byly zbytečně "překřičené". O. Soukup vytvořil pár fajn melodií, některé odkazují na jeho předchozí muzikály, a při songu Strach začnete vzpomínat na Draculu a píseň Smrt. I přesto mě muzika bavila, což se nedá říci o textech G. Osvaldové. Jsou regulérně nejslabší složkou projektu.
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 14.9.2013, počet hodnocení: 658)
přínosný / zajímavý komentář
V první řadě povedená scéna, kostýmy a pohybová složka. Zdařilo se dobře vykreslit atmosféru džungle a převedení jednotlivých zvířat na jeviště. Herci se opravdu snaží, jejich pohyby, gesta a mimika jsou v tomto směru výborné. Též choreografie company je výtečná. Po hudební stránce slušné, žádná extra chytlavá melodie, ale jinak dobře poslouchatelné. Nicméně dost špatné jsou texty, bohužel většina písní je nemastná neslaná a nijak nezaujme. Z herců výborní především J. Sklenář jako Baghíra, J. Kříž jako Šer Chán a též O. Nosálek jako Opičí král. Jako celek však "pouze" slušné. 65%
Hodnocení uživatelů:
Verea 80 %
(zadáno: 18.4.2017, počet hodnocení: 4)
Tedy.ka 70 %
(zadáno: 5.2.2017, počet hodnocení: 15)
Michaela70 90 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 11)
Henry 80 %
(zadáno: 16.7.2016, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Představení cílí hlavně na dětské publikum, ale nepochybuji, že do téhle džungle s velkou chutí zavítá i dospělý divák. Dobrá hudba, vtipné texty, nápaditá choreografie, pěkná výprava, zajímavé kostýmy, zdařilé masky. V akci ostřílení muzikáloví herci a zpěváci, kteří si tohle představení hodně užívají (v tomto případě Tomeš, Strenáčik, Kříž, Fric, Zonyga, Vlas, Šoralová, Kaštovský, Cmuntová, Kassai, Opava, Pavlovčinová, spolu s nimi špičková taneční company Dolinajec, Sedláček, Panský a Fernandez). Hravost a radost - motto muzikálu, který se povedl.
Miskova Pet 50 %
(zadáno: 1.2.2016, počet hodnocení: 29)
El_En 80 %
(zadáno: 21.11.2015, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
I když nejsem příznivcem českých muzikálů, díky režii Skutrů se mi toto dílo líbilo. Jenom Gábina by si mohla některé rýmy odpustit.
Aelinwen 90 %
(zadáno: 31.10.2015, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem ledacos, ale tohle mě doslova dostalo. Strašně mě to bavilo, očividně stejně jako děti kolem, které úžasně reagovaly, děkovačka byla bouřlivá. Výborná taneční company, kostýmy, scéna, a jak už jsem psala u SKÚTRú mnohokrát - celková atmosféra. Jan Cina prostě je Mauglí a s Brigitou Cmundovou tvořili rozkošný pár. Z Juraje Čiernika šel strach, má krásný hluboký hlas a nesmírné charisma. Jiří Zonyga se jako herec lepší, výborný zpěv je samozřejmostí. Hvězdou představení je ale pro mě Jan Sklenář, černý elegán uznávaný v celé džungli. Z jeho Písně o strachu jsem měla husí kůži.
Kvapnik25 20 %
(zadáno: 31.1.2015, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Z ničeho sem neodcházel tak otrávený, jako z tohoto muzikálu. Texty teda dosti pokulhávali a písně nikterak zvlášť dobré, že bych si je chtěl doma ještě pustit. Jediný světlým obrazem byl Petr Vančura.
Koeman2 70 %
(zadáno: 4.1.2015, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Kvalitní vizuálně-pohybový muzikál se slušnými herecko-pěveckými výkony. Pečlivá režie dua SKUTR a v roli Baghíry skvělý Jan Sklenář z Hradce Králové. Skvělá zábava pro celou rodinu.
Godot 70 %
(zadáno: 20.12.2014, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedený muzikál, havně díky režijnímu duu SKUTR. Skvělé choreografie, výborně tanečníci. Scéna i kostými nejsou přeplácané. Na muzikál dobré herecké výkony.V obou podáních Rashmí, jak Michaely Doubravské tak Brigity Cmuntové je ale herecký výkon nedostačující. Všichni tři Mauglí jsou úžasní. Některé písně, od dua Soukup a Osvaldová, však působí, jako by texty dodělávali den před premiérou. Jako celek, je Máuglí jeden z nejpovedenějších muzikálů na české scéně.
Anchy 60 %
(zadáno: 9.11.2014, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Těšila jsem se na Korna, ale bohužel nebyl, tak pro mě mírné zklamání. Muzikál je jiný, ale mě nezaujal..
Marcela 70 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 354)
přínosný / zajímavý komentář
Bylo se na co dívat, ale z hudby a textu mi neutkvělo vůbec nic
Tomass 80 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Romeš, Korn, Kříž - zážitek. Vančura super šakal! Muzikál moc hezký.
Ytoska 80 %
(zadáno: 12.10.2014, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Taneční vystoupení a výprava celého představení trochu předčili zpěv, ačkoli texty Gábiny Osvaldové jsou opět chytlavé. Vyzvedla bych výkon Jana Kříže a jiřího Zonygy. I když předlohou je dětská knížka, jako představení pro děti bych ho necharakterizovala a je ku prospěchu děj příběhu znát.
Spoiler!!!: Politická satira v podání slona představení oživila a pro některé mohla být i vrcholem večera.
Mora 50 %
(zadáno: 15.6.2014, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem měla smůlu na obsazení, ale rozdíl mezi J.Sklenářem, J.Křížem a ostatními "zpívajícími" byl propastný. Baletní company obdivuhodná.
VasekM 80 %
(zadáno: 2.5.2014, počet hodnocení: 113)
přínosný / zajímavý komentář
Tak ně osobně se Mauglí líbil moc. Pěkná scéna, skvělé choreografie a výkony některých umělců mě zaujaly velmi... především Petr Vančura, Jan Vlas, Roman Tomeš nezklamal, Petr kolman si svou první velkou roli užívá, Jan Kříž a Juraj Čiernik jsou vynikající, každý jiný. Svým výkonem šokoval všechny přítomné v roli Baghíry Peter Strenáčik, ovšem Jan Sklenář je ještě o chlup lepší. Míša Doubravová jako vždy kouzelná. Celkově bych hodnotil představení hodně kladně... :)
Candie254 30 %
(zadáno: 12.4.2014, počet hodnocení: 179)
přínosný / zajímavý komentář
Na muzikál jsem se těšila, ale bohužel, tohle se se mnou totálně minulo. Chvílemi jsem měla pocit,že se dívám na amatérské divadlo,protože někteří opravdu nehráli (viz Zonyga). Nicméně všichni výborně zpívali. Zdařilá hudba, ale pokazily mi ji místy strašné texty. Jinak mne zaujal Juraj Čiernik jako Šerchán, což byla podle mě asi nejlépe stylizovaná postava z celého muzikálu. Většina ostatních zvířat byla také dobře ztvárněna a ano, byla tu i efektní choreografie. A pak přišel slon alá Zeman, většina lidí se sice smála, mě to přišlo nejvíc laciné.Bohužel, tenhle muzikál mne rozhodně neoslovil.
Ostry 30 %
(zadáno: 28.2.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Největší zklamání sezóny.Ale možná proto,že jsem rozmazlený brněnským Městským divadlem.Je to tak "uřvané,že jde o dílo z džungle,byl to snad záměr?Už se zase těším na Kvítek z hororu nebo na Pokrevní bratry do Brna.A Pražáci ať si hrají na muzikály...;-)
Divadelnik 80 %
(zadáno: 26.2.2014, počet hodnocení: 100)
Lumca 80 %
(zadáno: 23.2.2014, počet hodnocení: 259)
Simorak 90 %
(zadáno: 13.2.2014, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Hezké, příjemná džungle.
Terez.ka 90 %
(zadáno: 30.1.2014, počet hodnocení: 33)
Jan.bat 90 %
(zadáno: 27.1.2014, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Hodně zajímavý muzikál, skvělé výkony. Některá "zvířata" jako živá, skvělá opička. :-)
Hannah21 80 %
(zadáno: 30.12.2013, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé režisérské nápady dua SKUTR (zejména had, supi, slon), výborné výkony herecké, pohybové i pěvecké. Všem se podařilo zvládnout zvířecí pohyby, což muselo být velmi obtížné. Nejvíce mě zaujal Kříž jako Šerchán a Strenáčik jako Baghíra. Hudba spíše dokresluje dění, nejvíce mi v hlavě utkvěla závěrečná píseň Vaingangá a pak Píseň o strachu. Texty jsou ale občas krkolomné.
Jirkan 70 %
(zadáno: 27.12.2013, počet hodnocení: 510)
přínosný / zajímavý komentář
27.12. 2013: Hodnocení za snahu vykročit vpřed v české muzikálové tvorbě. Nechal jsem se utáhnout na Skutry. Po vizuální stránce výborné, je tam řada perfektních nápadů, které baví (slon, had...). Kostýmy jsou velmi vydařené. Pochválit musím pohybovou stránku. Myslím, že tvůrcům se podařilo hodně v tak malém a trochu nešikovném prostoru, zaslouží si to větší jeviště. V závěru bych uvítal větší katarzi. Z obsazení jmenuji: Cina, Sklenář, Čiernik, Vančura, Šoralová. Není to něco, co by mne posadilo... ale mohu říct: "ano, na toto se vyplatí jít, pokud chcete v Praze na muzikál".
Brouček 70 %
(zadáno: 28.10.2013, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Choreografie a scéna dokonalá. Výborné výkony, fantastická company. Texty nenadchly.
Abigail7 60 %
(zadáno: 24.10.2013, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
Tak nějak asi na 65%. (Cina, Strenáčik, Pleskot, Šoralová, Čiernik, Marek, Fric, Kaštovský, Cmuntová, Kassai, Tesařík, Křenková, Fernandez, Dolinajec, Sedláček, Ramba).
Scéna, kostýmy, choreografie, atmosféra džungle - perfektní.
Herecko-pěvecko-taneční výkony výborné.
Hudba ne úplně uchvacující ale velmi dobrá. Song Strach naprosto výborný.
Texty s pár obraty velmi dobrými (Osvaldovsky) i několika velmi nedobrými.
Zážitek celkově dost dobrý, ale tak nějak... něco mu trochu chybělo, aby vyvolal nutkavou potřebu znovu to vidět.
Xcepek 70 %
(zadáno: 20.10.2013, počet hodnocení: 258)
Jenda.matousek 70 %
(zadáno: 1.10.2013, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Povedený a originální muzikál. Trochu doplácí na jistou roztříštěnost, jde vlastně o sled scének z džungle. Některé jsou lepší (šakal, slon, supi), jiné horší (opice, Balú, had), ale to asi závisí na indiv. vkusu. Důsledkem ovšem je, že interpreti nemají příliš prostor (hodnocení alternací viz blog). Hudba se myslím povedla, na dva tři poslechy se dostane do uší, je barevná a zajímavá. S texty je to horší, neurážely mě ale tak jako redakci (až na pitomý duet Mauglího se Šerchánem). Režie Skutrů jsou sice působivé, na můj vkus už se ale začínají trochu nápadně podobat (Krabat, Svěcení jara).
Čiko 80 %
(zadáno: 30.9.2013, počet hodnocení: 496)
PavelK 90 %
(zadáno: 15.9.2013, počet hodnocení: 179)
přínosný / zajímavý komentář
Jeden z nejoriginálnější muzikálových počinů. Skvělá režie, stylizace do jungle kabaretu, opravdu výtečné pohybové zpracování a velice vyrovnané obsazení dobrými hereckými typy. To vše v pěkné minimalistické výpravě. Hudba není tolik výrazná jako v jiných pražských muzikálech, nejde na efekt nebo hitovost, působí naopak celistvě. Texty Osvaldové opět originální a snadno zapamatovatelné. Bude se bavit opravdu celá rodina (dospělí divák si v tom ovšem podle mě najde MNOHEM více, děti to moc nepoberou a budou se jim líbit opičky).
Burbot 70 %
(zadáno: 14.9.2013, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
max. 70%. Líbila se mi scéna, ztvárnění zvířat (hlavně Ká, opice, Baghíra, Šerchán a supi). Druhá půlka ale byla na můj vkus hodně dětská, tupě explicitní a dle mého názoru se zcela zbytečnou sloní parodií Miloše Zemana.
(hodnoceno dle 2. reprízy - známější představitelé ale evidentně učinkují jen na premiéře, tady z nich nebyl skoro nikdo!?)
Honzy 70 %
(zadáno: 14.9.2013, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
Chcete-li vidět nový zajímavý muzikál,vypravte se na Mauglího.Jde po všech stránkách o zdařilé divadelní dílo.Vše začíná přesným výběrem představitelů jednotlivých postav a jednotným režijním vedením.K celkovému dojmu přispívá výborná choreografie a kostýmy.Dobře poslouchatelnou "pralesní" hudbu s použitím exotických nástrojů složil,na texty G.Osvaldové, O.Soukup.Bohužel scéna navržená pro jeviště divadla Kalich působí poněkud stísněným dojmem.O absenci živého orchestru se nemá cenu zmiňovat.Výborné herecké výkony(Sklenář,Tomeš,Čiernik)přispívají k celkovému úspěchu.Psáno z 1.reprízy.70%.
Martin21 80 %
(zadáno: 13.9.2013, počet hodnocení: 262)
přínosný / zajímavý komentář
Slabších 80 %. Premiéra byla velice vydařená, výkony všech účinkujících byly průměrné až nadprůměrné - z těch lepších např.: Jiří Korn, Csongor Kassai nebo Jiří Zonyga. Skvělá režie a choreografie. Divadlo Kalich opět nezklamalo :-)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.