Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Honzlová

Premiéra: 6.10.2021 | 2:45
předpremiéry od června 2021
Dramaturgie: Daniel Přibyl. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Katarína Hollá. Hudba: Mario Buzzi a citace. Režie: Jakub Nvota.
Adaptace jednoho z nejlepších děl moderní české prózy. Je parné pražské léto a jedenadvacetiletá Jana Honzlová tvrdne v kanceláři souboru tanců a písní Sedmikrása. Protože je sebevědomá, přímočará, vynalézavá, sečtělá a z kádrově nevyhovující rodiny plné emigrantů, politických vězňů a buržoazních živlů, nepustili ji na zájezd do Finska. Honzlová se nevzdává a ve vražedném dusnu 50. let energicky a s úsměvem bojuje s udavači, agenty a kariéristy, hledá víru a drží morálně i finančně nad vodou početnou rodinu. Jenže humoru a smyslu pro spravedlnost totalita vůbec nepřeje. Normální holka, která hledá pravdu, je ohrožený druh...
  
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
72 %
Uživatelé
70 %
náš tip
Tip od redaktorů: Iva Bryndová, Pavel Širmer, Helena Grégrová  Tip od redaktorů: Iva Bryndová, Pavel Širmer, Helena Grégrová  Tip od redaktorů: Iva Bryndová, Pavel Širmer, Helena Grégrová
70441000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
28.2.Út10:00PRO ŠKOLY 13+; LEKTORSKÝ ÚVOD; DIVADELNÍ WORKSHOPvstupenky
3.3.19:00vstupenky
29.3.St19:00vstupenky
12.4.St14:00KLUB MLADÝCH DIVÁKŮvstupenky
12.4.St19:00PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍvstupenky
28.2.Út10:00 vstupenky
PRO ŠKOLY 13+; LEKTORSKÝ ÚVOD; DIVADELNÍ WORKSHOP
3.3.19:00 vstupenky
29.3.St19:00 vstupenky
12.4.St14:00 vstupenky
KLUB MLADÝCH DIVÁKŮ
12.4.St19:00 vstupenky
PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍ

Volby

Hodnocení (49)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  80 %  Tip Iva Bryndová
17.2.2022 | 401 hodnocení
+ souhlasím
Silný příběh jednoznačně dokazující a ilustrující povahu minulého režimu v 50. letech a to, jakým způsobem se v něm projevovaly lidské charaktery. Inscenaci výrazným hereckým výkonem táhne Beáta Kaňoková, které velmi dobře sekundují i Petr Konáš, Viktor Dvořák, Veronika Janků a Antonín Kracik. Postavy sester hlavní hrdinky se tolik nepovedly, jedna má málo prostoru, druhá je snad i kvůli zvláštní paruce, která omezuje mimiku, podivná. Efektní scénografie, i sympatické zapojení hudby a zpěvu. Inscenaci se zdárně daří budovat napětí a udržovat diváky v očekávání až do dramatického konce.
Lukáš Holubec  60 %
27.12.2021 | 715 hodnocení
+ souhlasím
--- Hrdě i v pekle --- (více v článku na blogu)
Pavel Širmer  80 %  Tip Pavel Širmer
3.12.2021 | 1868 hodnocení
+ souhlasím
Přestože je kniha Z. Salivarové ceněným dílem, nedostává se jí zasloužené pozornosti. Vůbec první česká (realizovaná) adaptace je vydařená a přenáší na jeviště silný příběh, jehož smutný konec může v divácích vzbudit až dojetí. Inscenátorům neunikla ani atmosféra Prahy ve složité době 50. let. Skvělý výkon B. Kaňokové v hlavní úloze, herci ve vedlejších rolích se na menším prostoru neztrácí a přesně vystihují význam postav v Janině životě. (Na mě osobně nejintenzivněji zapůsobily scény s R.Fidlerovou a představitelem dětské role S. Budimanem.)
Helena Grégrová  80 %  Tip Helena Grégrová
17.10.2021 | 1534 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Je to už téměř třicet let, kdy jsem se skoro nemohla odtrhnout od knížky, kterou jsem si nedlouho poté zvolila jako téma maturitní práce, neboť mně ten silný, hluboce lidský příběh a nezdolný naturel titulní postavy byly velmi blízké. Jsem ráda za zpřítomnění mých tehdejších pocitů prostřednictvím působivé inscenace MDP, která zdařile zobrazuje, jak neblaze se na osudu jedné obyčejné pražské rodiny dokázala podepsat "udavačsko-budovatelská" 50. léta. Tleskám herecky přesvědčivým výkonům, nejvíce mě oslovila B. Kaňoková jako Jana Honzlová a S. Budiman, který je v roli jejího mladšího bratra Huga skutečně odzbrojující.
Jan Pařízek  60 %
16.6.2021 | 839 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Knihu neznám, ale věřím, že to bude určitě povedené dílo. Potenciál je zde jasně vidět. Ale pro mě bohužel zde na divadle nebyl naplno využit. Začátek je až příliš roztahaný. Nějaké větší emoce se u mě dostavily až ke konci první části. K jednotlivým postavám člověk dlouho nepřilne a jejich osud ho ani tolik netrápí. V druhé části naštěstí celkově lepší, včetně silného závěru. Herecky rozhodně výtečná B. Kaňoková, jenž tomu dává vše a je to hodně znát. Vedle ní pochvala pro mladšího S. Budimana, má opravdu talent. A v menší roli též V. Dvořák, scény s ním a Beatou patří k nejlepším. Kvituji též zapojení písní. 65%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Martina123  70 %
30.12.2022 | 83 hodnocení
+ souhlasím
75 %
Vladimír Rogalewicz  50 %
7.12.2022 | 729 hodnocení
+ souhlasím
Cituji z výstižné recenze Jana Kerbra v Lidových novinách: "Nesnadno se mi to píše, ale výsledek sympatického snažení nepovažuji za příliš zdařilý. Obávám se, že ten, kdo si hlubokou, tísnivou, a přitom se stylovou lehkostí napsanou prózu oblíbil, bude pociťovat deficit poněkud klopotné a stylově rozhárané divadelní verze oproti předloze. ... B.Kaňoková na jevišti ... dodává hrdé dívce, jistě v intencích režijní koncepce, občas polohu až infantilně divokou, ... působí jako neřízená střela. ... Přiblížit velké dílo české literatury je jistě záslužné, inscenace může mít pozitivní edukativní efekt, za předlohou ovšem citelně zaostává."
RaB  70 %
29.11.2022 | 282 hodnocení
+ souhlasím
Střídmá, ale přesná režie a výborná Beáta Kaňoková (střídá snad všechny herecké polohy a ve všech ukazuje svůj jedinečný talent).
Negativum je jediné - Radka Fidlerová, která kamarádku Honzlové hraje spíše naštvaně (což nebyla, naopak).
Majdin_kulturni_svet  70 %
5.7.2022 | 173 hodnocení
+ souhlasím
2.5.2022 Beáta Kaňoková je skvělá a právě kvůli ní jsem chtěla Honzlovou vidět. Příběh byl zajímavý a hodný zamyšlení, ale některé scény mohly být kratší a ne zbytečně natahované. Kaňoková je dobrá sama o sobě a standardně se mi víc líbí v umírněnějších polohách, v inscenaci byla někdy až moc afektovaná. Celkový dojem byl ale skvělý, šokující závěr ve mně dozníval ještě dlouho po odchodu z divadla. A. Kracik v roli mladšího bratra byl opravdu výborný. Čekala jsem od inscenace hodně a velkou hloubku, ale moje vysoké očekávání bylo naplněno jen zčásti.
Čiko  80 %
30.5.2022 | 916 hodnocení
+ souhlasím
85% Mě teda tenhle příběh velmi zasáhl. Já nemám rád křivdu a bezmoc a o tom tahle hra je. To téma útlaku minulým režimem je nevyčerpatelné, zrovna tak, jako téma manipulace s lidmi.
Úchvatné jsou výkony Beáty Kaňokové a Veroniky Janků. Pochvalu si ale zaslouží celé herecké obsazení. Hodně povedené práce vidím i na kostýmech, scéně a především pečlivé režii.
Inscenace je neuspěchaná, jsou v ní skvěle rozehrány situace, a přesto není zdlouhavá. Rozhodně doporučuji.
Martin21  90 %
23.5.2022 | 426 hodnocení
+ souhlasím
Kvituji skvělou režii, která vás vtáhne do děje, jako byste právě byli mezi reálnými postavami dané situace. Výborné herecké výkony všech protagonistů, speciálně pak Beáty Kaňoková v titulní úloze.
Michal1982  50 %
2.5.2022 | 129 hodnocení
+ souhlasím
Možná protože jsem četl knížku, která mě naprosto pohltila, tak mě toto přestavení úplně nestrhlo do emočního víru. Celé mi to přišlo dlouhé a rozvleklé.
Asi nejvíce vyzdvihuji výkon Beaty Kaňokové a překvapila mě i Radka Fiedlerová jako paní Pelikánová. Škoda?ale zas tak špatné to nakonec nebylo.
Hufulek  10 %
2.5.2022 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Velmi slabé po všech stránkách
Vendula Hegerová  90 %
10.4.2022 | 20 hodnocení
+ souhlasím
Úžasný herecký zážitek. Nejen díky Beate Kanokove, ale i jejího mladšího bratra a vůbec všech na pódiu. Představení emočně stoupá až k úplnému vrcholu na konci.
Suzana  40 %
16.3.2022 | 310 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Rozvleklé, polopatické, nadbytečné přestavby. + 9% za herecké výkony např. V. Dvořák, A. Kracík
Andělka  50 %
29.12.2021 | 23 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Představení na mě působilo neprofesionálně, a to ve všech svých složkách. Dialogy křečovité, postavy pouze načrtnuté, scéna podivná. Celkově spíše zklamání.
Vladimír10  80 %
26.12.2021 | 526 hodnocení
+ souhlasím
Ačkoliv jsem v příběhu postrádal větší důraz na zrůdnost Státní bezpečnosti, rozhodně nelze považovat čas strávený s touto inscenací za promarněný. Tvůrcům se totiž podařilo skvěle vygradovat útrapy jedné obyčejné rodiny, která je sužována nejen komunistickým režimem, ale i chováním arogantního domovníka. Na mé city však silně zapůsobily obzvláště závěrečné scény, při nichž došlo k nečekané destrukci zadní části dekorace a na jeviště začaly posléze stékat pomyslné potoky slz. Své postavy pak nejlépe ztvárnily Beáta Kaňoková a Veronika Janků, které se jako matka s dcerou velmi dobře doplňovaly.
Jerman  60 %
7.11.2021 | 109 hodnocení
+ souhlasím
Dramatizace jedné z prvních knih vydaných v nakladatelství Škvoreckých 68 Publishers v Torontu s autobiografickými prvky ze života autorky. Sledujeme osudy Jany a její kádrově nevyhovující rodiny persekuované komunistickým režimem. Děj se rozbíhá pomalu a je místy příliš prvoplánový až najivistický, spád inscenace dostane v druhé části spějící k tragickénmu závěru. Vyniká Beata Kaňoková v hlavní roli, která celé představení táhne. Režisér Nvota umí režírovat hry se zpěvy, ty se zde ale objeví jen sporadicky a do inscenace nezapadají. Celkově jevištní adaptace pokulhává za literární předlohou.
Kateřina Vodáková  70 %
17.10.2021 | 143 hodnocení
+ souhlasím
Honzlová Rokoku sluší. Plusové body za divadelně neokoukané dílo. B. Kaňoková nesleze 140 minut z jeviště a je nejen krásná, ale i herecky výborná! Silný příběh bojovné ženy z nechutné udavačské doby, která se loni vrátila... A. Kracik hrál sympaticky, P. Konáš tradičně skvělý a V. Dvořák jako kněz nezklamal. Prostě vhodně obsazené, nikdo mě neiritoval, písně fajn a scéna úspornější, ale celek funguje. Doporučuji!
J.anek  90 %
17.10.2021 | 408 hodnocení
+ souhlasím
Všivá doba, jistě. Ale především všiví lidé - o nich je hra Marie Novákové. O lidech k zblití, kteří byli, jsou a budou. A taky o těch druhých, vzácných.
Báječná Radka Fidlerová, Veronika Janků a pochopitelně Beáta Kaňoková. Jakub Nvota bez velkých efektů a režijních vychytávek vypravuje silný příběh, který je navzdory dobovému ukotvení zatraceně nadčasový.
Valmez  50 %
7.10.2021 | 366 hodnocení
+ souhlasím
Hodnocení 2. půlky představení, první byla zbytečně moc dlouhá a nezáživná?
Neja  100 %
25.9.2021 | 10 hodnocení
+ souhlasím
Divadelní zážitek, skvělá Beata Kaňoková.
Ivo Železný  90 %
19.9.2021 | 282 hodnocení
+ souhlasím
Mám k tomuto románu osobní vztah. Vydal jsem ho jako svou první porevoluční knížku a v dubnu 1990 jsem do Ruzyně Zdeně Salivarové, která s Josefem Škvoreckým přiletěla na první porevoluční návštěvu Prahy, dovezl ještě teplých pět výtisků. Pokud nejste pamětníci, vězte, že za sociku vydání knihy "normálně" nenormálně trvalo nejméně dva roky.
Jsem moc rád, že to bylo po všech stránkách výborné představení. Zdena Salivarová si to za svou dvacetiletou službu české literatuře na úkor vlastní tvorby zaslouží jako nikdo jiný.
Kouř byl.
5 (50.)
Mikika  70 %
13.7.2021 | 51 hodnocení
+ souhlasím
totálně depresivní látka, šílená doba, až je z toho divákovi fyzicky zle a nejradši by utekl ze sálu. Písňové vsuvky jsme moc nepochopili. Toník Kracík svým přirozeným projevem převálcoval i zkušené kumštýře.
Slamajak  80 %
23.6.2021 | 71 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Skvělá předpremiéra! Beátu Kaňokovou zbožňuju od Andělů v Americe, tady mě jen utvrdila v tom, že jsem ready stát se členem jejího fanklubu. Dost se mi začíná líbit i Petr Konáš ? a Samuel Budiman byl taky boží. Místy pomalejší tempo, jedna píseň mi přišla nadbytečná, ale užil jsem si to, jen co je pravda. Plus palec nahoru za zvládnutou nezvládnutou motorku.
Beebb  80 %
31.1.2023 | 38 hodnocení
Alorinka  70 %
22.1.2023 | 17 hodnocení
Applejuice  80 %
7.1.2023 | 297 hodnocení
Raoul Duke  80 %
29.12.2022 | 24 hodnocení
Jan Holý (Jan.h)  20 %
20.12.2022 | 29 hodnocení
Petr-sima  70 %
15.11.2022 | 93 hodnocení
Le Petit Prince  60 %
15.11.2022 | 55 hodnocení
HodnaTeta  50 %
6.10.2022 | 133 hodnocení
Plšík  80 %
6.10.2022 | 713 hodnocení
Eden  70 %
2.10.2022 | 43 hodnocení
Alcha  90 %
18.6.2022 | 130 hodnocení
Rimich  80 %
4.6.2022 | 27 hodnocení
SBN  70 %
1.6.2022 | 149 hodnocení
Nickmik  60 %
17.5.2022 | 33 hodnocení
Forwhat  60 %
31.3.2022 | 35 hodnocení
Birter  80 %
21.2.2022 | 178 hodnocení
Tamcitu  60 %
26.12.2021 | 27 hodnocení
Klára Matiasovitsová  80 %
2.12.2021 | 55 hodnocení
Unionboy  70 %
1.12.2021 | 345 hodnocení
LavinieCamui  70 %
30.10.2021 | 653 hodnocení
Stanislav Šoustek  80 %
19.10.2021 | 6 hodnocení
Franz.K  50 %
2.7.2021 | 30 hodnocení
Jana.janka  100 %
21.6.2021 | 64 hodnocení
Petr.trep  90 %
18.6.2021 | 169 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.