Švandovo divadlo [velký sál]

Klec bláznů

Premiéra: 24.2.2024 | 2:35
Překlad: Jacques Joseph. Úprava: Daniel Hrbek, David Košťák. Dramaturgie: Martin Františák, David Košťák. Výprava: Marek Cpin. Hudba: dj Lumier. Choreografie: Martin Talaga. Světelný design: Šimon Kočí. Režie: Daniel Hrbek.
Kultovní francouzská komedie, která zkoumá hranice nepodmíněné lásky a poodkrývá pokrytectví společnosti. V nočním podniku Klec bláznů se schází všichni, kteří oslavují vnitřní bohyni v mužském těle. Ředitelem kabaretu a choreografem v jedné osobě je Georges a hlavní hvězdou programu je jeho životní partner Albin, který vystupuje pod uměleckým jménem Zaza. Dvojice mužů spolu žije již dvacet let a ve svobodomyslné společnosti jsou respektovaným párem. Georgesův dospívající syn jim však náhle oznámí své zásnuby a chystaný sňatek s dcerou poslance, jenž svou kariéru postavil na hlásání řádu, morálky a na ochraně tradiční rodiny. A budoucí tchán trvá na tom, že chce poznat rodinu svého nastávajícího zetě...
14!    
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
84 %
náš tip
Tip od redaktorů: Jan Pařízek, Jiří Landa, Helena Grégrová  Tip od redaktorů: Jan Pařízek, Jiří Landa, Helena Grégrová  Tip od redaktorů: Jan Pařízek, Jiří Landa, Helena Grégrová
84381000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 70 %
Jan Pařízek 80 % Tip Jan Pařízek
Jiří Landa 80 % Tip Jiří Landa
Helena Grégrová 80 % Tip Helena Grégrová
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
7.10.Po19:00vyprodáno
21.10.Po19:00vstupenky
24.10.Čt19:00Zadané představení; zadáno
7.10.Po19:00 
vyprodáno
21.10.Po19:00 vstupenky
24.10.Čt19:00 
Zadané představení; zadáno

Volby

Hodnocení (42)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  70 %
6.6.2024 | 566 hodnocení
+ souhlasím
65%
Jan Pařízek  80 %  Tip Jan Pařízek
7.3.2024 | 912 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Představení, které vám dodá notnou dávku pozitivní energie. Dobře napsané, s řadou opravdu vtipných situací a zdařilých dialogů. Správně odlehčeno, ale není to zase přehnané, laciné nebo parodující. Spíše naopak, hezky to akcentuje současná témata jako je manželství pro všechny nebo osvojení dětí homosexuálními páry. Primárně se však u toho dobře pobavíte. Na čemž má svůj velký podíl výtečný F. Rajmont, jenž svou postavu ztvárnil bravurně. Vedle něj patří velký potlesk 4 skvělým tanečnicím v podání J. Mansfelda, J. Tvrdíka, J. Grundmana a D. Punčocháře. Jejich travesti scény mají neskutečný náboj a dokáží strhnout. Celkově více než povedené.
Jiří Landa  80 %  Tip Jiří Landa
26.2.2024 | 3031 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Režisér D. Hrbek spolu se svým inscenačním týmem vytvořil perfektní komediální inscenaci, která hýří úžasným humorem, jenž rozhodně není prvoplánový, přičemž z ní čiší hořké podtóny narážející na prapodivné názory naší současné politické garnitury... Inscenaci vévodí F. Rajmont, jehož výkonu nelze nic vytknout. V roli Albina vyváženě balancuje na hranici, kdy je jím ztvárněná zženštilost vtipná, nikoli trapná. Pevně věřím, že se mu s reprízami podaří tuto laťku udržet. Z dalších výkonů bych rád zmínil T. Petříka, J. Mansfelda a M. Krause, který do souboru ŠD neskutečně přirozeně zapadl. Pokud smích prodlužuje život, mám pár let navíc. Díky!
Helena Grégrová  80 %  Tip Helena Grégrová
25.2.2024 | 1680 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Inscenace má šťávu a sympaticky energický náboj. Příjemně pobaví, pozitivně naladí a několikrát i regulérně dojme, nenásilně také reflektuje přetrvávající homofobní předsudky a jednostrunnost morálních měřítek v otázce modelu funkční rodiny. Oceňuji ukočírovanou míru humorných a odlehčujících momentů, daří se zde nesklouzávat k laciné parodii či prvoplánové podbízivosti. Filip Rajmont toto plně prokazuje v opravdu trefně a graciézně vystižené roli Albina. Dlužno dodat, že duch kolektivní herecké partneřiny je zřejmý napříč obsazením. Absolutní hvězdou mého diváckého srdce se ovšem stala drag queen Salome v neodolatelném podání Jana Mansfelda.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Karel1964  80 %
6.6.2024 | 88 hodnocení
+ souhlasím
Je to nové? Není!
Je to jiné než film? Není!
Je to hlubokomyslné? Není!
Je to super? Je!
Tohle divadlo se nepokouší vymyslet něco nového, prostě to je Klec bláznů, jak jí známe z filmu. A je skvěle udělaná. Oddechová komedie se skvělými výkony. Především maminku Filip Rajmont zahrál úžasně.
Jediné, co mi nesedlo, bylo pojetí matky, hrané Bohdanou Pavlíkovou. Nevím proč, ale udělali z ní blbku.
Fekete  70 %
6.6.2024 | 164 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Videno 6.6.2024 v Svandove divadle, 1 rada, na kontakt. 145 min vcetne prestavky, 70 % zeny
Prijemna francouzska komedie. Dva starnouci partneri Georges / T. Petrik jako majitel travestikabaretu Klec blaznu a jeho "zena" hystericky Albin / F. Rajmont, kabaretni hvezda, jsou ustredni dvojice ktere syn majitele Laurent / O. Hes postavi pred sve rozhodnuti se ozenit a obrati tim jejich dosavadni zivot naruby. Nesmim zapomenout ani na majordoma Jacoba / M. Kraus. Kabaretni kreace byly nevyrovnane.
Dustojna nahrada za skoncene Cry Baby Cry a Kurz negativniho mysleni.

Ja nekam jedu ? Odmitam pykat za nemeckou lesbu. Pirin, lek na vsechno
Adam Zelinka  90 %
6.6.2024 | 236 hodnocení
+ souhlasím
tak tohle mě brutálně bavilo, zároveň to není úplně debilní komedie
miluju F. Rajmonta. J. Mansfelda, A. Buršovou, M. Krause, B. Pavlíkovou a speciální shoutout Oskaru Hesovi, který mě i přes menší množství textu dokázal pravidelně rozesmát jenom svým výrazem
Kjell  30 %
30.5.2024 | 36 hodnocení
+ souhlasím
Marná sláva, ta hra už je staroba a režie neudělala nic proto, aby to z této inscenace tak okatě nelezlo. Herecky ji drží Filip Rajmont a Robert Jašków (ti dávají vzpomenout na poslední filmovou verzi příběhu z 96 s Nathanem Lanem), naopak Tomáš Petřík je velkým zklamáním bez jakéhokoli espritu a za Michala Krause je člověku až stydno. Návrat do dob nováckých estrád z devadesátek, kdy největší bžunda byla, když se Upír Krejčí nebo někdo jiný podobný nasoukal do růžových elasťáků, šišlal a dělal zteplalé pohyby. Ale proč dnes?! Jestli chcete vidět něco moderního na toto téma a také se zasmát (byť drsněji), běžte třeba na Hedwig.
Simonn  100 %
22.4.2024 | 41 hodnocení
+ souhlasím
Vím na co jdu, vím že se budu bavit...moc děkuji byli jste všichni báječní, splnili jste má očekávání. Ať už srovnávám s filmem Klec bláznů nebo Ptačí klec, byli jste sví a originální, a herecká taneční čísla drag queen byla na vysoké úrovni. V dnešní době jsem si u Vás udělal příjemný večer, byl to mejdan. Děkuji. Vše ostatní již napsala redakce a plně se s tím ztotožňuji. Poskytne do budoucna Česká televize záznam??
Seethelight  100 %
17.4.2024 | 10 hodnocení
+ souhlasím
Perfektní. Příliš mě nenadchly ojedinělé stereotypizující scény (nácvik chůze, švitořívá vysoká řeč), ale já jim to odpouštím, protože celkový dojem byl vřelý a férový. Taneční vsuvky byly fenomenální, sexy, svěží.
Kežby nám tady vznikalo víc takového divadla. Říkám tomu hladká integrace třecích ploch.
Mikika  80 %
3.4.2024 | 70 hodnocení
+ souhlasím
skvěle jsem se bavila, mrzí mě, že jsem prošvihla uvedení v divadle RB, a tak nemám srovnání. švanďák si dal záležet na detailech, skvělá hudba, choreografie drag queens, všichni hráli jako o život. možná že některé scény by šly zkrátit, ale rozhodně se na to ještě vrátím a přivedu další...
Karolina Such  10 %
18.3.2024 | 18 hodnocení
+ souhlasím
Absolutně nechápu to hromadné nadšení. Vždyť současný diskurz je úplně jiné. Mě osobně vtípky v inscenaci urážely. Herecké mrcasení Petříka a Rajmonta bylo k nepřežití. Tenhle humor a estetika by byly mimo i před půl stoletím. Brak a nebezpečná inscenace.
Michal1982  90 %
17.3.2024 | 165 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Švandovo divadlo nám, divákům, dalo bezesporu hit letošní divadelní sezóny a já mu přeji, ať je to na nějaký čas zůstane stálicí a diváky to baví stejně jako dnes večer nás. Prim hraje Filip Rajmont, kterého doplňuje skvěle pan Petřík. Taneční kreace drag queens pobavily na 100%, zejména Mansfeld&Tvrdík! Úprava bytu před příchodem návštěvy bezkonkurenční! Děkuji všem za nabití pozitivní náladou na několik týdnů dopředu!
J.anek  90 %
16.3.2024 | 497 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Je to velká radost, příval pozitivní energie. Inscenace bravurně a zcela vědomě balancuje na hraně bulváru a trapnosti, ale s jistotou zůstává na území dobrého vkusu.

Travesti výstupy v parádní choreografii Martina Talagy jsou vynikající, nejlepší tanečnicí je pak bezesporu Jan Mansfeld. Myslím, že by se tím mohl slušně živit.

Moje radost ale pramení především ze souhry celého hereckého obsazení. Vsadím se, že Klec bláznů bude hitem Švandova divadla po dlouhá léta.
Kateřina Vodáková  90 %
16.3.2024 | 214 hodnocení
+ souhlasím
Smála jsem se průběžně tolik, až mě bolelo v krku! :-) A to spíše nejsem komediální divák. Hrát kvalitní komedie, které nebudou hloupé, plytké a trapné se pražským divadlům totiž převážně nedaří. Ale zde vše vkusně zafungovalo bez těchto nešvarů. Geniální výkon F. Rajmonta je na Thálii. Albin jako z partesu. Nezaostává však ani zbytek obsazení. Rozvážný a přesvědčivý T. Petřík, vycházející hvězda O. Hes, tradičně výborný R. Jašków a pohybově nadaný J. Mansfeld. Perfektní je barevná i pohřební scéna, chytlavá hudba, hra pestrých kostýmů i světel. Je to svěží jízda s nadčasovou pointou. ŠD namíchalo hit, který bude stále vyprodaný a nedivím se.
Dawson321  100 %
11.3.2024 | 130 hodnocení
+ souhlasím
Víc takových představení v českých divadlech. Je to jízda od začátku do konce, vtipné, má to šmrnc a Filip Rajmont v hlavní roli je pro tuto postavu jako stvořený. Za mě zatím top inscenace jara.
RaB  80 %
8.3.2024 | 377 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Dokonalý F. Rajmont, který si říká o všechna divadelní ocenění této sezóny.
Role, který má velký potenciál k přehrávání a parodování, avšak on ani na jedinou vteřinu nepřestane přesně hrát roli.
Výborný též J. Mansfeld.
Velice zdařilé představení, které si Švánďák zasloužil.
Teejaa  100 %
29.2.2024 | 21 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Jedna z nejlepších komedií za poslední dobu v Praze!
Slavek53  90 %
28.2.2024 | 98 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Vtipné, dojemné a k zamyšlení.
Nova15  100 %
27.2.2024 | 16 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Přesně to, co potřebujete, aniž byste věděli, že to potřebujete.
Michalmusek  100 %
26.2.2024 | 318 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Krásné představení. Úžasný Filip Rajmont
Bova  100 %
25.2.2024 | 36 hodnocení
+ souhlasím
(+4)
Je to naprostá bomba.Filip Rajmont se pro tuhle roli narodil.Myslím,že to bude hit Švandova divadla.Dlouho jsem se tak nezasmála.
Marianka  100 %
25.2.2024 | 4 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Dokonalé! Už dlouho se mi nestalo, abych v jednom představení plakala smíchem a zároveň i dojetím.
Gabinka  80 %
6.6.2024 | 29 hodnocení
Xcepek  70 %
5.6.2024 | 665 hodnocení
František Mrkvička  80 %
31.5.2024 | 31 hodnocení
Saskie-  80 %
28.5.2024 | 9 hodnocení
Plšík  80 %
7.5.2024 | 782 hodnocení
TKa11  90 %
11.4.2024 | 90 hodnocení
Vladislavka  80 %
18.3.2024 | 164 hodnocení
Martuska17  80 %
16.3.2024 | 82 hodnocení
LavinieCamui  80 %
2.3.2024 | 837 hodnocení
Will_Scarlet  100 %
27.2.2024 | 40 hodnocení
Milwa  90 %
27.2.2024 | 48 hodnocení
Braddy  80 %
27.2.2024 | 213 hodnocení
HodnaTeta  80 %
26.2.2024 | 184 hodnocení
MiriVili  100 %
26.2.2024 | 39 hodnocení
Jhrasko  80 %
26.2.2024 | 25 hodnocení
Eva Štěpánková  80 %
25.2.2024 | 22 hodnocení
Kokosbaba  80 %
24.2.2024 | 125 hodnocení
AntoninFajt  80 %
21.6.2024 | 4 hodnocení
Julije  100 %
7.6.2024 | 2 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.