Divadlo Na Fidlovačce

Dánská dívka

Premiéra: 14.11.2019. Překlad románu: Hana Čapková. Dramaturgie: Kateřina Jonášová, Jiří Janků, Viktorie Čermáková. Výprava: Martina Zwyrtek. Hudba: Tanita Yankova a citace. Pohybová spolupráce: Rostislav Šrom. Režie: Jakub Čermák.
Koprodukční inscenace Divadla Na Fidlovačce a souboru SpoluHra.
2:45


První jevištní uvedení známého románu, podle něhož byl natočený ceněný film. Příběh o bezpodmínečné lásce, obrovské osobní odvaze a ještě větší touze být tím, kým se opravdu cítíte být. Pozvolné borcení harmonického vztahu mladých manželů, kteří společnou silou navzdory společnosti bojují o něco, co se na začátku minulého století zdálo nepředstavitelné, pohoršující a nemožné. Einar patří k nejlepším malířům Kodaně, jeho žena Gerda je mu největší oporou v práci, přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Jednou požádá svého muže, aby jí seděl modelem místo ženy, kterou měla malovat. Nemá však sebemenší potuchu, co ve svém muži probudí poté, co ho oblékne do ženských šatů...
14! v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo Na Fidlovačce
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
67 %
67201000
Hodnocení redakce
Pavla Haflantová 70 %
Helena Grégrová 70 %
Iva Bryndová 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (23)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 320)
přínosný / zajímavý komentář
Zrodila se nám tu zjevně kontroverzní inscenace. Mám štěstí, že patřím do skupiny těch, kterým se líbí.
Především první polovina úžasně buduje atmosféru a dává dostatek prostoru nahlédnout do složitého Einarova nitra. Hudební čísla vhodně zvolená a umístěná, scéna s písní Girls and Boys byla pro mě vrcholem inscenace.
Po přestávce se ústřední dvojice rozděluje a tím se bohužel tříští celistvost inscenace. I když bych v tom možná dokázala najít režijní záměr, celkový dojem to u mě sráží.

Výkon Dana Krejčíka fenomenální.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 18.11.2019, počet hodnocení: 1413)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Každým coulem poctivé, moderní divadlo dorazilo na Fidlovačku a já s povděkem smekám a držím palce tomuto trendu jejího směřování. Inscenaci zdobí obdivuhodný výkon Daniela Krejčíka, který s odzbrojující autenticitou zvládne "ďábelskou" přeměnu Einara v Lili s andělem v těle. Nelze nezmínit též působivé scénografické řešení. Škoda jen, že sympaticky svébytný režijní výklad, který s očividnou zarputilostí nekopíruje film, místy sází na nápady, které vývoj děje spíše shazují než účelně posouvají a zbytečné neúměrně ho protahují. Poselství příběhu zůstalo každopádně čitelné a zatajený dech s katarzní slzou se u mě dostavily.
Iva Bryndová 50 %
(zadáno: 17.11.2019, počet hodnocení: 252)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
V Dánské dívce pro mě prostě modernizace, ač smysluplná s ohledem na to, že téma rezonuje dodnes, nefunguje. Téma snad, ale Dánská dívka je prostě příběh té jedné konkrétní ženy, jež žila před sto lety a jako jedna z prvních si připustila, že se narodila v nesprávném těle a jala se tento problém řešit. Tahle její jedinečnost se z inscenace na Fidlovačce onou modernizací vytrácí. Mnohé hudební a taneční vstupy rozmělňují to, co zbývá. Pro komorní příběh, v němž by vyniklo herectví D.Krejčíka a P.Horváthové, Fidlovačka není vhodný prostor a navíc ony (až zbytečné) hudební vsuvky a modernizace ten lidský příběh přebíjí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
MMK 50 %
(zadáno: 2.12.2019, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Téma (tolerance vůči netypickým lidem a jejich snaha, aby je okolí akceptovalo) je zajímavé a pro Fidlovačku poměrně netypické, ale jeho realizace pokulhává. Chybí něco, co by chytlo za srdce. A samozřejmě nešvar českého divadla - reprodukovaná hudba hlasitostí útočí na zdraví sluchu (vibrovaly i sedačky). Ve srovnání s Transky, body, vteřiny (podobné téma) hodně slabé.
Graiv 30 %
(zadáno: 27.11.2019, počet hodnocení: 103)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto nevhodný prostor pro takto komorní titul. Nápad pozvat k účinkování J.Korna asi měl způsobit vyšší návštěvy, celkově ale inscenaci spíše škodí, hudební vsuvky jen zdržují děj a natahují délku představení na nesnesitelných 170 minut. Výkon D.Krejčíka jistě stojí za povšimnutí, ale celkově herecké výkony spíše podprůměrné, na přehrávání herců už dnes snad není nikdo zvědavý. Spousta scén působila až trapně, což je vzhledem k síle tématu a odvaze, že se do tohoto titulu pustili v "populární" Fidlovačce, velká škoda.
Kutikk 90 %
(zadáno: 27.11.2019, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Představení nebude pro každého. Jedná se o náročnou inscenaci, ale herecký výkon Krejčíka je obdivuhodný, že na konci mé oko nezůstalo suché.
J.anek 90 %
(zadáno: 24.11.2019, počet hodnocení: 266)
přínosný / zajímavý komentář
Je to vynikající moderní divadlo. Nechápu poznámky o nápadech, které zbytečně zpomalují děj - já o takových nevím. Moc mě to bavilo. Že je Daniel Krejčík mimořádný herec, o tom jistě není třeba někoho přesvědčovat. V Dánské dívce svoje kvality jen potvrzuje. Což ostatně platí i o Vojtěchovi Vodochodském. Jakub Čermák roste s každou inscenací.
Richard Juan Rozkovec 10 %
(zadáno: 16.11.2019, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel musím inscenaci vytknout text samotný. Dramatizaci nepovažuji za zdařilou. Obrazy Jakuba Čermáka jsou sice kouzelné, ale postrádají dramatické situace. Herecké výkony, jsou bohužel nepřesné a nevěrohodné, ale bude to zčásti i tím, že jsem seděl v 19 řadě a inscenaci by slušel spíše komorní prostor.
CouldWeStartAgainPlease 90 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Výborné představení, zvlášť diky vynikajícímu výkonu Daniela Krejčíka, který proměnu odkrývá postupně a velmi citlivě. Opět mám pocit, že jsem viděla jiné představení, protože dát 10% takto skvělé inscenaci, není pro znalého diváka s kulturním rozhledem možné. Jak píše kolega níže, to může jen kulturní barbar. Velmi silný příběh i podání, skvělí i další herci - Korn, Horváthová, Krejčíková. Rozhodně stojí za vidění. Bála jsem se jevištního provedení, je zdařilé a všechny složky do sebe zapadaji - scénografie, kostýmy, hudba, prostě věc, která je výjimečná a je třeba ji vidět.
Alantis12 70 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Výsledný dojem z představení je vlastně dost dobrý. V průběhu se to ve mě trošku bilo, některé okamžiky byly ve stylu wow efektu, jiné trošku slabší. Některé výplně byly nadbytečné. Co rozhodně nepokulhává, jsou herecké výkony: v čele s Danem Krejčíkem, A. Krejčíkovou i P. Horváthovou. To téma je náročnější na zpracování, a asi bych úplně netvrdila, že kdo představení nechápe, je to jeho problém, a ne problém představení. Šlo by to udělat divácky přístupnější. Ta tenká hranice mezi tím "hrozně se mi to líbilo" a "mám k tomu výhrady", tam asi bude... Ale 10 % dá asi jen kulturní buran, přátelé.
Nudnik 10 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Naprostá zkáza - jediné, co se v této inscenaci povedlo, je scénografie. Intimní příběh o hledání identity a síle lásky se v režii Jakuba Čermáka stává neurčitým hybridem frašky a melodramatu, zbytečných hudebních vystoupení, zdlouhavého děje (zvlášť druhé dějství je nekonečné), průměrných hereckých výkonů. Vtírá se fráze, co tím vším chtěl básník říci, jestli opravdu režisér usiloval o divácký smích v místech, kde jde o závažné skutečnosti nebo mu šlo o prvoplánovou provokaci v usedlém divadle. Moje varování - pokud jste viděli film, této inscenaci se vyhněte.
Bova 10 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na veřejné generálce.Velmi slabé představení.Zbytečně dlouhé.
O přestávce mnoho lidí odešlo.
Čiko 60 %
(zadáno: 14.11.2019, počet hodnocení: 685)
přínosný / zajímavý komentář
Začal bych tím, jestli se toto téma hodí pro konzervativnějšího diváka Fidlovačky. Nejsem si tím jist, zejména dle počtu prchajících diváků o pauze. Čtveřice Horváthová, Krejčík, Krejčíková , Korn - výborní. Nápad obsadit Jiřího Korna kvituji. Krejčíkova proměna je servírována s citem, postupně... Přesto mi přijde potenciál celé inscenace ne úplně využitý. V určitých momentech jsem dění na jevišti hltal, ale jako celek mi to přijde nekompaktní. Co jsem nepochopil, jsou časové prodlevy mezi jednotlivými replikami. Asi mají přidat na dramatičnosti, bohužel jen inscenaci neúnosně prodlužují.
Domi.Mac 90 %
(zadáno: 12.11.2019, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Neuvěřitelně silné. Lístky na veřejnou generálku jsem měla dlouho dopředu a ve svém volnu jela do Prahy, abych představení viděla mezi prvními. Samotný příběh je silný sám o sobě, ale Fidlovačka jeho sílu ještě umocnila. Spousta emocí, krásná atmosféra a závěr, jenž mi způsobil husí kůži na těle. A hlavně Krejčík jako dánská dívka. On ji snad ani nehraje, on se jí opravdu před vašima očima stane. Dechberoucí křehký výkon, se kterým stojí a padá celé představení. Dále ještě zaujali Korn a Krejčíková, každý po svém. Není pravda, že by během generálky lidé opouštěli sál. Rozhodně půjdu znovu. 90%
Anna R. 10 %
(zadáno: 12.11.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Shlédnuto na veřejné generálce. Opravdu nepovedené představení. S filmem či knihou se nedá ani vzdáleně srovnat. Zdlouhavé, bez akce, herecké výkony silně podprůmerné, hra absolutně nevtáhne do děje. O pauze opustilo divadlo velké množství diváků. Škoda promarněné šance.
Mikčík 80 %
(zadáno: 7.12.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Musím vyzdvihnout scenografii ta brala dech,někdy jsem si sám pro sebe řekl, wow. Celkově se představení drží se dějové linky, přináší jasné sdělení a i na malé, někdy vtipné, odbočky je jasné, že o drama nebude NOUZE, bohužel jen v 1. Polovině, tu jsem hltal, herecké výkony byly na tak těžké téma, a mladý věk představitelů, uvěřitelné. 2. Půlka byla zbytečně dlouhá, jak pro diváka, tak pro herce... Jelikož nebyli schopni zaplnit tak velký prostor a drama se kamsi vytratilo, mně osobně to nedovolili se znovu napojit a prožít si ten srdcervoucí závěr. Což je velká škoda. Doporučuji vidět :)
Marysha 100 %
(zadáno: 6.12.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Je to inscenace pro fajnšmekry. Původní zájezdy, které jezdily na Fidlovačku kvůli hercům z nekonečných seriálů, toto představení neocení. Ale je to skvěle zpracované téma, které nekopíruje film a fantasticky postavená scéna. Za nápad navléct Jiřího Korna do ženských šatů by si Jakub Čermák zasloužil speciální cenu. Funguje to to skvěle. A píseň Boys & Girls je totální třešinka na dortu.
Velkým překvapením pro mě byla Petra Horváthová, která Gerdu na scéně nehrála, ale žila.
Roubik 100 %
(zadáno: 16.11.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Nestačím zírat na tuhle konverzaci. To představení bylo pro mě absolutně skvělé. Až se tady divím, jestli jsme všichni viděli to samé. Scény byly nádherné, muzika mi v hlavě zní ještě teď a hlavně Dan Krejčík jako dánská dívka. To byl výkon hodný Thalie. Navíc mi to celé nepřišlo zase tak kontroverzní, ale kdo nechce o tématu transexuality ani přemýšlet, ať tam nechodí. A kdo má rád krásné divadlo, ať jde. Když to jsou tedy dva tábory, 10% a 100%, jsem v tom druhém. Pro mě 100%
Dominika Roubová
Neessie 100 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Výborné, skvělé, krásné představení. Daniel Krejčík naprosto vynikající, smekám před jeho výkonem. Úžasná a nápaditá scéna, dokonalá hudba. Představení nutí k zamyšlení, vysílá poselství pro všechny zabedněnce a další generace. Kdo představení nechápe, je to jeho problém. Ne problém představení. Výborné výkony všech herců. V určitých místech běhá mráz po zádech a slzy dojetí se hrnou do tváře. Jsem naprosto nadšena že něco tak krásného je v Praze na divadelní scéně. Pane Krejčíku, v Dánské dívce dokazujete, že budete skvělý jevištní herec. Moc Vám děkuji za krásný zážitek.
Xcepek 70 %
(zadáno: 13.12.2019, počet hodnocení: 477)
Dovemummy-Alena S. 100 %
(zadáno: 28.11.2019, počet hodnocení: 138)
Marek515 100 %
(zadáno: 15.11.2019, počet hodnocení: 60)
Kralupy 70 %
(zadáno: 14.11.2019, počet hodnocení: 4)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.