Divadlo v Dlouhé

Élektra

Premiéra: 22.3.2018. Překlad: Hana Burešová, Alena Sarkissian. Úprava a dramaturgie: Štěpán Otčenášek. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Hana Fischerová. Hudba: Aleš Březina, Jan Vondráček. Pohybová spolupráce: Adéla Stodolová. Režie: Hana Burešová.
diváci na jevišti|1:15x


Antická tragédie zpracovávající osud Élektry, který završil spletitou a krvavou historii rodu Átreovců a který inspiroval řadu uměleckých děl. Élektra nepřestává lkát po zemřelém otci, je však osamělá ve svém žalu i odporu proti vrahům a uchvatitelům trůnu. Není schopná kompromisu či přetvářky a stahuje se raději do izolace. Touží jen po návratu bratra Oresta, který by pomstil otce a vrátil jí i Mykénám svobodu a důstojnost...
Anketa 2018 - redakční volba
Eva Hacurová nominace v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
74 %
Uživatelé
79 %
79411000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 19.8.2019, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Civilní pojetí antické tragédie, pod vedením režisérky H. Burešové se hraje bez velkých gest. Zákulisí nezakrývající scéna a moderní kostýmy mají zřejmě nenásilně přispět k upozornění na nadčasové souvislosti a spojitosti se současností. Vynikající výkony E. Hacurové a P. Špalkové, zvuková složka umocňující působivost. Toto je jedna ze správných cest, jak Sofoklovo dílo dnes inscenovat. Ne každý divák se dokáže dostat přes jakousi „bariéru“, kterou prastarý text – byť v novém překladu – vytváří.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 14.12.2018, počet hodnocení: 789)
přínosný / zajímavý komentář
Podařil se nový překlad i zvukový design inscenace. E.Hacurová hraje Élektru jako silnou ženu, která odmítá připustit, aby spravedlnost nedošla svého naplnění. Zdatnou protihráčkou jí je P.Špalková jako Klytaiméstra - je suverénní, využívá svou moc, kterou získala vraždou manžela, dokáže ale prodat i logické ospravedlnění svého skutku. Oportunní stanovisko tu reprezentuje Chrysothemis (M.Poulová). Více viz blog (více v článku na blogu)
Michal Novák 70 %
(zadáno: 23.5.2018, počet hodnocení: 1024)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Téměř až meditační ponoření do zvukového módu inscenace a způsob objevování těch nadčasově pravdivých a dnes tolik aktuálních otázek ve starodávném textu, zaujme na práci režisérky Hany Burešové a dramaturga Štěpána Otčenáška především. „Divadelní rituál“ předvedený přímočaře v Dlouhé je zamyšlením nad rozkladem společnosti i pravdou, co přivádí mocné k nepříčetnosti… Druhým diváckým zážitkem jsou výkony Evy Hacurové v titulní roli a Petry Špalkové jako Klytaiméstry. Patos a tíseň brutálního příběhu z antického času dolehne na diváky, je na každém, zda prošumí kolem, nebo vtáhnou.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 15.4.2018, počet hodnocení: 1408)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Působivě přímočará inscenace, v níž síla nezvratitelných osudových předurčení, zrady, viny a trestu rezonuje především silou slov pronášených bez patetických kudrlinek, což umocňuje jejich nadčasovost. Nadčasovost nebezpečí nad bezprávím přivíraných očí. Výborné Eva Hacurová a Petra Špalková.
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 15.4.2018, počet hodnocení: 752)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Byť samotný Sofoklésův text mi nepřijde sám o sobě nějak geniální, tak musím přiznat, že toto zpracování mě opravdu zasáhlo. Jednoduchá syrová scéna, výborná zvuková kulisa, skvěle sladěný ženský chór v podání K. Sedláčkové-Oltové, M. Turkové a M. Zimové. A nad tím vším potom excelentní výkon E. Hacurové v titulní roli. To vše z toho pro mě učinilo velice působivou inscenaci a doslova mě to pohltilo od začátku do konce. Po delší době jsem opět zažil intenzivní divadelní zážitek. Děkuji a tleskám.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Maruš Staňková 80 %
(zadáno: 20.6.2019, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Tradičně vynikající moderní inscenace Hany Burešové, která dramaturgicky navazuje na Faidru. 20% dávám dolů za opětovně upachtěně snaživý výkon M. Poulové.
LavinieCamui 80 %
(zadáno: 16.6.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné moderní zpracování antické tragédie. Krásně rytmizované chórem.
Kuba_r 60 %
(zadáno: 16.6.2019, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Plus 10% za skvělý výkon Petry Špalkové. Jinak se to se mnou míjelo. Celé představení mi přišlo přepjaté a exaltované a herci v té stylizaci těžko uvěřitelní, neživí...
R.JELEN.21 60 %
(zadáno: 13.6.2019, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Všichni určitě budeme souhlasit, že výkon Evy Hacurové je skvělý, že pojetí scény je nevšední a vytváří zvláštní spojení s divákem, že zahrané je to krásně. Přesto mě tam něco chybí, nějaký puzzlik prostě nezapadl tam kam měl a neumím to úplně vysvětlit.
Mora 80 %
(zadáno: 8.6.2019, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu výjimečné herecké výkony E.Hacurové a P. Špalkové. Hudební stránka inscenace mě místy spíš rušila. Kdyby byla trochu umírněnější, dala bych asi i 90 %
Gimli35 80 %
(zadáno: 31.5.2019, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Eva Hacurová byla (oprávněně!) pochválena mnohokrát, kromě ní však musím vyzdvihnout i Jana Vondráčka, z jehož monologu popisujícího Orestovu smrt naskakuje husí kůže. Jinak se samozřejmě přidávám ke všeobecné chvále inscenace.
Michal1982 90 %
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Výjimečný výkon Evy Hacurové, krátký ale přesto fenomenální vstup Petry Špalkové. Krásný chór, jemuž to ladilo. Vynikající syrová scéna s plechovými vraty. To vše doprovázeno hudebním podkresem naživo.
To vše vychutnáno téměř z forbíny. Paráda.
Monulinka 80 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 372)
přínosný / zajímavý komentář
Není nutno bát se antiky, v Dlouhé se povedla zpracovat výborně. Vyzdvihnu hudební složku s chóry a herecké výkony především dámské části souboru v čele se skvělou E. Hacurovou. Dobrý nápad byl také přisunout diváky blíž dění.
Jerman 80 %
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Další velmi podařená režie Hany Burešové (ona snad neumí jinak) s využitím chóru a působivého zvukového doprovodu. A hlavně výkony hereček by se zde měly vyzdvihnout (Hacurová tvrdohlavá disidentka Elektra, Poulová její sestra přizpůsobivá konformistka a Špalková zatrpklá Klytaimnestra). Zredukovaný komorní skloněné hlediště dovolí divákovi lepší vhled do dramatu.
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 506)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Formálně dokonalé. Spíš obraz než divadlo, a navíc geniálně doplněný Alešem Březinou hudební (nebo spíš zvukovou) složkou. Herecky zejména úžasný chór, Eva Hacurová i Petra Špalková jako obvykle skvělé. Vše ale hodnotím akademicky, představení zůstává chladné (i přes maximální snahu dua Otčenášek-Burešová). Ten příběh je nám dnes vzdálený a citově těžko zasáhne.
KatZen 90 %
(zadáno: 7.1.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
úúúžasná Hacurka. Zaplať pánbůh, že máme i mladé herečky, které jsou talentované a dostávají příležitosti!
Mart 80 %
(zadáno: 19.10.2018, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Povedené. Po všech stránkách.
BarboraSalome 90 %
(zadáno: 28.9.2018, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Skvostné zpracování Sofoklova textu. Nádhera. Brilantní Eva Hacurová. Přesná scéna.
Michvon 80 %
(zadáno: 6.8.2018, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
Eva Hacurová je famózní. Ta slečna si mě podmaňuje s každou další rolí víc a víc. Povedená zvuková i vizuální stránka, výborný chór, skvělá Špalková.
Kateřina Vodáková 70 %
(zadáno: 12.6.2018, počet hodnocení: 91)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi zvláštní počin. E. Hacurová je pro mne největší objev mezi mladými herečkami za poslední roky. Zaslouží si se více prosadit do povědomí veřejnosti a doufám, že získá Thálie.
Mondi.h 100 %
(zadáno: 22.5.2018, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasná Eva Hacurová. Je to velký netradiční zážitek.
Jirkan 80 %
(zadáno: 22.5.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
22.5. 2018 (85%): Divadelní blaho podpořeno netradičním řešením prostoru. Soubor opět dokazuje, že umí nejen hrát, ale i hudebně je dost založený. Herecké výkony jsou takové, že žádná z postav vám pak zpětně nezapadne v paměti (ovšem Petra Špalková je dvojnásob nezapomenutelná). Vizuální a zvuková stránka této inscenace mne bavila tolik, že jsem spíše litoval, že je to tak krátké. (A zase jsme u tématu většího množství antiky na našich jevištích...)
Plšík 70 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 394)
přínosný / zajímavý komentář
75%
JirkaS 90 %
(zadáno: 16.4.2018, počet hodnocení: 196)
přínosný / zajímavý komentář
Jednoduché a účelné provedení antické tragédie v příjemně stravitelné délce s bonusem v podobě sedadel na forbíně, což diváky přibližuje celé té tragédii mnohem blíže a vtahuje je tak nebezpečně blízko konfliktu, jehož pozvolná, ale o to tísnivější gradace se jeví velice reálná, na čemž mají zásluhu především kvalitní herecké výkony. Eva Hacurová, Jan Vondráček, Petra Špalková, dokonale secvičený chór, to je prostě balzám na divákovu duši. Bez přehrávání, zato věrohodně zahraná tragédie. Pěkné na pohled, ale mé nitro zůstalo nezasaženo emocemi. I proto nemohu dát plné hodnocení. /15.4.2018/
Ba-jo 90 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 195)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Je tomu 20 let, co jsem viděl Sofoklovu Élektru poprvé, jako jedno z prvních divadelních představení v mém životě, bylo tomu tak v ústeckém Činoheráku a byl jsem ohromen a u vytržení. Včera jsem viděl Élektru v Dlouhé a dostavil se u mě stejně silný pocit, za který jsem velmi vděčen. Bravurně režijně, scénicky, hudebně a herecky zvládnutá klasika, která je i za ty stovky let stále univerzálně platná i dnes. Doslova mrazivý koncert improvizovaného antického orchestru pod taktovkou ústřední a skvělé E. Hacurové. Divadlo v Dlouhé drží laťku stále a dlouhodobě proklatě vysoko!
J.anek 100 %
(zadáno: 24.3.2018, počet hodnocení: 245)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Silná jevištní báseň, v níž jsou slovo a jeho tón hlavní zbraní. Eva Hacurová je pevným středobodem všeho dění. Její morální postoj je krutě aktuální. Hraje se totiž o strachu z mocných. O strachu pojmenovávat věci pravými jmény. O strachu z pravdy. A tedy o naší současnosti.
Hacurová váží patos na lékařských vahách. Umožňuje spoluprožívat tu hrůzu, ten hnus, ve kterém musí(me) žít. Pomáhá jí sbor - gesty, skvělými voicebandy, hudbou, zvuky, výkřiky. Práce Hany Burešové a Štěpána Otčenáška se Sofoklovým textem je jednoduše geniální. V komorně zmenšeném prostoru v Dlouhé se stal zázrak.
Jaroslavz 30 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Patos. Prázdnota. Prach. Proč a nač se to hraje?
Ivelly 90 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vynikající Eva Hacurová a Marie Poulová. Velmi silný monolog - vypravení příběhu o smrti Orestése od pana Vondráčka. Velmi povedena až mrazivá "hudba" a Chór. Moc dobrý.
Eviik 90 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na předpremiéře. Moc se mi líbilo celkové pojetí hry od scény, přes hudebně-ruchařskou složku až po kostýmy. Nemůžu nevyzdvihnout Evu Hacurovou v hlavní roli, která hraje opravdu skvěle, a rovněž zbytek ansámblu, který zvládá obstarávat i výše zmíněný zvukový doprovod. Chválím také příjemnou délku představení, které se tak vyhnulo zbytečně zdlouhavým pasážím.
Freebird 90 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající herecké výkony a skvělý zvukový doprovod. Vše do sebe zapadá a vytváří potřebnou atmosféru.
Flambeau 100 %
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Absolutní divadlo, až na krev. Bravo všem tvůrcům (režii, M. Poulové, J. Vondráčkovi, P. Neškudlovi, chóru, hudbě ...), zvláštní bravo E. Hacurové.
Frankovka 90 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 214)
Kastan42 70 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 29)
Janinka123 80 %
(zadáno: 31.5.2019, počet hodnocení: 61)
Ctíba 80 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 46)
Paya888 90 %
(zadáno: 1.5.2019, počet hodnocení: 248)
Barbora23 60 %
(zadáno: 14.3.2019, počet hodnocení: 42)
Xcepek 70 %
(zadáno: 10.3.2019, počet hodnocení: 443)
Vladislavka 70 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 80)
Lovin 80 %
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 190)
MikulaF 70 %
(zadáno: 7.1.2019, počet hodnocení: 55)
Proda 90 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 21)
Marie friedlova 70 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 69)
Slavek53 60 %
(zadáno: 26.3.2018, počet hodnocení: 66)
Hacko 90 %
(zadáno: 25.3.2018, počet hodnocení: 48)
Suzana 50 %
(zadáno: 23.3.2018, počet hodnocení: 245)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.