Divadlo v Dlouhé

<< Lucerna | Mrk >>

Mistr a Markétka

Premiéra: 16.11.2021 | 3:25 (dvě přestávky)
Překlad románu: Alena Morávková. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb, Jan Vondráček a citace. Pohybová spolupráce: Jan Kodet. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
Dramatizace jednoho z nejtajemnějších děl světové literatury, plného hádanek, symbolů a náznaků. Společnost chce stvořit lepšího člověka i lepší svět, místo toho ale stvoří svět plný strachu, jenž se dá zneužít jako zbraň proti všemu, co se vymyká průměru. Ideální místo pro příchod pána temnoty Wolanda s jeho svitou. Tak začíná boj o duši člověka, Mistrův zápas o svobodu slova a velký příběh lásky. To vše v balení absurdních událostí a ďábelsky nevázané legrace. Velikonoční čas propojí moskevský gala ples u Satana s osudem Ješuy Ha-Nocriho a jeho skrytého přítele, pátého prokurátora Judeje, Piláta Pontského. A ďábel se stane překvapivě silou, která pácháním zla vykoná dobro...
  
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
74 %
Uživatelé
73 %
73391000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
29.6.St19:00Letní sezonavstupenky
1.9.Čt19:00Letní sezonavstupenky
23.9.19:00Náhradní termín za 5. 6. 2022vstupenky
27.9.Út19:00vstupenky
29.6.St19:00 vstupenky
Letní sezona
1.9.Čt19:00 vstupenky
Letní sezona
23.9.19:00 vstupenky
Náhradní termín za 5. 6. 2022
27.9.Út19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (44)

HODNOCENÍ REDAKCE
Michal Novák  70 %
(zadáno: 28.5.2022, počet hodnocení: 1081)
+ přínosný / zajímavý komentář
65 % Inscenování mnohovrstevnaté a komplikované látky nutně přináší kompromisy. Nevadilo by vůbec, že SKUTR sestavuje tuto velkolepou skladbu jako digest, ale to, že SKUTR čte Bulgakova tak zjednodušeně (včetně některých postav). Možná nejsem sám, koho překvapilo také nerazantní pojetí. Na dlouhometrážní ploše je však rozehrána působivá podívaná, která se opírá o hereckou stylizaci a samozřejmě také vizuální pastvu, kterou SKUTR vytvořit umí, …že nedostatky po celou dobu vlastně moc nevnímáte. (Z nich asi nejvíce problematicky působí nevysvětlený part Vypravěčky, scéna ve varieté, no a včlenění dvou písňových trapáren.)
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 6.5.2022, počet hodnocení: 347)
+ přínosný / zajímavý komentář
Ve velmi rozvleklé a zdlouhavé první části se objevuje velké množství zbytečně natahovaných a v podstatě pro příběh tak, jak jej SKUTR podává, úplně nepodstatných motivů a scén - jako německý kabaret a skutečně neskutečně otravná píseň v něm. Další dvě části inscenace však již naštěstí fungují. Velmi efektní je ples příšer v druhé části, i celá třetí část. SKUTři jako obvykle pracují s krácením, výraznou výpravou i hudbou. Mistra a Markétku však zdobí především herecké výkony, zejména pak Jana Vondráčka, Ondřeje Rychlého a Marie Poulové. Velmi výrazní jsou i tři Ďáblovi průvodci a Vypravěčka v podání Zuzany Stavné.
Pavel Širmer  60 %
(zadáno: 3.12.2021, počet hodnocení: 1787)
+ přínosný / zajímavý komentář
65%. Mnohovrstevnatý Bulgakovův román nelze v celé šíři vměstnat do stopáže jednoho večera. Režiséři z dua SKUTR si při nezbytném zjednodušení počínali rozporuplně, koncepci chybí odvaha a razance, předloze zůstali hodně dlužni. Nahodilá a nedomyšlená přítomnost vypravěče, mnoho prostoru dostaly motivy, které neobhájily své postavení v celku (např. scéna ve varieté). Snaha neopomenout humor se nezdařila, herci v tomto ohledu spíše „recyklovali“. Lépe vyšla milostná rovina perzekuovaného spisovatele a jeho lásky, na níž je kladen důraz a u které se divák může i dojmout. Výprava a hudba působivost značně umocnily.
Kateřina Jírová  80 %
(zadáno: 17.11.2021, počet hodnocení: 328)
+ přínosný / zajímavý komentář
Sázka na třináctku
Sedět na divadelní adaptaci románu Mistr a Markétka ve třinácté řadě na sedadle třináct hovoří za vše. Velmi se mi líbilo výtvarné zpracování. Divadelní obraznost a loutkářský pohled na svět má rod Kopeckých v popisu práce již více jak tři století. Dramatizaci nepovažuji úplně za zdařilou. V předloze je mnoho groteskních situací, zde se je však nedaří vyhrát. A proč plést do Moskvy německý kabaret? Srovnávat Wolanda M. Kopeckého s Wolandem J. Vondráčka by bylo nespravedlivé, ale přeci jen Woland je velká postava, kterou J. Vondráček nedokáže interpretovat. (70% provedení, +10% výběr titulu)
Jan Pařízek  90 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 6.11.2021, počet hodnocení: 819)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Krásně přízračné a snové. Série obrazů a scén co si vás získají a strhnou. Zároveň nemám pocit, že by to nějak poškozovalo dějovou linii, spíše naopak. I přes delší stopáž jsem se nenudil ani na chvíli, inscenace mě upoutala dosti rychle a až do konce nepustila. Chválím určitě též povedené kostýmy, scénu i hudební složku. Vše to do sebe dobře zapadá. Po herecké stránce opravdu skvělá souhra všech zúčastněných. Přesto mile rád vyzdvihnu hlavně vynikajícího J. Vondráčka a z ostatních pak ještě E. Hacurovou, P. Neškudlu, M. Poulovou a M. Zimovou. Za mě veskrze vydařený počin, jenž milerád všem doporučuji. 85%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Kjell  60 %
(zadáno: 21.5.2022, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
65% Nemyslím si, že celkově je pro Skutry Dlouhá šťastná éra, ale tato inscenace je vyvedená, s předlohou se potkali inspirativně a dokonce z ní nechali hercům i dost textu. Výborný Ondřej Rychlý!
Frankovka  90 %
(zadáno: 26.4.2022, počet hodnocení: 244)
přínosný / zajímavý komentář
Krásný večer v Dlouhé
BaTerka45  60 %
(zadáno: 6.4.2022, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel jsem nečetla předlohu, tak nemůžu posoudit, jestli i ta byla takový bizár. Poslechli jsme si píseň o vagíně, ruskou verzi Billie Eilish a podobné věci. Na druhou stranu výkony herců se mi líbily, pan Vondráček byl jako ďábel velmi přesvědčivý a oceňuji jeho step. Pozitivní je, že mě představení ponouklo k doplnění své neznalosti Bulgakova.
Divačka02  90 %
(zadáno: 2.4.2022, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení, které mně svou kvalitou připomíná inscenace jako Lékař své cti nebo Vějíř s broskvovými květy.
Ala  70 %
(zadáno: 1.4.2022, počet hodnocení: 150)
přínosný / zajímavý komentář
Klasicky jako obvykle v Dlouhé přehlídka skvělých hereckých výkonů. Nejvíc asi tradičně zaujme Jan Vondráček a moc se mi líbila nová posila Zuzana Stavná.
Denisa H.  70 %
(zadáno: 16.2.2022, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
70-75-80 %. Bohužel pro verzi DvD znám a miluji geniální provedení inscenace slovenským Teatrem Tatrem. Horko těžko jsem se tak od SK pojetí odprošťovala, ale musím...
Zdánlivě ideální hra pro režisérské duo známé mj. svým výrazným vizuálem a expresivním pojetím adaptací. Připadalo mi ale nakonec, že se drželi dost zpátky. Scéna nicméně byla velmi podařená a to zejm. nápad se zrcadlem.
Herecky spíš průměrné, ale u Wolanda a jeho suity pociťuji velké zklamání. Mají děsit, zároveň být poťouchlí a v něčem komičtí. V DvD byli ale hlavně směšní :-( (J. Vondráčkovi ale palec nahoru za step!)
Suzana  40 %
(zadáno: 8.2.2022, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Možnosti potentní scény dostatečně nevyužity, kouzlo a tajemno nikde, nadbytečné a rozvleklé opisné pasáže. Bezesporu je lepší přečíst si knihu.
Gattino  40 %
(zadáno: 14.1.2022, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Křečovité, hysterické, ukřičené. Předlohu znám a mám rád, zde mi režie absolutně nesedla.
InkaR  80 %
(zadáno: 26.12.2021, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení, které i přes svojí délku nenudí. Výborný Jan Vondráček.
Slamajak  70 %
(zadáno: 9.12.2021, počet hodnocení: 66)
přínosný / zajímavý komentář
Celkově to bylo fajn, ale nic, co by mi vyrazilo dech a na co bych potřeboval jít znovu. Možná jsem měl jen přehnaná očekávání, protože tu knihu zbožňuju. Kabaretní ladění se mi líbilo, ale zbytek kostýmů ani ne, scénografie jinak fajn, hudební stránka taky, i když místy lehce nepochopeno (ruská verze Bad Guy Billie Eilish, ehm?). Postava vypravěče dobrý nápad, ale místy nepovedený, s nejasným smyslem. Celková dramaturgie za mě ok, dávalo to takhle smysl a jednotlivé dějové linky byly jasné a dobře propojené. I Frída byla! Jo, a možná jsem už moc rozmazlený, ale místy to na mě bylo moc pomalé.
Vladimír10  70 %
(zadáno: 8.12.2021, počet hodnocení: 478)
přínosný / zajímavý komentář
První třetina představení sama o sobě připomíná spíše psychedelický kabaret, jenž je navíc obohacen dvěmi zbytnými diskotékami a jednou sprostou odrhovačkou. Pakliže však divák vydrží v hledišti a zhlédne i zbytek inscenace, je mu nabídnuta již podstatně tajuplnější podívaná ozvláštněná mj. scénickými triky se vznášejícími se zrcadly či levitující hlavou předsedy MASOLITu. Hvězdou večera se ale jednoznačně stal Jan Vondráček, který v roli doslova ďábelské navázal na své skvělé herecké kreace z Pratchettovy Maškarády. Ocenit zaslouží ale i všichni zaskakující aktéři, zvláště pak J. Sklenář.
Radarrius  90 %
(zadáno: 21.11.2021, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Tak tohle sepětí SKUTRu a herců Divadla v Dlouhé se vskutku povedlo. Nepřetržitá série obrazů krásně vystihuje složitý román. Jen to vyvrcholení je slabší a uspěchané. Ale to je nutné si stěžovat přímo u Bulgakova.
Jerman  90 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pátá režie SKUTRů v Dlouhé a z mého pohledu nejlepší a divácky nejvděčnější přes více než tříhodinovou délku představení. Tentokráte ne "obrazy" jako v Sonetech ale inscenace, kde primární je fabule, i když komplikovaná dvěma souběžnými dějovými liniemi. Ty se režii ovšem podařilo výborně skloubit a plně využít komediální potenciál vyrovnaného hereckého ensemblu. Karikatura porevoluční Moskvy kam vpadne Ďábel (výborný Vondráček) se svoji trojčlenou suitou. Jímavé jsou scény Mistra (Rychlý) s Markétkou (Poulová), zvláště použití zrcadel v závěru. Nápadité kostýmy. Pro mě událost sezóny.
Domi.Mac  100 %
(zadáno: 9.11.2021, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Čistá nádhera. Režijně jsou SKUTR v nejlepší formě. Scéna a kostýmy dechberoucí. Strávit v divadle půl čtvrté hodiny a modlit se, aby to neskončilo jsem nezažila dlouho. Vondráček, Poulová, Rychlý předvedli fantastické výkony. Půjdu rozhodně ještě víckrát. Tady není o čem debatovat. 100%
R.JELEN.21  70 %
(zadáno: 7.11.2021, počet hodnocení: 184)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuálně je to co čekáte, herecky je to co čekáte a já na konci sedím a nevím co si myslet.
Určitě si zamapatuji J. Vondráčka a E. Hacurovou.
Vím co se mi líbí, co méně i co se mi nelíbí. Jděte a uvidíte, každopádně budu ráda za víc takových inscenaci :)
J.anek  100 %
(zadáno: 7.11.2021, počet hodnocení: 390)
přínosný / zajímavý komentář
Imaginace SKUTRů a Bulgakov, to je sázka na jistotu.
A přece mě fascinuje, jak se proplétají děje, prostory a postavy. Jak chytře vybírají autoři z rozsáhlého románu. Jak marnotratně zahazují skvělá místa, protože času není nazbyt a protože vědí, co chtějí říct.
Je to zábavné, je to kruté a točí se z toho hlava.
Ondřej a Pavel jsou spolu, svět je už zase v pořádku. Woland nemůže být ďábelštější, Markétka živočišnější a obětavější a vypravěčka Eva elegantnější.
Snad chybí atmosféra Moskvy před sto lety, ale nemrzí mě to. Inscenace je magická a současná. Je o milosrdenství a o naději.
Gimli35  90 %
(zadáno: 7.11.2021, počet hodnocení: 138)
přínosný / zajímavý komentář
85 %. Ano, ano, ano! Po šesti těžce rozpačitých sezónách v DvD se SKUTR konečně trefil do mého diváckého srdce. Mistr a Markétka je opulentní divadelně-literární hostinou, v níž tentokrát vizuální str. inscenace místo soupeření naplno podporuje vnímání textu. K tomu rež. duo přistupuje nezvykle uctivě - a velmi to pomáhá, stejně jako alespoň částečné oproštění se od samoúčelných gest a póz. Závěrem vyzdvihuji J. Vondráčka, E. Hacurovou a T. Turka, oceňuji hudební složku a hlásím, že ani téměř tříapůlhodinová délka se dvěma přestávkami by vás od návštěvy této inscenace neměla odradit. Zážitek!
Porybna1  40 %
(zadáno: 10.2.2022, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Kdyz nevite co, nechte herce poradne hystericky zakricet. Mistr a Marketka v Dlouhe nepovedene predstaveni. Zivot postav se divaka absolutne nedotyka, deni misty pripomina nepovedenou frasku. Kde je Bulgakovova poetika a vtip i temna stisnenost? Jedine plusy za tradicne skveleho Vondracka. Uveritelni Marie Poulova a Rychly. Herci se snazili, chybu jednoznacne vidim v rezii. Urvali si prilis velky kus.
CercaTrova  80 %
(zadáno: 20.6.2022, počet hodnocení: 39)
Moonek  70 %
(zadáno: 23.5.2022, počet hodnocení: 94)
Viktorie  80 %
(zadáno: 19.4.2022, počet hodnocení: 10)
Radkak  90 %
(zadáno: 2.4.2022, počet hodnocení: 81)
Kandonak  50 %
(zadáno: 19.3.2022, počet hodnocení: 11)
Kaj Nova  40 %
(zadáno: 15.3.2022, počet hodnocení: 34)
Martuska17  70 %
(zadáno: 14.3.2022, počet hodnocení: 54)
Šípal  70 %
(zadáno: 14.3.2022, počet hodnocení: 116)
Betty  70 %
(zadáno: 8.3.2022, počet hodnocení: 7)
Birter  70 %
(zadáno: 8.2.2022, počet hodnocení: 150)
Petr-sima  90 %
(zadáno: 7.2.2022, počet hodnocení: 85)
LavinieCamui  70 %
(zadáno: 8.1.2022, počet hodnocení: 572)
MicRuz  60 %
(zadáno: 2.1.2022, počet hodnocení: 19)
KrystofSelucky  80 %
(zadáno: 22.12.2021, počet hodnocení: 9)
Marcela  60 %
(zadáno: 9.12.2021, počet hodnocení: 410)
Slavek53  70 %
(zadáno: 9.12.2021, počet hodnocení: 85)
Klára Matiasovitsová  80 %
(zadáno: 9.12.2021, počet hodnocení: 54)
Snekac  100 %
(zadáno: 9.12.2021, počet hodnocení: 177)
Unionboy  80 %
(zadáno: 8.12.2021, počet hodnocení: 310)
Xcepek  90 %
(zadáno: 4.12.2021, počet hodnocení: 604)
Jantarovájovana  60 %
(zadáno: 17.11.2021, počet hodnocení: 21)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.