Divadlo v Dlouhé

<< Lucerna | Mrk >>

Mistr a Markétka

Premiéra: 16.11.2021 | 3:25 (dvě přestávky)
Překlad románu: Alena Morávková. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb, Jan Vondráček a citace. Pohybová spolupráce: Jan Kodet. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
Dramatizace jednoho z nejtajemnějších děl světové literatury, plného hádanek, symbolů a náznaků. Společnost chce stvořit lepšího člověka i lepší svět, místo toho ale stvoří svět plný strachu, jenž se dá zneužít jako zbraň proti všemu, co se vymyká průměru. Ideální místo pro příchod pána temnoty Wolanda s jeho svitou. Tak začíná boj o duši člověka, Mistrův zápas o svobodu slova a velký příběh lásky. To vše v balení absurdních událostí a ďábelsky nevázané legrace. Velikonoční čas propojí moskevský gala ples u Satana s osudem Ješuy Ha-Nocriho a jeho skrytého přítele, pátého prokurátora Judeje, Piláta Pontského. A ďábel se stane překvapivě silou, která pácháním zla vykoná dobro...
  
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Do konce hlasování zbývá ještě 7 dní.
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
73 %
73581000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
10.12.So19:00 vstupenky
20.12.Út19:00 vstupenky
31.1.Út19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (64)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
8.10.2022 | 983 hodnocení
+ souhlasím
65%. Skutři byli tentokrát k předloze celkem pokorní, a tak bude inscenace srozumitelná i pro toho, kdo Bulgakovův román nečetl. Akcentována je hlavně milostná zápletka, posíleny tak jsou melodramatické prvky, vše je ale naštěstí odlehčeno humorem. Wolandova svita je hodně rozverná, podaná v lehce estrádní stylizaci, což trochu zatlačuje do pozadí temnější tóny. Podařené jsou scény z psychiatrické léčebny, bavil mě i jarní bál. Naopak hodně nepovedená je scéna z Varieté, které chybí vtip i nosný jevištní nápad. I přes svou délku inscenace nenudí, je to celkem efektní podívaná, ale žádný převratný výklad známého díla nepřináší.
Michal Novák  70 %
28.5.2022 | 1103 hodnocení
+ souhlasím
65 % Inscenování mnohovrstevnaté a komplikované látky nutně přináší kompromisy. Nevadilo by vůbec, že SKUTR sestavuje tuto velkolepou skladbu jako digest, ale to, že SKUTR čte Bulgakova tak zjednodušeně (včetně některých postav). Možná nejsem sám, koho překvapilo také nerazantní pojetí. Na dlouhometrážní ploše je však rozehrána působivá podívaná, která se opírá o hereckou stylizaci a samozřejmě také vizuální pastvu, kterou SKUTR vytvořit umí, …že nedostatky po celou dobu vlastně moc nevnímáte. (Z nich asi nejvíce problematicky působí nevysvětlený part Vypravěčky, scéna ve varieté, no a včlenění dvou písňových trapáren.)
Iva Bryndová  70 %
6.5.2022 | 377 hodnocení
+ souhlasím
Ve velmi rozvleklé a zdlouhavé první části se objevuje velké množství zbytečně natahovaných a v podstatě pro příběh tak, jak jej SKUTR podává, úplně nepodstatných motivů a scén - jako německý kabaret a skutečně neskutečně otravná píseň v něm. Další dvě části inscenace však již naštěstí fungují. Velmi efektní je ples příšer v druhé části, i celá třetí část. SKUTři jako obvykle pracují s krácením, výraznou výpravou i hudbou. Mistra a Markétku však zdobí především herecké výkony, zejména pak Jana Vondráčka, Ondřeje Rychlého a Marie Poulové. Velmi výrazní jsou i tři Ďáblovi průvodci a Vypravěčka v podání Zuzany Stavné.
Pavel Širmer  60 %
3.12.2021 | 1846 hodnocení
+ souhlasím
65%. Mnohovrstevnatý Bulgakovův román nelze v celé šíři vměstnat do stopáže jednoho večera. Režiséři z dua SKUTR si při nezbytném zjednodušení počínali rozporuplně, koncepci chybí odvaha a razance, předloze zůstali hodně dlužni. Nahodilá a nedomyšlená přítomnost vypravěče, mnoho prostoru dostaly motivy, které neobhájily své postavení v celku (např. scéna ve varieté). Snaha neopomenout humor se nezdařila, herci v tomto ohledu spíše „recyklovali“. Lépe vyšla milostná rovina perzekuovaného spisovatele a jeho lásky, na níž je kladen důraz a u které se divák může i dojmout. Výprava a hudba působivost značně umocnily.
Kateřina Jírová  80 %
17.11.2021 | 340 hodnocení
+ souhlasím
Sázka na třináctku
Sedět na divadelní adaptaci románu Mistr a Markétka ve třinácté řadě na sedadle třináct hovoří za vše. Velmi se mi líbilo výtvarné zpracování. Divadelní obraznost a loutkářský pohled na svět má rod Kopeckých v popisu práce již více jak tři století. Dramatizaci nepovažuji úplně za zdařilou. V předloze je mnoho groteskních situací, zde se je však nedaří vyhrát. A proč plést do Moskvy německý kabaret? Srovnávat Wolanda M. Kopeckého s Wolandem J. Vondráčka by bylo nespravedlivé, ale přeci jen Woland je velká postava, kterou J. Vondráček nedokáže interpretovat. (70% provedení, +10% výběr titulu)
Jan Pařízek  90 %  Tip Jan Pařízek
6.11.2021 | 829 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Krásně přízračné a snové. Série obrazů a scén co si vás získají a strhnou. Zároveň nemám pocit, že by to nějak poškozovalo dějovou linii, spíše naopak. I přes delší stopáž jsem se nenudil ani na chvíli, inscenace mě upoutala dosti rychle a až do konce nepustila. Chválím určitě též povedené kostýmy, scénu i hudební složku. Vše to do sebe dobře zapadá. Po herecké stránce opravdu skvělá souhra všech zúčastněných. Přesto mile rád vyzdvihnu hlavně vynikajícího J. Vondráčka a z ostatních pak ještě E. Hacurovou, P. Neškudlu, M. Poulovou a M. Zimovou. Za mě veskrze vydařený počin, jenž milerád všem doporučuji. 85%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Eleanorat  100 %
23.11.2022 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Čistá omamná nádhera, skvělá interpretace oželela v ději Moskvu, ale nechybí. Geniální výklad Piláta. O magické scénografii a kostýmech ani nemluvě. Tři a půl hodiny a dvě přestávky stojí za to.
RaB  80 %
28.9.2022 | 265 hodnocení
+ souhlasím
Výborní Ondřej Rychlý a Jan Vondráček.
SKUTR v předloze škrtal, mohl však i mírně pokračovat nebo inscenaci ještě naopak protáhnout (nicméně inscenace má už nyní téměř 3 hodiny hraní - bez přestávek - avšak vše ubývá rychle, divák se nenudí). Co si rozhodně o škrt říká jsou "písničky" - netuším, jak s dějem souvisí létající vagína a podobné.
Betka_S  50 %
28.9.2022 | 60 hodnocení
+ souhlasím
Jakkoliv jsou herecké výkony velmi dobré, se SKUTRem se prostě opakovaně nesetkávám, co se interpretace a pojetí týče. Jejich Mistr a Markétka je hysterická karikaturní podívaná. V první třetině na mě až příliš. Mnohem více inscenaci slušely klidnější a intimnější scény Mistra a Markétky či Piláta. Délka neubližuje, příběh ubíhá a neubíjí pomalostí. Zaujalo mě zrcadlení postav v "současnosti" a "minulosti". Některé scény jsou bez kontextu vyloženě navíc, třeba zmíněné varieté.
7adam7  100 %
20.7.2022 | 38 hodnocení
+ souhlasím
Mistrovské dílo v podání dua SKUTR.
Hacko  90 %
30.6.2022 | 66 hodnocení
+ souhlasím
85%
Kjell  60 %
21.5.2022 | 20 hodnocení
+ souhlasím
65% Nemyslím si, že celkově je pro Skutry Dlouhá šťastná éra, ale tato inscenace je vyvedená, s předlohou se potkali inspirativně a dokonce z ní nechali hercům i dost textu. Výborný Ondřej Rychlý!
Frankovka  90 %
26.4.2022 | 247 hodnocení
+ souhlasím
Krásný večer v Dlouhé
BaTerka45  60 %
6.4.2022 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Bohužel jsem nečetla předlohu, tak nemůžu posoudit, jestli i ta byla takový bizár. Poslechli jsme si píseň o vagíně, ruskou verzi Billie Eilish a podobné věci. Na druhou stranu výkony herců se mi líbily, pan Vondráček byl jako ďábel velmi přesvědčivý a oceňuji jeho step. Pozitivní je, že mě představení ponouklo k doplnění své neznalosti Bulgakova.
Divačka02  90 %
2.4.2022 | 13 hodnocení
+ souhlasím
Krásné představení, které mně svou kvalitou připomíná inscenace jako Lékař své cti nebo Vějíř s broskvovými květy.
Ala  70 %
1.4.2022 | 153 hodnocení
+ souhlasím
Klasicky jako obvykle v Dlouhé přehlídka skvělých hereckých výkonů. Nejvíc asi tradičně zaujme Jan Vondráček a moc se mi líbila nová posila Zuzana Stavná.
Denisa H.  70 %
16.2.2022 | 348 hodnocení
+ souhlasím
70-75-80 %. Bohužel pro verzi DvD znám a miluji geniální provedení inscenace slovenským Teatrem Tatrem. Horko těžko jsem se tak od SK pojetí odprošťovala, ale musím...
Zdánlivě ideální hra pro režisérské duo známé mj. svým výrazným vizuálem a expresivním pojetím adaptací. Připadalo mi ale nakonec, že se drželi dost zpátky. Scéna nicméně byla velmi podařená a to zejm. nápad se zrcadlem.
Herecky spíš průměrné, ale u Wolanda a jeho suity pociťuji velké zklamání. Mají děsit, zároveň být poťouchlí a v něčem komičtí. V DvD byli ale hlavně směšní :-( (J. Vondráčkovi ale palec nahoru za step!)
Suzana  40 %
8.2.2022 | 303 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Možnosti potentní scény dostatečně nevyužity, kouzlo a tajemno nikde, nadbytečné a rozvleklé opisné pasáže. Bezesporu je lepší přečíst si knihu.
Gattino  40 %
14.1.2022 | 28 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Křečovité, hysterické, ukřičené. Předlohu znám a mám rád, zde mi režie absolutně nesedla.
InkaR  80 %
26.12.2021 | 32 hodnocení
+ souhlasím
Krásné představení, které i přes svojí délku nenudí. Výborný Jan Vondráček.
Slamajak  70 %
9.12.2021 | 71 hodnocení
+ souhlasím
Celkově to bylo fajn, ale nic, co by mi vyrazilo dech a na co bych potřeboval jít znovu. Možná jsem měl jen přehnaná očekávání, protože tu knihu zbožňuju. Kabaretní ladění se mi líbilo, ale zbytek kostýmů ani ne, scénografie jinak fajn, hudební stránka taky, i když místy lehce nepochopeno (ruská verze Bad Guy Billie Eilish, ehm?). Postava vypravěče dobrý nápad, ale místy nepovedený, s nejasným smyslem. Celková dramaturgie za mě ok, dávalo to takhle smysl a jednotlivé dějové linky byly jasné a dobře propojené. I Frída byla! Jo, a možná jsem už moc rozmazlený, ale místy to na mě bylo moc pomalé.
Vladimír10  70 %
8.12.2021 | 512 hodnocení
+ souhlasím
První třetina představení sama o sobě připomíná spíše psychedelický kabaret, jenž je navíc obohacen dvěmi zbytnými diskotékami a jednou sprostou odrhovačkou. Pakliže však divák vydrží v hledišti a zhlédne i zbytek inscenace, je mu nabídnuta již podstatně tajuplnější podívaná ozvláštněná mj. scénickými triky se vznášejícími se zrcadly či levitující hlavou předsedy MASOLITu. Hvězdou večera se ale jednoznačně stal Jan Vondráček, který v roli doslova ďábelské navázal na své skvělé herecké kreace z Pratchettovy Maškarády. Ocenit zaslouží ale i všichni zaskakující aktéři, zvláště pak J. Sklenář.
Radarrius  90 %
21.11.2021 | 39 hodnocení
+ souhlasím
Tak tohle sepětí SKUTRu a herců Divadla v Dlouhé se vskutku povedlo. Nepřetržitá série obrazů krásně vystihuje složitý román. Jen to vyvrcholení je slabší a uspěchané. Ale to je nutné si stěžovat přímo u Bulgakova.
Jerman  90 %
18.11.2021 | 101 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Pátá režie SKUTRů v Dlouhé a z mého pohledu nejlepší a divácky nejvděčnější přes více než tříhodinovou délku představení. Tentokráte ne "obrazy" jako v Sonetech ale inscenace, kde primární je fabule, i když komplikovaná dvěma souběžnými dějovými liniemi. Ty se režii ovšem podařilo výborně skloubit a plně využít komediální potenciál vyrovnaného hereckého ensemblu. Karikatura porevoluční Moskvy kam vpadne Ďábel (výborný Vondráček) se svoji trojčlenou suitou. Jímavé jsou scény Mistra (Rychlý) s Markétkou (Poulová), zvláště použití zrcadel v závěru. Nápadité kostýmy. Pro mě událost sezóny.
Domi.Mac  100 %
9.11.2021 | 71 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Čistá nádhera. Režijně jsou SKUTR v nejlepší formě. Scéna a kostýmy dechberoucí. Strávit v divadle půl čtvrté hodiny a modlit se, aby to neskončilo jsem nezažila dlouho. Vondráček, Poulová, Rychlý předvedli fantastické výkony. Půjdu rozhodně ještě víckrát. Tady není o čem debatovat. 100%
R.JELEN.21  70 %
7.11.2021 | 199 hodnocení
+ souhlasím
Vizuálně je to co čekáte, herecky je to co čekáte a já na konci sedím a nevím co si myslet.
Určitě si zamapatuji J. Vondráčka a E. Hacurovou.
Vím co se mi líbí, co méně i co se mi nelíbí. Jděte a uvidíte, každopádně budu ráda za víc takových inscenaci :)
J.anek  100 %
7.11.2021 | 404 hodnocení
+ souhlasím
Imaginace SKUTRů a Bulgakov, to je sázka na jistotu.
A přece mě fascinuje, jak se proplétají děje, prostory a postavy. Jak chytře vybírají autoři z rozsáhlého románu. Jak marnotratně zahazují skvělá místa, protože času není nazbyt a protože vědí, co chtějí říct.
Je to zábavné, je to kruté a točí se z toho hlava.
Ondřej a Pavel jsou spolu, svět je už zase v pořádku. Woland nemůže být ďábelštější, Markétka živočišnější a obětavější a vypravěčka Eva elegantnější.
Snad chybí atmosféra Moskvy před sto lety, ale nemrzí mě to. Inscenace je magická a současná. Je o milosrdenství a o naději.
Gimli35  90 %
7.11.2021 | 158 hodnocení
+ souhlasím
85 %. Ano, ano, ano! Po šesti těžce rozpačitých sezónách v DvD se SKUTR konečně trefil do mého diváckého srdce. Mistr a Markétka je opulentní divadelně-literární hostinou, v níž tentokrát vizuální str. inscenace místo soupeření naplno podporuje vnímání textu. K tomu rež. duo přistupuje nezvykle uctivě - a velmi to pomáhá, stejně jako alespoň částečné oproštění se od samoúčelných gest a póz. Závěrem vyzdvihuji J. Vondráčka, E. Hacurovou a T. Turka, oceňuji hudební složku a hlásím, že ani téměř tříapůlhodinová délka se dvěma přestávkami by vás od návštěvy této inscenace neměla odradit. Zážitek!
Porybna1  40 %
10.2.2022 | 2 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Kdyz nevite co, nechte herce poradne hystericky zakricet. Mistr a Marketka v Dlouhe nepovedene predstaveni. Zivot postav se divaka absolutne nedotyka, deni misty pripomina nepovedenou frasku. Kde je Bulgakovova poetika a vtip i temna stisnenost? Jedine plusy za tradicne skveleho Vondracka. Uveritelni Marie Poulova a Rychly. Herci se snazili, chybu jednoznacne vidim v rezii. Urvali si prilis velky kus.
Jeff23  30 %
24.11.2022 | 46 hodnocení
Karina  100 %
16.11.2022 | 14 hodnocení
PavelK  80 %
15.11.2022 | 221 hodnocení
Petr.trep  60 %
9.11.2022 | 169 hodnocení
Pasika  70 %
6.11.2022 | 41 hodnocení
Jan Ledovka  60 %
4.11.2022 | 26 hodnocení
Semtamťuk  80 %
21.10.2022 | 87 hodnocení
HodnaTeta  70 %
20.10.2022 | 127 hodnocení
Peetra  70 %
20.10.2022 | 158 hodnocení
Togaf  60 %
20.10.2022 | 157 hodnocení
Theo13  70 %
3.9.2022 | 13 hodnocení
Dino07  80 %
29.6.2022 | 45 hodnocení
Wolverine  60 %
28.6.2022 | 33 hodnocení
CercaTrova  80 %
20.6.2022 | 48 hodnocení
Moonek  70 %
23.5.2022 | 100 hodnocení
Viktorie  80 %
19.4.2022 | 17 hodnocení
Radkak  90 %
2.4.2022 | 81 hodnocení
Kandonak  50 %
19.3.2022 | 11 hodnocení
Kaj Nova  40 %
15.3.2022 | 34 hodnocení
Martuska17  70 %
14.3.2022 | 59 hodnocení
Šípal  70 %
14.3.2022 | 140 hodnocení
Betty  70 %
8.3.2022 | 10 hodnocení
Birter  70 %
8.2.2022 | 171 hodnocení
Petr-sima  90 %
7.2.2022 | 90 hodnocení
LavinieCamui  70 %
8.1.2022 | 635 hodnocení
MicRuz  60 %
2.1.2022 | 19 hodnocení
KrystofSelucky  80 %
22.12.2021 | 10 hodnocení
Marcela  60 %
9.12.2021 | 410 hodnocení
Slavek53  70 %
9.12.2021 | 85 hodnocení
Klára Matiasovitsová  80 %
9.12.2021 | 54 hodnocení
Snekac  100 %
9.12.2021 | 201 hodnocení
Unionboy  80 %
8.12.2021 | 338 hodnocení
Xcepek  90 %
4.12.2021 | 621 hodnocení
Jantarovájovana  60 %
17.11.2021 | 23 hodnocení
Alism  90 %
19.10.2022 | 4 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.