Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

William Shakespeare

Romeo a Julie

Premiéra: 25.5.2019. Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Daniel Přibyl. Scéna: Dragan Stojčevski. Kostýmy: Eva Jiřikovská. Hudba: Please the Trees. Pohybová spolupráce: Lenka Vagnerová, Radek Mačák. Režie: Michal Dočekal.
3:00


Nejslavnější Shakespearova tragédie o nešťastné lásce. Slavný příběh o lásce a nenávisti, o osudovém nesváru mezi dvěma rody a o tom, jak může malichernost vést k osudové tragédii...
D12+
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
69 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 80 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 1021)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Paya888 100 %
(zadáno: 29.6.2019, počet hodnocení: 245)
Annaj 70 %
(zadáno: 17.6.2019, počet hodnocení: 37)
Suzana 50 %
(zadáno: 17.6.2019, počet hodnocení: 239)
Národosolsobě 80 %
(zadáno: 14.6.2019, počet hodnocení: 278)
Michaela70 100 %
(zadáno: 14.6.2019, počet hodnocení: 28)
Blumarik 70 %
(zadáno: 10.6.2019, počet hodnocení: 227)
Clamera 60 %
(zadáno: 6.6.2019, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace zaujme svojí neotřelou scénou a moderním pojetím. Omluvám se, ale co mě po čase trochu rušilo, byl příliš afektovaný a exaltovaný projev Julie. Zřejmě byl záměr vykreslit ji jako dítě, diblíka, holčičku, která se poprvé zamilovala...Tereza Marečková má ale zvláštní fluidum, působí křehce a odzbrojujícím způsobem roztomile, takže jí to nakonec stejně odpustíte. ;-) Musím také vyzdvihnout charismatického a podmanivého Merkucia.
Anna Divišová 80 %
(zadáno: 6.6.2019, počet hodnocení: 18)
Togaf 90 %
(zadáno: 3.6.2019, počet hodnocení: 127)
Slavek53 40 %
(zadáno: 30.5.2019, počet hodnocení: 66)
Zachardi 70 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 29)
Ema Školoudová 100 %
(zadáno: 27.5.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto úžasné zpracovaní staré klasiky.
Velmi a vřele doporučuji.
Skvělé herecké výkony.
Jarmila B. 10 %
(zadáno: 27.5.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Někdy méně znamená více. To velké množství nastavených zrcadel je fakt příliš, až jsem se jako divák v tom zrcadlovém sále začala ztrácet v čase a začala mít strach, ale tak to asi mělo být, jak bylo tvůrci napsáno v tištěním programu této hry, že tato hra je hlavně o strachu.
A tak se i stalo, jen úplně přesně nevím jestli můj strach byl ten správný podle tvůrců předělané hry, protože najednou jsem měla strach, že to není o lásce. Najednou jsem se bála, že propagací tohoto ztvárnění Julie už nejde ani o nastavení zrcadla dnešní ženě, ale že jde o výsměch, jen nevím proč.
Petr.trep 60 %
(zadáno: 27.5.2019, počet hodnocení: 151)
Kucavik 90 %
(zadáno: 26.5.2019, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Úžasné a strhující představení. V první polovině se divák směje, ve druhé napínavé sleduje skvělé herecké výkony.
Zajímavá práce s prostorem, jak na jevišti, tak i práci v hledišti.
Moderní pojetí divadla se zachovaným předkladem a textem připoutá diváka víc než jednoduchá klasika. Skvělé herecké obsazení.
Některé vsuvky živé kapely bych upravil, někdy to spíše rušilo.
Domi.Mac 10 %
(zadáno: 26.5.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Blbé. Jednoduše blbé. Mám ráda moderní divadlo, ale zároveň si myslím, že by se v moderně neměl utopit původní záměr. Čili sdělení. Tahle adaptace není o milencích, není o lásce, není pravdivá. Piškula si vede lépe než v Moři, je vyhranější a i přesto, že mě jeho Romeo nepřišel ničím objevný, tak minimálně typově je ideální. Marečková v roli Julie je něco otřesného, deklamující, nedobře režijně uchopená a jestli takhle mají vypadat noví herci přicházející do MDP, ptám se, zda z minulého vedení nebylo líp. Remundovou bych ráda viděla hrát jednou opravdově. Nebetyčná škoda. 10%
Jana Krátká 90 %
(zadáno: 26.5.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Moderní pojetí představení se mi moc líbí, první polovina je svižná, vtipná, akční, druhá ztrácí tempo, ale to je přirozené. Scéna je jednochuchá a při tom efektní. Jediné, co se mi nelíbilo, byla kapela, byla velmi hlasitá, až máte pocit, ze se vám rozskočí hlava. Herci byli skvělí, moc se mi líbili Piškula, Březina, Donutil a Remundová. Určitě toto představení navštívím ještě jednou.
Honzy 30 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 181)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Režisér M.Dočekal by měl mít více pokory a myslet na diváka.Jeho inscenování krásného dramatu ROMEO A JULIE s vynikajícím překladem M.Hilského v div.ABC svým přístupem doslova zabil.Za prvé špatná živá kapela,nehodící se do příběhu.Za druhé ubohá scénografie,kostýmy.Za třetí příšerná,slabá,neatraktivní,falešně zpívající Julie,nechápu režijní záměr?Proč např.S.Remundová alias I.Janžurová hraje dvojroli?(chůvu a knížete)Nebýt dobrých hereckých výkonů.Z.Piškuly,F.Březiny,D.Batulkové,M.Vykuse,M.Donutila,tak by se celá inscenace mohla uvádět na experimentální komorní scéně pro tucet diváků.24.5.19.
LavinieCamui 90 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Viděla jsem první generálku, kde ještě úplně nefungovala hudební složka. Ale herecké výkony všech byly vynikající, zejména Julie Terezy Marečkové. Tato herečka je ve svých rolích čím dál lepší, zaslouženě získala titul Talent roku v cenách divadelní kritiky. Její negativní hodnocení v níže uvedených recenzích mi připadá jako nepochopení režijního pojetí postavy Julie. Někteří diváci mají zřejmě problém vidět na jevišti pro ně novou neokoukanou herečku. Inscenace byla pojata velice moderně, líbila se mi naprosto funkční scéna. Tři hodiny utekly velice rychle. Určitě ji znovu navštívím.
Jana.janka 90 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Inscenace koukám vzbuzuje velké rozbroje. Za mě tedy výborná Tereza Marečková, hraje krásně přirozeně, člověk jí věří 14 let. Díky ní byla inscenace koukatelná až do konce. Věřím, že z ní vyroste výborná herečka! Jinak kapela otřesná, nechápu její přítomnost. Dále musím vyzdvihnout M. Donutila. Baví mě. Rozhodně to stojí za vidění, i když budete z výsledku rozpačití.
Kateřina Vodáková 10 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 88)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
10 % za vynikajícího Z. Piškulu, pro Romea se narodil! Jinak monstrózní průšvih. Omlouvám se za upřímnost, ale horší herečku než T. Marečkovou jsem neviděla. Na Julii nemá vzhled, její pisklavý hlas a jevištní mluva je katastrofální stejně jako pokus o zpěv. Pohybovou neohrabaností mi připomínala postavu z Lovců mamutů, její Julie s nechutnou parukou a příšernými kostýmy vyznívá jako pacientka z Bohnic. Absence soudnosti. Neuctivé, neadekvátní chování režiséra na generálce tento přešlap jen dovršilo. Krásné, nadčasové Hilského verše znějí ve zvoleném ději a scéně naprosto absurdně. Never more!
Frosttt 90 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
pro Michalmusek: když kontaktujete obchodní oddělení, vrátí vám vstupné nebo dají vstupenky na jiný termín.
J.anek 90 %
(zadáno: 24.5.2019, počet hodnocení: 231)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Krása.
Je to moderní, svižné, vtipné, chytré, důstojné i kruté. Smršť nápadů, jemné aktualizace, parádní výkony. S každou další rolí roste Filip Březina. Zdeněk Piškula je esencí chlapectví - dychtivý, neúnavný, smích i smutek, ironie i patos v jedné chvíli. Tereze Marečkové věřím, že je čtrnáctiletá holka, kterou okolnosti donutily dospět. Je krásná a talentu má na rozdávání - všem hloupým a jedovatým komentářům navzdory. Těší mě akcent, že penize jsou jedem společnosti. Jsou. A ještě drobnost - kdo není s to pochopit použití plyšového medvídka, snad by se raději neměl vyjadřovat vůbec...
Michalmusek 100 %
(zadáno: 24.5.2019, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Hra je velice moderně a svěže zpracovaná, volný neustále doplňky měnící se prostor jeviště je parádní a většina herců hraje opravdu skvěle.
Ivo Železný 50 %
(zadáno: 23.5.2019, počet hodnocení: 131)
přínosný / zajímavý komentář
Nahradit u Julie patos dětinskostí, např. na kruciální scénu s Parisem přijde (už jako vdaná) s plyšovým medvídkem, no dobrá. Ale Julie, která dost velkou část role ochotnicky oddeklamuje? Viděl jsem za poslední dva roky desítky ochotnických představení, ale něco takového snad dvakrát třikrát. Netuším, zda to byl režijní zájem či ustrojení herečky, ale to není podstatné. Ostatní byli na úrovni.
Kouř byl. Byl i kobercový lišej na kolenou jedné z postav. Dana Batulková vystřihla na jevišti parádní hvězdu.
S Julií na úrovni ostatních herců by to bylo 80 - 90.
Studený Čumáček 70 %
(zadáno: 23.5.2019, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
23.5. 2019, veřejná generální zkouška
První setkání s divadlem ABC. Velká poklona. To, co bylo zvědavému divákovi předloženo, pohltilo veškeré další pocity (po noční, bez spánku a hlady). Romeo a Julie je vždy výpovědí nastupující herecké generace a zde ani Romeo (Zdeněk Piškula) ani Julie (Tereza Marečková) nezklamali. Nelze pominout ani bojovného kokrháče a pouličního básníka Merkucia (Filip Březina), žvanící a útěšnou Chůvu a také Dóžete (Sabina Remundová), přesný je i Juliin otec a matka (J. Štrébl, D. Batulková) a sluha Petr (M. Donutil). Díky za prostou scénu a Hilského překlad!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.