Hudební divadlo Karlín

libreto: Zdeněk Borovec, Richard Hes
hudba: Karel Svoboda
texty písní: Zdeněk Borovec

Dracula

Premiéra: 5.3.2015. Na motivy stejnojmenného románu Brama Stokera. Zpracování námětu: Richard Hes. Dramaturgie: Adam Novák. Scéna: Daniel Dvořák. Kostýmy: Roman Šolc. Light design: Pavel Dautovský. Hudební aranžmá a nastudování: Kryštof Marek. Sound design: Petr Košař. Choreografie: Pavel Strouhal. Dirigenti: Kryštof Marek, Martin Kumžák, Miloš Krejčí. Režie: Filip Renč.
předpremiéry od února 2015
2:35


Nová inscenace legendárního českého muzikálu, uvedená k 20. výročí jeho vzniku.
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 687)
přínosný / zajímavý komentář
Karlínská verze dává vzpomenout, proč je Dracula mezi muzikály takovým fenoménem. Hudba K.Svobody a písňové texty Z.Borovce neztratily nic ze svých kvalit. D.Hůlka je jako Dracula stále velmi charismatický a jeho hlas spolehlivě vyvolá mrazení v zádech. Přesná je herecky i pěvecky K.Nývltová (Adriana/Sandra). L.Machálkové se jako Lorraine daří více v závěrečném dějství jako zklamané, žárlivé ženě. Z menších rolí zaujme hlavně Steven v podání T.Löbla a jeho bravurní pěvecké sólo. Dracula je stále emotivní podívanou o sváru Dobra a Zla, která nemá skoro žádná hluchá místa.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 11.4.2018, počet hodnocení: 1389)
přínosný / zajímavý komentář
Důstojná oslava výročí nejúspěšnějšího a kvalitního českého muzikálu. Ve výtvarné a choreografické koncepci by se našly kýčovitější prvky, ale v míře minimální. Změny v aranžmá a zdynamičtění poslední epochy veskrze dobré, snad jen přearanžování některých modernějších motivů za původním řešením zaostalo. I s přibývajícím věkem D. Hůlka titulní roli udrží a dokáže v ní stále pěvecky oslnit. Bohužel L. Machálková začala Lorraine „přezdobovat“ hlasovými a hereckými manýrami tolik, až přebila její podstatu. Výborný T. Trapl ve vděčné trojroli a J. Vágner. V repertoáru HDK rozhodně to lepší!
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 7.6.2015, počet hodnocení: 1331)
přínosný / zajímavý komentář
85 %. Muzikálová legenda legend se vrátila opravdu v plné parádě, se šmrncovním švunkem a s neuvěřitelnou energizující razancí, s níž se do publika zakousne hned při prvních tónech a svůj stisk nepovolí až do závěrečné děkovačky. Nebojte, krev vám rozhodně nikdo pít nebude, všichni naopak dělají všechno pro to, aby ji divákům příjemně a nostalgicky rozproudili. Tleskám nadšeně, přičemž nesmím zapomenout na sehranou taneční company s obdivuhodnými výkony bezchybného tria Krvinek.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 4.6.2015, počet hodnocení: 704)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel předchozí zpracování tohoto muzikálu jsem neviděl, takže nemohu srovnat. Ale z mého pohledu je toto nastudování bezesporu vydařené. Po hudební stránce nemá slabých míst a ani libreto není nijak špatné. Jednotlivé scény a jejich choreografie fungují dobře, takže má pozornost a zájem nijak neupadaly. D. Hůlka zvládá svoji roli naprosto přesvědčivě, není výtek. Vedle něj pak potěšil výborný T. Trapl a nijak nezklamala ani L. Machálková a též vynikající E. Burešová. Celkově velice zdařilé provedení, které by bylo škoda minout. 85%
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 13.3.2015, počet hodnocení: 2787)
přínosný / zajímavý komentář
Dracula neztratil nic se svého půvabu. Ačkoli mám velké výhrady k současné dramaturgii a směřování HDK, objektivně musím přiznat, že nová verze muzikálu v režii F. Renče (vycházející z původní Bednárikovy) se povedla. Možná i v mnohém předčila i tu původní - velké klady spatřuji zejména v živém orchestru (některé písně vyzněly krásně "nově") a v jemném zkrácení - inscenace má neuvěřitelný spád a ani chvíli nenudí. Navíc máme nového Draculu - L. Kumpricht je pro něj ideálním představitelem - vlastně na mě působil podobně osvěžujícím dojmem jako kdysi D. Hůlka. Výborné E. Burešová a K. Nývltová.
Michal Novák 80 %
(zadáno: 8.3.2015, počet hodnocení: 973)
přínosný / zajímavý komentář
Hůlka, Machálková, Nývltová, Trapl, Lévi, Strenáčik, Genzer, Křížková… Legenda se vrátila. Muzikál světových parametrů má svou sílu i po letech. Zásluhu na tom má stále fenomenální Daniel Hůlka, vynikající Adriana & Sandra Kamily Nývltové, neméně tak Tomáš Trapl v té krásné trojroli, ale nezapomínejme ani na lehké zmodernizování pro dnešní jeviště ze strany režie nebo naprosto perfektní nazvučení. Myslím, že Dracula se také konečně setkal s prostorem...
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
VasekN 50 %
(zadáno: 29.4.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Režie:Filip Renč. Kde?! Režie je Bednárikova, Renčovy jsou trapné škrty, které třetí epoše jen ublížily. Divák si možná po čase zvykne, ale nezbaví se otázky: proč? Na toho starého dobrého z PaKulu to mít může jen těžko, ale že se stále hraje je jedině dobře. Dan Hůlka je stále pánem démonů, Leona Machálková se musí lépe vyspat, totéž Kamila Nývltová, jejíž pěvecké manýry jsou občas k pláči, občas umí potěšit. Eva Burešová je nadějná nastupující Lorraine, Veronika Vyoralová Adriana. Magda Malá měla možnost ukázat, že Lorraine je její, jen dvakrát a Tomáše Trapla za tu ostudu někam zavřít! 50 %
Coward 70 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 173)
Jackmartas 50 %
(zadáno: 24.3.2018, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Nevím z představení mám smíšený pocity. Právě asi proto, že se jedná o legendu českeho muzikálu tak jsem očekával více. Bohužel zpracovaní mě nenachtlo
Mazan 60 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 17)
Zakmilda 80 %
(zadáno: 12.2.2018, počet hodnocení: 9)
Terezajirickova 100 %
(zadáno: 11.2.2018, počet hodnocení: 35)
Plšík 80 %
(zadáno: 8.2.2018, počet hodnocení: 330)
Hacko 80 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 31)
Alice 90 %
(zadáno: 26.1.2018, počet hodnocení: 18)
Leafeltova 80 %
(zadáno: 22.1.2018, počet hodnocení: 56)
Veronikaw 70 %
(zadáno: 12.1.2018, počet hodnocení: 47)
Rejpalka 60 %
(zadáno: 29.12.2017, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Jako krásná vzpomínka to funguje, ale do původní verzi v KCP to má daleko, rozhodně lepší než verze v Hybernii, je to takový návrat ke kořenům, ale vadilo mi zkrácení a ačkoli byla obsazena část původní obsazení, věk je znát. Bohužel záleží hodně na obsazení, vynikající Eva Burešová v obou rolích (Adriana-Sandra i Lorraine), Kamila Nývltová jako Lorraine ani zdaleka nedosáhne na Lucii Bílou. K připomení dobré, ale kultovního statusu už tento Dracula nedosáhne.
PajaM 80 %
(zadáno: 10.12.2017, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina mě bavila víc. U Draculy oceňuji oproti jiným (českým) muzikálům, že je hudba díky skladateli Svobodovi jasně jednotná a identifikovatelná.
RadekKarkovsky 60 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 12)
Míša812 100 %
(zadáno: 16.3.2017, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Od prvního tónu naprosto strhující! Karlín je nádherné a komfortní divadlo, hudba v podání živého orchestru je dechberoucí, výkony všech představitelů strhující. Ani chvilku jsme se nenudila, představení má neuvěřitelný spád. Chtěla bych vidět v v trojroli Tomáše Trapla, ráda půjdu tedy ještě jednou. Ale i Ivo Hrbáč byl naprosto perfektní, nebylo slabého místa
Muzidrál 100 %
(zadáno: 18.1.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Legendární záležitost. Tohle je dílo děl. Ze staré gardy chybí Bílá, Korn a Magda Malá, ale obsazení je více než solidní. Jana Zenáhlíková vždycky skvělá.
Mayday 60 %
(zadáno: 12.12.2016, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Na starou znamou puvodni verzi to nemá, ale je to krásný muzikál.
HawkeyeSaw 80 %
(zadáno: 11.12.2016, počet hodnocení: 114)
Abigail7 40 %
(zadáno: 3.10.2016, počet hodnocení: 205)
přínosný / zajímavý komentář
Hodnocení v blogu.
Tomkom 90 %
(zadáno: 13.6.2016, počet hodnocení: 71)
Janul. 80 %
(zadáno: 16.5.2016, počet hodnocení: 30)
Zuzi 80 %
(zadáno: 6.4.2016, počet hodnocení: 10)
JOP 80 %
(zadáno: 3.2.2016, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Jen stručně - původní verzi jsem neviděl, nemohu porovnávat, ale současné představení stojí za to vidět. Marian Vojtka - klasika, perfektní zpěv i projev Evy Burešové, mile překvapila Kamila Nývltová, Tomáš Trapl - úžasný šašek, sluha i profesor, pouze trošku kazí celkový dojem Martin Pošta... možná by se měl věnovat jinému zaměstnání... Ale celkově hodnotím velice kladně.
Ivulin 90 %
(zadáno: 22.11.2015, počet hodnocení: 37)
VasekM 80 %
(zadáno: 20.9.2015, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Vydařené představení. Živý orchestr je skvělý, příjemná změna. Marian Vojtko v hlavní roli Draculy byl ze začátku dobrý, postupem času mi ale přijde, že svou roli fláká. Daniel Hůlka neztrácí kouzlo, ale Lukáš Kumpricht byl nejlepší (herecky naprosto přesvědčivý) Leona Machálková byla famózní a Eva Burešová se mi také moc líbila. Kamila Nývltová jako Adriana nezklamala. Tomáš Trapl mi poslední dobou začíná vadit. Neskutečně přehrává a opravdu "méně znamená více". Skvělý Ivo Hrbáč. U nymf nezklamaly Sylva Schneiderová, Jana Zenáhlíková, ani Hanka Křížková. Nejslabší z nich je Renáta Drössler.
Čiko 80 %
(zadáno: 8.5.2015, počet hodnocení: 547)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 4.5.2015, počet hodnocení: 406)
přínosný / zajímavý komentář
I z verze 2015 jsme odcházeli spokojeni,představení se nám moc líbilo. Tradičně výborný Marian Vojtko, skvělý rovněž i Bedřich Lévi ve své menší roli.Nezbývá než doporučit.
Irena 100 %
(zadáno: 3.5.2015, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherné představení, úžasná atmosféra a měla jsem i štěstí na skvělé obsazení. Daniel Hůlka, Leona Machálková, Eva Burešová, Tomáš Trapl, Josef Vágner, ale samozřejmě všichni - taneční company byli prostě na 1.
Martin21 90 %
(zadáno: 3.5.2015, počet hodnocení: 286)
přínosný / zajímavý komentář
Strhující návrat této legendy. Výrazně lepší než před pár lety v Hybernii, byť jen živý orchestr dodá muzikálu "říz". D. Hůlka je až na vizáž stále geniálním Draculou. L. Machálková jako Lorraine též skvělá, i když rád bych viděl Kamilu Nývltovou. Eva Burešová coby Adriana / Sandra překvapila (mile) :-), do teď jsem ji neznal. Dále výborné nymfy v čele s Hankou Křížkovou. Jedinou výhradu mám k M. Poštovi, který je opět tragický! - proč tento pán nemá soudnost a už neučinkuje v muzikálu :-/ Celkově jsem ale nadšený, bouřlivé ovace můj dojem jen stvrzují ;-)
Bartimaeus 80 %
(zadáno: 1.5.2015, počet hodnocení: 10)
Tomass 90 %
(zadáno: 23.3.2015, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Hůlka je nejlepší Dracula!
Honzy 80 %
(zadáno: 8.3.2015, počet hodnocení: 156)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Nové nastudování muzikálu skladatele Karla Svobody DRACULA 2015 v Hudebním divadle Karlín oslavilo důstojně výročí 20 let jeho prvního uvedení.Největší devízou je živý orchestr a výborná orchestrace s dirigenty K.Markem a M.Kumžákem.Přidáme-li výborný zvukový design,hned výrazně stoupne jeho kvalita.Z hlavních představitelů nelze nikomu nic podstatného vytknout.Snad jen k T.Traplovi,že méně v jeho případě znamená více.Nepatrné zkrácení muzikálu prospělo,získal tak na dynamice a rozhodně stojí za připomenutí.Jde o jeden z nejlepších českých muzikálů v naší historii.Psáno z reprízy 8.3.2015
SirThompson 70 %
(zadáno: 2.3.2015, počet hodnocení: 53)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.