Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Florian Zeller

Otec

[Le Père]
Premiéra: 4.11.2017. Překlad: Michal Zahálka. Dramaturgie: Jiří Janků. Scéna: Ondřej Nekvasil, Zuzana Ježková. Kostýmy: Zuzana Ježková. Hudba: Vladimír Nejedlý. Režie: Petr Svojtka.
2:00

Osoby a obsazení
André, osmdesátník - Jan Vlasák
Anne, jeho dcera - Veronika Gajerová
Pierre - Aleš Procházka
Laura - Tereza Vítů
Žena - Lenka Zbranková
Muž - Zdeněk Vencl

Dojemná a současně vtipná tragikomedie o jednom smutném fenoménu naší doby ‒ stařecké demenci. Hra psaná z pohledu muže, jenž je tímto neduhem postižen. Jednotlivé scény se vzájemně popírají, postavy mají více podob a příběh se skládá nepřímo, skoro až detektivně...
Anketa 2017 - redakční volba
Jan Vlasák vítěz v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
83 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 90 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 548)
přínosný / zajímavý komentář
V Městských divadlech pražských na jevišti Rokoka může aktuálně divák navštívit inscenaci, jež se věnuje naprosto zásadní chorobě a je zpracována ve všech směrech jednoduše fantasticky. Více viz blog.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 7.2.2018, počet hodnocení: 711)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobře zpracovaný pohled na vývoj a důsledky Alzheimrovy choroby. Způsob jakým je inscenace pojata, tedy střídaní postav, časových rovin i různých prostor, vyvolává u diváka ten správný pocit zmatení a alespoň částečně tak simuluje stavy způsobené touto vážnou nemocí. Výsledný dojem z celého představení je pak o to silnější. Nemálo tomu pomáhá i dobře postavená scéna a hlavně výtečný výkon J. Vlasáka v titulní roli. Jemu též zdatně sekunduje i V. Gajerová jako jeho dcera. 77%
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Vše podstatné zaznělo v předchozích redakčních komentářích. Autor pozoruhodně a uchopil problematiky Alzheimerovy choroby, aniž by cokoli soudil. Neopomíjí úděl nejbližších, kteří jsou nuceni řešit nekonečnou sérii problémů, ale především dává nahlédnout do duše postiženého jedince. Vše se protne v emočně silném a trefném závěru. Nápaditá scéna s útržky slov, režijně a dramaturgicky vhodně postavené. Investice hlavního představitele J. Vlasáka si zaslouží uznání. Souhlasím, že ve výkladu a ztvárnění vedlejších postav se najdou rezervy.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 2807)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75% Opravdu nerad používám vzletné až hystericky znějící označení hodnocení hereckých výkonů. Nyní ovšem musím udělat výjimku, a právě těmito výrazy objektivně popsat výkon J. Vlasáka. Jeho ztvárnění postavy, u níž dochází k progresu Alzheimerovy choroby, bylo sugestivní, procítěné a do naprostých detailů vycizelované. Jedná se zcela jistě o jeho životní roli. Režie navíc zdařile pracovala s nelehkou formou hry, snažila se ji co nejvíce divácky zpřístupnit. Škoda jen, že vedlejší figury zůstaly ochuzené o další rozměry jejich počínání. To je však v tomto případě jen malá piha na kráse.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Dramaturgie MDP volí další výpověď o životě s nemocí. Inscenace prokázala, že má sílu uhranout i nepříjemným tématem, jakým Alzheimerova choroba bezesporu je. Máme před sebou kvalitní a pozoruhodně konstruovaný dramatický text. Je vhledem do pozvolného ztrácení, permanentně znejišťuje i publikum, vtahuje do chaosu mysli titulní postavy. V tomto směru cizeluje režisér inscenaci k až strašidelné dokonalosti. Náročnou roli obsáhl Jan Vlasák způsobem, který diváku nedovolí vydechnout a jenž si zaslouží velké ocenění. Méně plastické se jeví ostatní figury, zde inscenace má rezervy.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Valerius 40 %
(zadáno: 21.9.2018, počet hodnocení: 5)
Denisa H. 90 %
(zadáno: 19.9.2018, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
Emocionálně nejnáročnější bývají představení,která můžete vztáhnout k sebe sama."Otec" je skvěle napsaná hra,která na Alzheimerovu chorobu dává nahlédnout nejen z pohledu blízkých nemocných,ale i přímo prostřednictvím samotného pacienta. Velmi silně a znepokojivě tak působí vše,s čím si tvůrci při inscenaci pohrávají-různí herci jako tatáž postava,nenápadně přestavovaná scéna,časové smyčky...Simulace zmatení,které denně musí pacient zažívat,je tak dost působivá a děsivá.Společně s excelentním výkonem J.Vlasáka v hl.roli se tak jedná o velmi silné představení,kdy se slzám ubráníte jen stěží.
Anah 80 %
(zadáno: 17.9.2018, počet hodnocení: 126)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající pan Vlasák
Lucilla 90 %
(zadáno: 12.9.2018, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Mraziva inscenace o zivote s Alzheimerovou chorobou. Jak je narocne pro rodinu s takovym clovekem byt a jak tezke a nepochopitelne je pro cloveka takovou nemoci trpet... Jedinecny J.Vlasak naprosto ovladl jeviste. Musim pochvalit i scenu, prestavby dodavaly na pocitu "zmateni". Celkove se mi provedeni libilo, forma vypraveni tohle slozite tema vice priblizila publiku. Naprosta spokojenost.
Jane.h 70 %
(zadáno: 3.9.2018, počet hodnocení: 4)
Pid 80 %
(zadáno: 3.6.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Originální text, silné představení. Dobré!
Zuluk 90 %
(zadáno: 20.5.2018, počet hodnocení: 90)
Beebb 70 %
(zadáno: 11.5.2018, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře napsaná hra o neveselém konci, který čeká mnohé z nás. Výborný J. Vlasák.
J.S. 80 %
(zadáno: 8.5.2018, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Drama člověka, jehož rozum je stále více schvacován Alzheimerovou nemocí. Všechno se zdá být nenormální - postavy, prostředí, čas. Způsob výstavby jednotlivých scén odpovídá nejistotě, které je vystavena nejen titulní postava, ale i její nejbližší okolí. Zeller přitom divákovi nic racionálně nevysvětluje, vše ponechává v rozporuplné perspektivě. Inscenace těží především z výborného výkonu J. Vlasáka. Ten herecky přesně vystihuje nesnesitelnost své situace až k citově vypjatému závěru. V Rokoku se podařilo vytvořit silné představení, které diváka zasáhne svou pravdivostí.
MMK 100 %
(zadáno: 3.5.2018, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Z provedení mě mrazilo, ale takový je život. Vynikající J. Vlasák, nápadité kulisy, zvlášť když jsou prosvícené zezadu.
Čiko 80 %
(zadáno: 1.5.2018, počet hodnocení: 556)
přínosný / zajímavý komentář
85% Smekám před Janem Vlasákem, kterému jsem toho Alzheimera téměř uvěřil. Je málo tak dobrých počinů na jevišti. Opravdu koncert. Skvělá práce s časoprostorem a stopáží jednotlivých scén, které drží diváka ve správné tenzi. Dojemný konec... přichází stádium kdy už vlastně nezbývá nic jiného než "já a moje demence"...
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 1.5.2018, počet hodnocení: 452)
přínosný / zajímavý komentář
Představení stojí a padá s úžasnou kreací Jana Vlasáka v hlavní roli. Dobře napsaná hra přibližuje jak stavy nemocného, tak problémy, které musí řešit jeho rodina. Některé reakce publika naznačovaly, že tyto problémy, o nichž se obecně málo píše a o nichž řada z nás nechce příliš mluvit, jsou ve společnosti časté. Díky za příspěvek k diskusi o Alzheimerově nemoci. Režijně je hra zpracovaná standardně a s výjimkou dobré Veroniky Gajerové zůstali představitelé ostatních rolí daleko za průměrem.
Lovin 70 %
(zadáno: 1.5.2018, počet hodnocení: 145)
Freebird 90 %
(zadáno: 28.4.2018, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Bravo! Janu Vlasákovi za vynikající výkon
Kloboukdolu 80 %
(zadáno: 7.4.2018, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
úžasné herecké výkony.
Anna R. 60 %
(zadáno: 6.4.2018, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Čekali jsme víc.
Dovemummy-Alena S. 100 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 117)
JJRock 90 %
(zadáno: 20.3.2018, počet hodnocení: 39)
Martina123 80 %
(zadáno: 6.3.2018, počet hodnocení: 42)
Dianavanova 100 %
(zadáno: 6.3.2018, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vynikající!!! Musím říci, že Otec mi vyrazil dech. Měla jsem husí kůži a ve finále mi tekly slzy.
Bílek 70 %
(zadáno: 5.3.2018, počet hodnocení: 37)
Ma055746 80 %
(zadáno: 5.3.2018, počet hodnocení: 5)
Dagmar 90 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Ani jsem nedýchala! Tak těžké téma bylo ztvárněno s velkým citem, pokorou a obětavostí. Vynikající Jan Vlasák a Veronika Gajerová. Tleskám a doporučuji.
Srna 90 %
(zadáno: 28.2.2018, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hra, výborní herci a velké bravo panu Vlasákovi.
Vaklav 80 %
(zadáno: 20.2.2018, počet hodnocení: 129)
přínosný / zajímavý komentář
78% - Dvě procenta pro J. Vlasáka a jedno pro V. Gajerovou.
Během hry jsem si začal neodbytně přát umřít relativně soběstačný a ve spánku. No, ne že bych to netušil už předtím, ale hra dodala mému přání jasné opodstatnění.
Musím ocenit téma hry i její zpracování. Snad mi jen trochu chybělo více práce s hudbou, mohli jsme si poslzet více, ale zase by to mohlo sklouznout k dojímání, což se zaplaťpánbůh nestalo, tak je možná dobře, že se tomu tvůrci takto vyhnuli.
Jirkan 90 %
(zadáno: 8.2.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
7.2. 2018: Prvně jsem si říkal, že díky scéně mám pocit, že jsem na zájezdovém divadle, ale během hraní dostala své opodstatnění a moment, kdy André hledá dveře do kuchyně asi jen tak nezapomenu. Když přišla jedna z prvních záměn postav, měla mne celá hra v hrsti. Ten pohled na problematiku mne začal hodně bavit. Celkovému dojmu rozhodně pomáhá také výkon Jana Vlasáka. Když se nad tím zamyslím, tak je to možná více o jeho dceři a o tom, jak těžká tato situace může být. Nechal jsem se také trochu dojmout. (A šlo by to i bez přestávky.)
Blumarik 90 %
(zadáno: 7.2.2018, počet hodnocení: 198)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jan Vlasák předvádí svůj životní výkon. Pevně doufám, že porotci českých divadelních cen si toho také všimnou.
Screamingsun 90 %
(zadáno: 1.2.2018, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá mrazivá hra, výborná scéna, úžasný výkon J.Vlasáka v hlavní roli. Postupná ztráta orientace ve hře koresponduje s postupem nemoci hlavní postavy a její ztrátou orientace v životě. Zasloužená standing ovation.
Eviik 90 %
(zadáno: 31.1.2018, počet hodnocení: 260)
přínosný / zajímavý komentář
V divadle obvykle nebrečím, ale tady jsem měla opravdu slzy na krajíčku. Velmi dobře vymyšlený text se podařilo skvěle ztvárnit na jevišti. Není jednoduché se ve hře orientovat, ale o to více divák soucítí s hlavním hrdinou. Líbila se mi hudba i scénografie. Vyzdvihnout ale samozřejmě musím zejména herecké výkony v čele s vynikajícím Janem Vlasákem. Děkuji divadlu za dodatečný dárek k narozeninám!
Fr2709 70 %
(zadáno: 24.1.2018, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Sice jsem se místy ztrácel v ději a nerozpoznal, co je fikce a co skutečnost. Ale už jen kvůli ztvárnění hlavní postavy p. Vlasákem stojí za to představení navštívit.
Alcha 90 %
(zadáno: 16.1.2018, počet hodnocení: 54)
Honza1 90 %
(zadáno: 13.1.2018, počet hodnocení: 59)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně velmi dobrý počin MDP. Téma je vážné, pár úsměvných okamžiků v první částí, po přestávce už smích dojde a občas spíše mrazí. Přesto dvě hodiny velmi rychle utekly. Téma je sice vážné, ale představení nemá hluchá místa. Vynikajicí Jan Vlasák, pro kterého je to určitě velká výzva, které se skvěle zhostil, a také těžká role na psychiku. Zdatně mu sekundovala V.Gajerová.
Zuzika 80 %
(zadáno: 22.12.2017, počet hodnocení: 9)
Gaspoda 80 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
mrazivá záležitost celkem se bojím staří.
navštivil sem dopolední představení pro seniory být v jejich kuži celkem by mě to rosekalo.
Pan Vlasák brilatnía na živo se setkal s daberskou elitou.
Líbila se mi forma odkrývání celé hry.
Antioch 80 %
(zadáno: 22.11.2017, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
85 % repríza 22. 11. 2017
J64 100 %
(zadáno: 22.11.2017, počet hodnocení: 50)
Jessica 100 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Dojemné představení, na 100% úžasný Jan Vlasák, který svou roli neopustil ani vteřinu. Divák se i zasměje, i si pobrečí (hodně:) ) Doporučuji ke shlédnutí!
Suzana 50 %
(zadáno: 9.11.2017, počet hodnocení: 185)
přínosný / zajímavý komentář
+3% za přesvědčivý výkon Jana Vlasáka a téma hry
Petr.trep 70 %
(zadáno: 7.11.2017, počet hodnocení: 139)
Tomas22 100 %
(zadáno: 3.11.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Byl jsem na verejne generalni zkousce a odchazel jsem ubreceny a zaroven neskutecne nadseny z podanych vykonu a pojeti hry. Tleskam vsem hercum a nejvice Janu Vlasakovi, ktery ma muj jeste vetsi obdiv.
Tema teto inscenace je vice nez smutne a pan Vlasak se do role vzil natolik, ze nebyla k rozeznani od reality.
Velmi me zaujalo vtahnuti divaka do deje, ktere me ve finale ovlivnilo natolik, ze jsem sam nevedel, co je blud a co pravda.
Vsem doporucuji tuto inscenaci shlednout. I kdyz je svym tematem velice smutna, po rozlezeni v hlave na ni urcite pujdu znovu :)
Tomas.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.