Profil uživatele

J.anek

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Veronika Boušová: 9 % (23)
Jan Pařízek: 11 % (63)
Helena Grégrová: 13 % (75)
Jiří Landa: 14 % (85)
Jiří Koula: 15 % (62)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 25.4.2017)
1000 věcí, co mě serou aneb Tvoje bába je komedie - Divadlo pod Palmovkou: 80 %
Vůbec mě nenapadlo, že číslo tisíc není nadsázka. Někteří tvrdí, že je to prvoplánový humor, ale nemyslím si to. Je to trochu sociologická sonda, zpráva o naší společnosti. Ne úplně "tady a teď", protože ten text rychle stárne, ale jinak dobrý. A všichni tři herci jsou prostě vynikající. Pro mě to nebyla jen řada fórů na první dobrou, to ani omylem. Ani za chlebovku bych to nepovažoval, to Dianiška nemá zapotřebí. Pro mě je to člověk, který se velmi dovedně vyjadřuje divadelním jazykem. Jistě, někde může překročit hranici individuální vkusu, ale co. A rád bych ještě dodal, že Dianiška je bůh.
(zadáno: 2.11.2015)
120 dnů Sodomy - Depresivní děti touží po penězích: 70 %
Souhlasím s hodnocením Pavla Širmera. Ta neochota opustit nápad inscenaci škodí, krácení by prospělo. I závěr by pak byl působivější. Ale nápad je to vážně zatraceně dobrý.
(zadáno: 7.12.2014)
Advent - Jihočeské divadlo Č. Budějovice: 80 %
Po všech stránkách vynikající inscenace, byla to radost. Výtce k obsazení Bibiany Šimonové nerozumím. Je velká škoda, že už je tu (16. 12. 2014) derniéra!
(zadáno: 2.7.2017)
Akvabely - Divadelní léto pod plzeňským nebem: 80 %
Hlavním nepřítelem téhle vtipné, a přece křehké a poetické inscenace je hluk z okolí. Všichni tři kluci, kteří tvoří tajný spolek Akvabel, dozráli do svých rolí. Hrají s nadhledem a zaujetím zároveň. Hvězdná je Diana Toniková, Andrej Polák dokazuje, že i na malé ploše lze udělat velký kus práce. Návrat Akvabel do Plzně, to je velká radost.
(zadáno: 25.5.2018)
ALFA farma - Divadlo Alfa: 80 %
Padesátá léta ožívají v Alfě v celé své zrůdnosti. Inspiračních zdrojů je mnoho a všechny jsou využity funkčně, ku prospěchu věci. Kromě Orwellovy Farmy zvířat, na niž se odvolává název inscenace, je tu odkaz na Jasného filmový opus Všichni dobří rodáci, pracuje se s příběhem starozákonního Joba - a je toho jistě mnohem víc. A pak je tu reportáž Davida Havlíka (Reportéři ČT) o perzekuci Josefa Straky, která bajku ukotví v prostoru a čase, dá oběti tvář a celému příběhu drsnou pointu o řádění novodobých prasat.
Inscenace funguje znamenitě. Je radost se na tu poctivou a nadčasovou práci dívat.
(zadáno: 25.5.2012)
Amazonie - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 60 %
Banální moralita o... O čem vlastně? O škodlivosti seriálů? O pokrytectví? O tom, že kašleme na svoje sny? Herci hrají jako o život, občas je legrace, ale celé je to jaksi křečovité. Nějak se mi třeba nechce věřit, že by v katolickém Polsku někdo nevěděl, kdo je Lotova žena. A nevěřím, že nás ty seriály semelou všechny. Nebo už nás semlely?
(zadáno: 18.3.2015)
Amerika - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 30 %
Tak trochu sterilní inscenace o zlém světě, kde jsou na sebe lidi zlí. Nevkusná nefunkční scéna, nelogická (alespoň pro mě) závěrečná animace, podivné kostýmy. Já vlastně ani nevím, o čem to je. Vykastrovali Kafku...
(zadáno: 23.2.2019)
Andělé v Americe - Městská divadla pražská: 100 %
Páni! To je krása!
Celá ta velká herecká osmička je skvělá, pro mě ale nejvíc září Eva Salzmannová. Velkým překvapením je Filip Březina - a to už jsem ho viděl mnohokrát.
A těch skvělých režijních nápadů! A Acherova hudba, výtvarné řešení, těch kostýmů a proměn - a nic z toho se mi nezdá samoúčelné.
Nejsilnější scénou je pro mě kadiš za Roye Cohna. Vydržel bych to i s jednou přestávkou. A podotýkám, že seriál znám dobře a mám ho moc rád.
(zadáno: 26.2.2019)
Babička - Městské divadlo Kladno: 50 %
Do Kladna se mi po onom ostudném vyhnání umělců před lety vůbec nechtělo, na Babičku mě přilákali Jana Zenáhlíková a Matouš Zah. I na Michala Maléře jsem byl zvědavý. A jmenovaní nezklamali. A Zuzana Mixová je jednoduše ideální babička - moudrost, zkušenost, řemeslo, nadhled - co víc si přát. Také pevná ruka Petry Parvoničové je znát. V dobrém samozřejmě. Jako celek je to ale moc sladké, klouže to po povrchu. Hudba jako z televizních pohádek 80. let. Herecké výkony nevyrovnané, některé tristní. Tolik témat se nabízí, ale využito není žádné. Jen obrázky. Ilustrace. A to je krutě málo.
(zadáno: 16.4.2017)
Balada pro banditu - Divadlo A.Dvořáka Příbram: 100 %
Páni! Schejbal. To je mi ale překvapení! Pavel Batěk a Anička Fixová jsou dokonalá dvojice. Rázná, chytrá, racionální i živočišná Eržika, chlapácký i chlapecký Nikola. Ale i celkově je to radost. Vynikající a nápadité je hudební nastudování Matěje Vody. Luxusní je Morana dramaturgyně Kateřiny Fixové. Dekadentní, vtipná i plná soucitu, (vše)vědoucí, a přece tak trochu bezmocně sledující to lidské hemžení. Jenže ono je dobré vlastně všechno. Už dlouho jsem nebyl na muzikálu takhle nadšený. Už dlouho jsem nezažil tolik dobré energie. Radost, radost, radost.
(zadáno: 14.2.2018)
Barunka Is Leaving - Divadlo Disk: 70 %
Vůně a chutě dětství. Krájení jablek. Babička. Pevné kontury vzpomínek se pomalu rozplývají a mizí. Paměť nás opouští. Ale není to neštěsti. Vždyť zatím ještě Rybana jede na koni a šátkem zamává. Pápápá. Milá a křehká inscenace, která příjemným způsobem pracuje a spolupracuje s divákem.
(zadáno: 17.3.2019)
Berlín Alexanderplatz - Tygr v tísni: 90 %
Inscenace je to luxusní. Drsná, vtipná, syrová. Průvodce příběhem a podsvětím velkoměsta je Kryštof Krhovják a je skvělý. Charizmatický, sarkastický, pobavený, a přece jaksi zvláštně účastný. A laskavý. Z Döblinova románu je ve Vile antické drama a je krutě současné. Je třeba o morálce tam, kde bychom ji nečekali. O krutosti, o marasmu, který nás pohlcuje. Z Berlína na Štvanici mi bylo zle, a přece se mi z něj nechtělo odejít. Nabízí rytmus, životní energii a parádní herecké výkony.
(zadáno: 5.6.2019)
Bílé noci - Činohra 16:20: 80 %
Tihle dva snílci bývají ztvárňováni jako křehcí, snadno zranitelní a ufňukaní takoví. To jsou Zuzana Černá a Jakub Svojanovský vlastně taky, ale maji v sobě navzdory tomu také spoustu energie, vtipu a nadhledu. Čerti vědí, jak to dělají, ale mou pozornost si udrželi, jakkoli povídku dobře znám a nafoukaně jsem si myslel, že mě nemohou ničím překvapit.
(zadáno: 11.5.2019)
Billy Elliot - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 90 %
Nemá cenu dělat tenhle muzikál, když nemáte Billyho a Michaela. Jenže Lumír Olšovský je zkrátka našel. A má je. Miloslav Frýdl a Jaromír Dezort jsou jedineční. A nemám důvod pochybovat o jejich alternacích. A bravurní je Ivana Chýlková. A vynikající Lukáš Ondruš!
Tři hodiny a deset minut i s přestávkou. Ale můžeme si za to sami - neměli jsme tolik tleskat.
(zadáno: 4.2.2017)
Bob a Bobek - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 20 %
Jen nerad se musím přidat k hodnocení uživatelky Audience. Je moc fajn, že se DJKT snaží hrát pro děti, ale nelze tak činit s minimálními náklady a nezkušenými inscenátory. Hrát pro děti je totiž kumšt. V Alfě to umí mnohem líp, někdy jsou famózní. Tady bylo podceněno úplně všechno. Ani se mi nechce to podrobně rozebírat. Vidět tak skvělé herce v téhle bezradné inscenaci je smutné, je mi jich líto.
(zadáno: 18.11.2018)
BOI - Divadlo NoD: 80 %
To byl tanec! Veliká nádhera. Příběh slovenského kluka, který raději tancoval než počítal. A na dudy hrál. A dospíval a objevoval svět. Hraje se dál ve Venuši ve Švehlovce.
(zadáno: 4.5.2018)
Bordel L’Amour - Depresivní děti touží po penězích: 80 %
Moc příjemný bordel. Něžný, lehce erotický, milý. Ze 17 druhů lásky každý ochutná jen tři. Hned bych si to dal znovu. :-)
(zadáno: 29.12.2018)
Bratr spánku - Švandovo divadlo: 70 %
Slíbíli příběh o lásce, leč hráli o primitivní a kruté nenávisti ke každé odlišnosti, ke všemu, co není zvykem. A hráli se značnou vášní, kterou tupily předem natočené repliky - a že jich bylo. Výborná je hudba. Málo se škrtalo - škoda. Prospělo by to. A zatímco jinde trpí inscenace užvaněnou doslovností, lásku Petra k Eliasovi jsem skoro nezaznamenal.
(zadáno: 23.3.2018)
Bratři Karamazovi - Klicperovo divadlo Hradec Králové: 90 %
Hradečtí bratři jsou hodně mladí. Unavení sluncem přemýšlejí o sputniku a zkoumají hranice ve světě bez Boha, kde je všechno dovoleno. Starý Karamazov je chlap v plné síle (bravurní Jiří Zapletal), dámy jsou krásné a hrdé, zpívá se rusky i anglicky. Dostojevskij nebývale poetický, víc hravý než filozofický. A v nádherných kostýmech Simony Rybákové.
(zadáno: 5.12.2018)
Brutál - Divadlo NaHraně: 80 %
Trojice mužů nám dává nahlédnout do svých traumat a životních selhání, do svých snů i úspěchů. Jsou tak odlišní, a přece se v mnohém jeden druhému podobají. Spolu hrají minimálně, jde hlavně o skvěle vystavěné monology. Že budou výborní Hynek Chmelař a Ondřej Novák, to mi bylo jasné předem, takže překvapit mohl jen Matouš Zah, kterého jsem ještě hrát neviděl. A překvapil. A velmi. A pozitivně. Co mu chybí ve zkušenostech, hravě dožene energií. Při psích krutostech jsem se skoro bál poslouchat dál. Byl přirozený, autentický, zatraceně dobrý. Jako celá tahle inscenace.
(zadáno: 1.11.2014)
Bůh masakru - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 80 %
Zajímavá výprava, dobré herecké výkony, gradace. Určitě jděte! :-)
(zadáno: 30.5.2016)
Busted Jesus Comix - Komorní činohra: 80 %
Je to 70% za Bábkovu inscenaci a 100% za výkon Jiřího Böhma, kterému je skvělou partnerkou Ivana Machalová. Kdyby hráli jen oni, byl by to nejspíš mimořádný zážitek - poslouchají se, cítí se, vidíme zrod přátelství a naděje pro oba. Ostatní herci nejsou špatní, ale úplně zbytečně tlačí na pilu, jako by zapomněli, že diváci jsou pár centimetrů od nich - dál hrají i pro druhou galerii. Jestli je to režijní záměr, pak je pitomý. To se ale možná s reprízami usadí. Každopádně je tahle inscenace v kategorii "je zatraceně dobré vidět". :-)
(zadáno: 29.3.2015)
Caligula - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 60 %
Existenciální drama o diktátorovi, o neomezené moci a její absurditě se koná tak nějak nevzrušivě. Nebudí hrůzu ani jiné emoce. Vypadá dobře, má lákavý design, ale uvnitř je tak trochu prázdno, emoční pusto. Problém vidím v režii, nejednotné stylizaci a několika nehercích. Škoda, protože Martin Stránský podává soustředěný a ukázněný výkon. A výborní jsou Ondřej Rychlý a Jan Holík. A jsem nadšený z toho, že si konečně někdo všiml technických možností jeviště Velkého divadla. :-)
(zadáno: 8.5.2018)
Čapek - Městská divadla pražská: 90 %
Aktuální a chytré divadlo, které hledá a nachází přesné logické paralely se současností. Někdo může namítnout, že je zbytečné přesvědčovat přesvědčené, ale třeba i Zemanův volič může nějakou vzrušující shodou okolností přijít do divadla - jeden nikdy neví. Citlivě vybrané ukázky z Čapkova díla působí organicky, ba překvapují svou silou. Inscenaci by to nejspíš slušelo i v televizi, jenže Barrandov to vysílat nebude a hlupáci se na nic jiného nedívají. Jiří Hána je v chytré stylizaci naprosto uvěřitelný, podobně ostatní spisovatelé. Vynikající inscenace s minimem slabších míst. Poctivých 85%.

Další stránky hodnocení: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>