Redakce

Anežka Kotoučová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (214)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 23.3.2014)
Což o to, tanečníci byli skutečně dobří a málokde se člověk může tak pokochat krásou lidského těla a až exemplárním rozdílem mezi mužskou a ženskou fyziognomií. Ale inscenace mi nedala nic, nad čím bych se mohla zamyslet, žádný příběh a Junga jsem tam tedy nikde nepostřehla. A do divadla se prostě nechodí jen kvůli jeho vizuální stránce.
(zadáno: 23.3.2014)
Bezručovský Revizor není špatný, ale jeho základní chyba je obsažena už v podtitulku - Nikolaj V. Gogol totiž nikdy nechtěl, aby se z Revizora stala groteska či fraška, aby se tomu lidé pouze smáli a nespatřovali v tom mnohem hlubší a mnohem smutnější rysy naší společnosti.Tak to bylo se mnou - jinak vcelku dobré inscenaci jsem se místy smála, ale aby v tom bylo radikálněji vyjádřeno stále aktuální poselství, to se bohužel říci nedá...
Viděno v divadle v Celetné, 65%
(zadáno: 28.1.2014)
Goethe nikdy nebyl můj velký oblíbenec.
Jediné, co si z inscenace pamatuji je úmorná délka a pár osvěžujících gagů.
(zadáno: 28.1.2014)
Čechov nesmírně výstižný - směšný, smutný, stále aktuální. Sisyfovská touha po životadárné lásce druhé osoby pro mě ještě nikdy na divadle nebyla tak autenticky doléhající, jako kdyby to byla přímo Rackova premiéra v roce 1896.
Herce je vysloveně radost sledovat, převažuje výrazně civilní herectví, výborná je Klára Melíšková, "sluníčko" Veronika Kubařová, příjemně mě překvapil Treplev Jaroslava Plesla, Ivan Trojan no comment, jen si Trigorina představuji maličko stylizovanějšího. Nádhera, která si Radoka zaslouží.
(zadáno: 28.12.2013)
Fidlovačce bych nikdy tak vysoké hodnocení nedala, nebýt skutečnosti, že My Fair lady zbožňuju a zdejší inscenace navodí alespoň příjemnou náladu. Souhlasím, že výprava i choreografie jsou velmi nenáročné a celkově to působí nuzně, komorně a trochu utahaně, což by zrovna u tohoto muzikálu být nemuselo. Z obsazení mě příjemně překvapila B. Mošnová s dobrým hlasem a "dlouhý" M. Hanuš, který je pro Doolittla zcela jistě lepší alternativou než V. Svoboda. Jako Higginse bych si dokázala představit někoho jiného, než poměrně nudného T. Töpfera. Ale ten konec, ten mě vždycky obměkčí.
75%
(zadáno: 11.12.2013)
K originálu jsem se dosud trestuhodně nedostala, Bezručovská Pěna dní mě přesto spontánně velmi potěšila. Vianův román je obrazotvorný a opojný a inscenace se toho dobře drží. Nebylo tam tolik věcí, které jsem nepochopila, nebo bych je považovala za nadbytečné. Naopak, moc se mi líbila skvělá práce s textem a různé slovní hříčky. Ondřeji Brettovi sedí méně komediální postavy mnohem lépe a Terezka Vilišová bezchybná jako obvykle, byť už jí není jednadvacet či devatenáct, nebo kolik to té Chloé bylo.
(zadáno: 26.11.2013)
Podařená a aktuální hra, se skvělými hereckými výkony (pouze O. Brett by neměl tak přehrávat, vtipné to moc nebylo). S její pointou však rozhodně nemohu morálně souhlasit, neboť ukazuje jinak sympatickou subkulturu singles jako pokřivené sobce netečně se zbavující vlastní nedisciplinovaností způsobené zodpovědnosti, jimž je vztah dražší než lidský život. Bezruče mám ráda, ale konec mi celkový dojem ze hry hodně pokazil.
(zadáno: 21.5.2013)
K oběma scénám MDP jsem už hodně dlouho nedůvěřivá, ale Důkaz je víceméně výjimkou, ačkoliv se ve zdejším podání stále jedná o kvalitativně průměrnou hru. Veronika Kubařová se herecky stále ještě formuje, rozhodně je však velkým talentem a troufnu si říci, že momentálně i hlavní devizou Městských divadel. Písaříkovo extempore s bicími velmi rušivé a nekompatibilní. Režijně jsou tam poměrně velké mezery.
(zadáno: 25.4.2013)
Adaptace čistě prozaických textů Mikuláškovi svědčí a Pavel Juráček, alespoň podle toho, co zaznělo v incenaci, má perfektní styl vyjadřování a svéráznost, které člověka pohltí.
Scénické prostředky skvěle využity. Herci - až na trochu iritujícího J. Poláška s jeho mírně infantilní dikcí - bezchybní.
Rozhodně bych netvrdila, že obsah deníku lze připsat každému a v jakékoliv době. On totiž ne každý dokáže zůstat v podobné době sebou samým.
Víc takových inscenací pro naši povětšinou zbabělou a stále zapomínající společnost prosím.
85 %
(zadáno: 23.4.2013)
V podstatě souhlasím s redaktorkou V. Steffanovou.Povídky jsou sice ztvárněním hodně diferencované,těžko se však od sebe rozlišují a ve vší úctě k Čapkovi ani nemají ten správný obsahový "impact". Navozují pouze určitý pocit,atmosféru melancholie, nevedou však k adekvátní katarzi.
Na druhou stranu - scéna je skvělá a originální, herci velmi sympatičtí a tentokrát mě dostala i hudba.
75%
(zadáno: 19.3.2013)
"Já jsem nevěsta a chci ty pojistky nahodit!"
Skvělá ukázka kvalitního a zároveň nesofistikovaného divadla. Přestože je tu humor prosazovaný trochu s viditelnou snahou se zavděčit a jedná se jen o povrchní, nic nepřinášející sondu do ženských trablů, prostě vám to nedá a ta hodina se vám bude ještě zdát strašně krátká.
Zuzana Stavná v roli nevěsty-slepice je slibná. Hedonistická Jana Stryková rules forever!
Pro subjektivní zážitek a zvláštní oblibu těchto tří hereček: 85%
(zadáno: 17.3.2013)
Kdyby v této hře nehráli tak dobří a zajímaví herci, považovala bych jí za adekvátní maximálně pro nějaký amatérské divadlo v Horní Dolní.Nicméně se stále jedná o mírně lascivní oddechovku a prakticky nechápu, proč jí takové divadlo i takový režisér zatěžují svůj repertoár a tvorbu.
(zadáno: 12.11.2012)
Tak tohle tedy ne. Tak starý a kvalitní autor jako Calderón bezpochyby potřebuje aktualizovat, ale nikoli zneuctít. Nejsem nijak prudérní, ale zcela bezúčelná scéna s od pasu dolů nahým a exhibujícím M. Konigem mě naprosto a totálně znechutila. Možné vhodné odkazy na společenské vady byly eliminovány nánosem většinou nesmyslných inscenačních prostředků. Po zvukové stránce příšerné. Hodnocení dávám pouze a jen za sympatický výkon Patrika Děrgela a mojí oblíbené Pavly Beretové.V duchu jsem obdivovala katolického biskupa a řeholníka v hledišti, kteří během hry neodešli. Never more.
(zadáno: 6.11.2012)
Až mi byla hanba, když jsem se místy smála, jelikož Mikuláškův Nenápadný půvab buržoazie naší společnosti skutečně nastavuje nemilosrdné gogolovské zrcadlo.Povedený sled absurdních scének namáhavých svou symboličností na diváka a svým provedením na skvělé představitele všech rolí. Mimochodem, Petr Jeništa je podle mě geniální komediální herec. Celkově paráda - 85%.
(zadáno: 3.11.2012)
Na Pitínském si vážím toho, jak citlivě a působivě dovede pracovat s klasickou českou literaturou. Uherskohradišťský soubor je nadmíru sympatický a prezentuje se překvapivě pečlivými výkony (Tomáš Šulaj, Irena Vacková).Jen když na konci přestávky začali herci prozpěvovat prostonárodní písně a seniorka za mnou se tklivě přidala, připadala jsem si spíše v lokále než na divadle. Jinak ale jednoznačný zážitek s nevynecháním žádného Raisova ofenzivního sociálního motivu generačního soužití na vesnici konce 19. století.
(zadáno: 27.10.2012)
Domnívám se, že Mikulášek má na víc, než pouze na hru poskládanou-s výjimkou své achronologičnosti-z nenavazujících epizodních scén o naší odlidštěné konzumní společnosti,jež se diváka nijak hlouběji nedotknou. Námět považuji za chvályhodný, provedení však je neefektivní a nevede k odpovídající katarzi. Jak řekla kamarádka, nejlepší na tom bylo, že: "to smutné se odehrálo už na začátku hry".
(zadáno: 30.9.2012)
Viděno v televizním záznamu.
Jejda,to jsem asi o něco přišla.Protože,tohle musel být navzdory méně využitému otáčku úžasný zážitek. Až na pár zbytečných dvojsmyslů a několik zkrácení sympatické nastudování mojí nejoblíbenější komedie od Shakespeara.Zuzana Stavná je jako Ganymédés naprosto geniální. Doufám, že tenhle kus nasadí ještě alespoň na přespříští sezonu.
89%
(zadáno: 29.8.2012)
Klasicky průměrná inscenace provinčního divadla - nic proti Českým Budějovicím. Nehumorně populistické vsuvky ze současnosti a zbytečné veseloherní pitvoření. Ale pravda je, že otáčivé hlediště má, alespoň pro mě jako přespolního diváka, své neocenitelné kouzlo, díky čemuž se z Robina Hooda vyklubaly poměrně příjemně strávené dvě hodiny.
(zadáno: 20.4.2012)
Opravdu hodně klasické, co dodat.
Možná jen, že jsem měla přece jen trochu problém s uchopením a sžitím se s Žáčkové Blanche, na druhou stranu ale nepopírám, že hraje vyspěle a se zjevným zapálením pro určitě obtížnou postavu.
A že Marika Procházková je ve svém hereckém výrazu sympaticky upřímná a uvolněná.
(zadáno: 19.4.2012)
Harmonické propojení Mannova genia a Mikuláškovy obrazotvornosti.
Autor zde především skrze nemocného hlavního hrdinu vypráví o stejně nemocném a nakaženém meziválečném Německu, není to však vyprávění historizující, nýbrž zůstává stále v některých rysech aktuálním, a v tom spočívá jeho největší síla.
Oceňuji zde především občerstvující "choreografii", živou hudbu a perfektní "prvorepublikovou" dikci jinak nenápadné a šikovné A. Kubátové.
Viděno v Divadle Archa. 85%
(zadáno: 11.4.2012)
Docela dost mě to dostalo.
Značně subjektivně osekané,ale zhuštěné, což vůbec není na škodu, neboť po takovém zážitku by už nikdo nemohl prohlásit,že Bronteová vytvořila něco na způsob červené knihovny.
Pesimistické, ale realistické,zobrazující stále aktuální neduhy společnosti a jedince (rasismus, emoce).
A jako obvykle symbolistické,ale srozumitelné i pro neobeznámené diváky.
Opět vynikající Tomáš Dastlík i živočišná Sylvie Krupanská.
Jen škoda,že se Mikulášek neobjeví u Bezručů i příští sezonu - bude mi tam chybět.
(zadáno: 26.11.2011)
Ačkoli mi literární podoba Poledního údělu připadala nesnesitelně sentimentální,inscenace podle mě není ani patetická ani složitá, pouze stačí akceptovat její intenzivně emocionální a filosofický charakter. Výborná výprava a celková vnější stránka (hřbitov mezi sedadly mi připomněl podobné využití hlediště z Utrpení knížete Sternenhocha v Komedii)i herecké výkony.Zatímco De Ciz a Amalric jsou poměrně jednostrunní,Marek Němec a především jako vždy perfektní Helena Dvořáková pracují s mnohovrstevnatými postavami.Je zážitek je pozorovat.
(zadáno: 26.11.2011)
Velice povedená a svěží aktualizace, která jako by v některých rysech dokonce překonávala Molierův originál. Michal Isteník jako Alcest -pouštějící si nezávislé íránské filmy- příjemně důrazný a technicky přesný. Burani by podle mě potřebovali jen trochu šířeji rozvést zápletku a ubrat na vulgaritách, jinak naprostá spokojenost.
(zadáno: 28.10.2011)
(zadáno: 28.10.2011)
to J.Mikulášek: "...for I can´t help falling in love with you." :-)