Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Balada pro banditu

Premiéra: 2.10.2020 | 2:20
Podle románu Ivana Olbrachta „Nikola Šuhaj loupežník“. Dramaturgie: Vladimír Čepek. Scéna:David Bazika. Kostýmy: Marta Roszkopfová. Hudební spolupráce: Iva Marešová, Aliaksandr Yasinski & kol. (Marešová Yasinski RAZAM). Pohybová spolupráce: Vendula Poznarová. Režie: Juraj Deák.
Kultovní český muzikál, balada, ve které se snoubí činoherní situace s krásnými písničkami. Slavný příběh Nikoly Šuhaje loupežníka, ve kterém se snoubí láska, zrada, nezkrotná touha po svobodě, úplatnost, pomsta, vražda a mnohá další témata...
D12+  
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
70 %
70191000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 70 %
Pavel Širmer 50 %
Helena Grégrová 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (21)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 16.9.2021, počet hodnocení: 290)
+ přínosný / zajímavý komentář
Pavel Širmer  50 %
(zadáno: 11.11.2020, počet hodnocení: 1694)
+ přínosný / zajímavý komentář
Kvality proslulého českého muzikálu prověřil čas. Inscenace Divadla na Vinohradech je pozoruhodná jen hudebním aranžmá a nastudováním živě doprovázející kapely RAZAM, jejíž členové umocnili sílu písní a v neposlední řadě jim dodali nový nádech. Zbytek je jen nevýrazný průměr. Nepovedené, u některých postav kýčovité kostýmy. Činoherní složka bez výraznějšího náboje. V paměti tak zůstanou hlavně písně ve skvělém podání ústřední dvojice M. Lambory a T. Císařové.
Helena Grégrová  60 %
(zadáno: 3.10.2020, počet hodnocení: 1468)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Řemeslně se jedná o poctivou záležitost, nasazení všech je očividné, hudební aranžmá má říz, pěvecky velice solidní výkony, choreografie promyšlená. Emočně mě inscenace ale, bohužel, nezasáhla až tak, jak jsem očekávala. Nejvíce se to projevovalo u ústřední dvojice, jako kdyby režijní pokyn zněl: Tlumte vášně. Postrádala jsem hlavně dryáčnickou živelnost alá bandita a celkově citelnější důraz na osudovost příběhu i dojemnost jeho vyznění, k nimž potenciál textu vysloveně vybízí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Makaluzo1  70 %
(zadáno: 14.10.2021, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Tvůrcům se nepodařilo vytvořit jednotný útvar. Rozpor je dán na jedné straně vynikajícími pěveckými výkony I.Marešové,M.Tomešové,D.Bambase,M.Lambory i hereckým uměním T.Pavelky, na druhé straně hororovými kostýmy bosorek a šedí všech ostatních.Přílišný akcent na bicí nesluší "folklórní" Štědroňově hudbě.Přesto lze řící, že současná podoba hry vyniká nad dosud uváděnými verzemi.
Honzy  80 %
(zadáno: 14.10.2021, počet hodnocení: 223)
přínosný / zajímavý komentář
Největším přínosem nové inscenace BALADY PRO BANDITU je živý orchestr(výborná skupina RAZAM s Ivou Marešovou v čele).I hlavní představitelé byli překvapivě dobří ve zpěvu (M.Lambora a M.Tomešová) o to méně ovšem vyzněly jejich herecké pasáže.Chyběla pověstná jiskra,aby divák více uvěřil velké lásce mezi Nikolou a Eržikou.Z ostatních herců vynikli D.Bambas (výborný zpěv) a T.Pavelka.Hudební aranže zněly neoposlouchaně,včetně dobrého ozvučení muzikálu.Kostýmy by mohly být výraznější.I přes uvedené nedostatky lze "Baladu" doporučit, rozhodně patří k lepšímu průměru uváděných insc.v DnV. Hodn.80%.
RaB  60 %
(zadáno: 14.10.2021, počet hodnocení: 127)
přínosný / zajímavý komentář
Přesné potvrzení toho, co se tu již píše - bohužel v představení chybí energie, chemie mezi hlavními představiteli a emoce! Bohužel ani při závěrečné scéně nejsou.
Michaela Tomešová buď nehraje nebo přehrává (nevím, co je horší). Bohužel z ní nejdou vůbec žádné emoce, herecky nedostatečná a pěvecky je hodně na hraně. Proto také tak nízké hodnocení.
Naopak skvělý Daniel Bambas a dobrý Marek Lambora. Iva Marešová předvádí také velice pěkný výkon, nicméně její kostým (za což nemůže) by chtěl opravdu vyměnit.
Celkově se jedná o zajímavou inscenaci, na Vinohrady dobrý ale chtělo by to víc.
DivadelniFan  70 %
(zadáno: 14.10.2021, počet hodnocení: 235)
přínosný / zajímavý komentář
Po hudební stránce famózní, dívalo se na to také pěkně, výkony M. Tomešové, M. Lambory a D. Bambase excelentní, ale celému představení chyběla jakási jiskra a při činoherních částech energie. Každopádně se to může i tak řadit k tomu lepšímu, co je v Praze na poli muzikálu k vidění. Živá kapela dělá fakt hodně!
Krocka  80 %
(zadáno: 21.9.2021, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně velmi zajímavé představení. Pěvecké výkony fantastické, až jsem občas valila oči překvapena pěveckým umem některých herců - například Jan Battěk mě velmi mile překvapil. Po herecké stránce, si myslím, hodně dobře zvládnuté všemi herci. Živá kapela dodala celému představení šmrnc. Aranžmá písní je opravdu líbivé. Přes všechna tato superlativa ovšem představení chyběla jakási jiskřička, která by ho vyšvihla na hodnocení 100%. Nicméně i zde DnV opět ukázalo kvality svého jak hereckého souboru tak uměleckého vedení.
Alča  80 %
(zadáno: 18.9.2021, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Mě se představení líbilo!!Super byla živá hudba i výkony všech zúčastněných. M. Lambora zpíval nádherně a jeho Nikola měl v sobě tu správnou dávku chlapáctví...byl trošku drzý, arogantní....prostě "macho".Velmi mě překvapil D.Bambas...vůbec jsem nevěděla, že umí tak dobře zpívat.
Vladimír Rogalewicz  60 %
(zadáno: 13.9.2021, počet hodnocení: 671)
přínosný / zajímavý komentář
Snaha byla a rozhodně to není propadák, jako mnoho jiných Deákových režií. Nicméně představení chybí lehkost, všechno je tlačené příliš na sílu. Příliš hlučná hudba, choreografie složená hodně ze silových prvků, herci jakoby měli příliš práce se zvládnutím rolí (pěveckým i pohybovým), a nedostával se jim prostor na prožitek. Chyběly emoce, ten příběh byl pouze ilustrovaný a kolorovaný.
Kami  100 %
(zadáno: 8.9.2021, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení plné známých melodií. Velice mě překvapil Daniel Bambas, nevěděla jsem, že umí takhle krásně zpívat. Rozhodně doporučuju, já na něj určitě znovu ráda zajdu. Za to hodnocení, které tady Balada má, nemůžu jinak a zaokrouhluju na rovnou stovku.
Rejpalka  30 %
(zadáno: 2.9.2021, počet hodnocení: 125)
přínosný / zajímavý komentář
Zabili, zabili moje nervy tím, že upravili frázování Eržiky (v podání M. Tomešové, kterou fakt nemám ráda). Upráva pro čtyřčlennou kapelu mi nijak nevadila, housle zůstaly. Bohužel mě ale představení nudilo, ačkoli Marek Lambora i sbory zpívaly skvěle. Pokud vám nevadí M. Tomešová, můžete si přičíst 20% a je to typické neurazí-nenadchne.
Bertos  90 %
(zadáno: 1.9.2021, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Kouknou milí redaktóři, nevím co jim na Vinohradech provedli..asi si musej platit lupeny, nebo jim nedali chlebíček zadara, páč jinak si neumím vysvětlit ten kotel, co většinou vinohradskejm dáváte. Možná by bylo fajné, sundati obrázek Becketta z nadpostelí a jít se občas prostě pobaviti. Ale co už.. hodnotíme. Vyzdvihl bych kapelu! (a to doslovně, páč přes harmonikáře nebylo z první lajny vidět :-) Aranže na výbornou, zpěváčkové na výbornou, sbory se dokonce nevezly jen v unisoono rychliku, ale jely vícehlasně. Lambora má hlásek, že mít dole jiný orgán, nabídnu mu ho k použití. Bylo to FAJN! (více v článku na blogu)
Vladimír10  90 %
(zadáno: 31.8.2021, počet hodnocení: 395)
přínosný / zajímavý komentář
Oceňuji především precizní práci s hereckým souborem DnV, který zde dokazuje, že mu nejsou cizí ani tituly, v nichž je mnohem více zpěvu a tance než v klasické činohře. Za zmínku stojí vedle výstupů I. Bareše především výkon T. Císařové, jejíž procítěná interpretace úvodní písně je tím nejlepším možným zahájením celé inscenace. Avšak i ostatní nové aranže známých melodií v podání živé kapely jsou originální a vnášejí na jeviště nezaměnitelnou atmosféru. V hlavní roli bych ale raději viděl někoho jiného než M. Lamboru, neboť v jeho pojetí je Nikola zastíněn zbytkem vinohradského ansámblu.
Suzana  50 %
(zadáno: 14.10.2020, počet hodnocení: 274)
přínosný / zajímavý komentář
za pěveckou a hudební složku; výkony hlavních představitelů jsou průměrné
Denisa H.  80 %
(zadáno: 7.10.2020, počet hodnocení: 314)
přínosný / zajímavý komentář
Mám tendenci naťuknout 100ku, ale to by se v hodnocení projevilo zejm. datum zhlédnutí (5.10.) a okolnosti tohoto data... Snad i 80 % je pořád dost, nicméně představení, ta energie a vše kolem mě zkrátka nadchlo. Hudba je dokonalá a mnohdy ji doprovází takový zpěv účinkujících, ze kterého mi naskakovala husí kůže! "Zabili, zabili..." jsem si pustila už několikrát. S herectvím to občas trochu pokulhávalo, nejvíc mě mrzí silové hraní M. Lambory v hlavní roli. Ale třeba si to ještě sedne. Určitě jsem tuhle hru neviděla naposledy! P.S.: Původní verzi Na provázku neznám, nemohu srovnávat (- uf?).
Bourac iluzi  40 %
(zadáno: 2.10.2020, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Pěvecky vydařené představení. Herectví však vidět nebylo. Jen u pana Bareše. Hlasité, bez lásky.
DivackaJ  90 %
(zadáno: 6.10.2020, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Děkujeme divadlu že představení odehrálo ačkoliv měli dvě absence a jednu alternaci si musel střihnout i sám režisér se scenarem v ruce. Ústřední dvojice zpívá nadherne což mne překvapilo hlavně u pana Lambory. Druhá polovina představení byla ještě o kousek lepší než ta první. Ještě jdou cítit nesecvičené maličkosti v nástupech a choreografiích ale to může být i výše zmíněnými alternacemi. Představení doporučuji a zajdu ještě jednou ideálně na představení v plné síle.
Všechna divadla, držte se a my diváci choďme.
Šípal  80 %
(zadáno: 2.10.2021, počet hodnocení: 79)
Terezajirickova  90 %
(zadáno: 28.9.2021, počet hodnocení: 40)
Sluha  20 %
(zadáno: 5.10.2020, počet hodnocení: 184)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.