Profil uživatele

Studený Čumáček

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 7 % (115)
Kateřina Jírová: 8 % (41)
Helena Grégrová: 9 % (132)
Iva Bryndová: 9 % (50)
Jiří Koula: 9 % (100)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 26.10.2020)
55%
záznam
Spojení Psa baskervillského, Umírajícího detektiva a Ďáblova kopyta v podání Jihočeského divadla na točně v Krumlově bohužel ze záznamu zřejmě nemá takový účinek. Pozvedá ho Jiří Suchý/Baskervill, stylizovaný však spíše jako Bertie Wooster, takže pocit, že se každou chvíli někde za keřem vynoří Jeeves, nebyl zcela od věci. Jinak spíše průměrná záležitost, hratelná kdekoli (a nesouvisí s tím fakt, že točení kolem dokola obvykle způsobí lehkou nevolnost).
(zadáno: 25.10.2020)
75%
záznam
Šťavnaté, výživné a bobtnající smíchy. Rozkošně punková Kateřina/Radka Coufalová a její dokonalý mírně žvanivý mužnou silou vládnoucí protipól Petruccio/Martin Havelka. Škoda, bude tu velmi scházet...
(zadáno: 25.10.2020)
záznam
To, co se ze začátku jevilo jako slibná a roztomilá hudebně-sportovní komedie s prvorepublikovým švunkem, se mi někde před druhou třetinou rozpadlo do sledu varietních čísel, avšak v ochotnickém podání. Herci se možná bavili nadmíru, já už tak ne. Prvorepublikový pel se naštěstí podařilo donést do konce, to je plus. Dobrý, občas i výtečný Vojtěch Havelka jako Eman.
(zadáno: 24.10.2020)
75%
záznam
Hra žaludek kroutící nahoru i dolů, s nutným přerušením (nebylo mi volno). Rozhodně nedoporučuju pro někoho, kdo mobbing zažil v reálu a žasnu nad tím, jak Robin Ferro pokorně snáší až k nechutnosti vyšroubované chování svých kolegů. Doufám, že za oponou byl pak patřičně odměněn...
(zadáno: 23.10.2020)
záznam
Dobře fungující představení, Eva/Eva Novotná i Mánek/Václav Vašák dokázali vytvořit uvěřitelnou párovou chemii a k mému potěšení se nikdo nerozhodl pustit se do specifického národopisného kutilství. Naopak, jsou zde respektovány a nenásilně rozvíjeny jasné motivy, aniž by se ztratilo to hlavní, co vším točí, zcela nezvládnuté emoce.
(zadáno: 22.10.2020)
68%
zázn.
Hilského Hamlet bez významného škrtu, od Marcelluse a Bernarda až po Fortinbrase mladšího. A tradičnější, než by bylo pro tenhle text zdrávo. Petr Kubes/Hamlet je chladnokrevným a vyčkávajícím mstitelem, který jen občas dovolí agresi povolit ventil. Bohužel, nemá ve skutečnosti na jevišti opravdového soupeře a dámské party (Naděžda Chroboková-Tomicová, Anna Stropnická) jsou spíše ozdobnou figurkou ze společenské deskové hry. Přesto, provedení má dost zajímavých momentů a stojí za to si ho prohlédnout. Nádherná vlásenkářská práce na paruce pro Naděždu Chrobokovou-Tomicovou/Gertruda.
(zadáno: 22.10.2020)
záznam
Roztomilé, svědčící o schopnosti hbitě ovládat jazyk. Svým rozsahem (asi 50 min.) ale trochu jednohubka.
(zadáno: 22.10.2020)
záznam
Na Gombára překvapivě nevyrovnané. Neuřídit patos a ždímat ho jako mokré prádlo... Velmi slušná scéna, fajn koníci, některé obrazy ale až zbytečně drastické (ubití koně obchodním cestujícím) a jiné zas citelně cajdákoidní.
(zadáno: 6.8.2020)
Divadlo v Celetné
Velmi zábavné, mírně postapokalyptické a docela poučné setkání s lidmi Těsta (Kvásek! Ať kyne!), kmenem lidí Láhví, které téměř dokonale drží tvar (Ccsss, ach!), kmenem Smetáků a skrytě žijícím kmenem Poutníků (umí číst a uchovávat vědomosti, pozor, lstivě sexy veřejně čtou Padesát odstínů šedi!). Tak schválně, dohodnou se a dovedou obětní rituál svým bohům do konce, nebo naše civilizace odcouvá pozpátku do dějin?
(zadáno: 12.7.2020)
vášeň a smrt jedno je, když se žene tryskem...
Až se bojím, že budu mluvit v superlativech, je to přece "jen" muzikál, zaslouží si ale rozhodně pozornost, není mnoho takových. Spojení čisté scény, silného hereckého týmu a až filmové režie by i jen samo dokázalo postavit "dobré" představení. Zde ale došlo i k citlivému vedení ve zpívaných partech (romština se specifickým frázováním), a když k tomu přidáte i strhující emoce, které by šlo nabírat po libosti a pořád by zbývalo i pro ostatní... Jen lituju, že to neuvidím venku, pod volným nebem, kam asi nejlíp patří.
(zadáno: 12.6.2020)
77%
Manon je motýl, včela a růže. A krom toho je to neobyčejný, jiskřivý, vtipný, dramatický, romantický, mírňounce ujetý hrdě přiznaný kýč. A to není ve zlém, naopak. S herci hrají skvěle kostýmy a scéna (obojí Marek Cpin) a režisér Špinar sice viditelně zasáhl, ale byl schopný zásah obhájit a funkčně zapracovat do své verze.
Existují čtyři možné varianty představení, jsou opravdu inscenované pro každou dvojici zvlášť a stojí za vidění, všechny.
(zadáno: 10.6.2020)
65%
Herecky bez vad, nepřehrává se, netlačí na pilu, nedojí slzičky...taky proto hodnotím tak vysoko. To jen ten slaboučký text mi leze na nervy. Určitě to nebylo pro mě, ale pokud jste náhodou rozvedená padesátnice +, poslužte si, bude se to líbit. Lepší než zbaštit bonboniéru a zapít ji sedmičkou laciného vína.
(zadáno: 9.6.2020)
Livekoučink jako téma. Netradiční výpovědi, kolektivní autorské pojetí, lehký bulvárek, pokud to tak chcete vidět, holčičí "čvaňhárna", hlouběji viděno i jako dvouplánová hra. Příjemné jako doušek sektu, a nepříjemné, jako když sekt vdechnete, pálí to a štípe. Tak kdo je nejbližší vám? Matka pluku Ivona? Mondénní Sabina? Závodnice Renata? Pěnice za zenitem Ema? Neviditelná Bětka? A nebo snad zoufalý kouč?
Dámy a pane, klobouček.
(zadáno: 9.6.2020)
75%
záznam
Surové, syrové, živé. Propocené, sexy a hotové zřídlo energie. Vtipné, dramatické, mírně punkové, zvládnuté herecky i hudebně. Joj, joj, tancovat by se chtělo...
(zadáno: 9.6.2020)
záznam
Vystup ze svého vězení, budeš překvapen, že ti v tom nikdo nebrání...
Anna/L. Trmíková se zamilovala. Je však vdaná za Henrika/M. Pechlát, kněze, citově chladného, manipulativního a labilního člověka. Bergman, tak nějak plynoucí za svými až suše popisnými slovy, skrývajícími realitu a hrůzu za tím pěkným lesklým nátěrem. A jediný, koho příběh těch dvou opravdu zajímá, je starý kněz/Alois Švehlík.
Na puristické scéně, nádherná herecká práce.
(zadáno: 8.6.2020)
58%
záznam
Trochu doufání v nějaké podstatnější posuny a modernější vyznění, bohužel režisér evidentně myslel na to, aby náhodou nepohoršil konzervativnější diváky. Až přehnané zdůrazňování násilí na úkor reálné herecké akce, vlažně působící Vávra a nijak zvlášť přesvědčivý Francek. Trochu moc utažené kohouty tam, kdy by energie měla ne téct, ale tryskat, zbytečně krotké a pasivní.
(zadáno: 7.6.2020)
45%
záznam
Ok, takže Moliére. Žel, vinou úprav dramaturga a režiséra se ztratila lehkost, aniž by ji nahradilo něco stejně přijatelného. Herecky asi nejlépe vychází Kryštof Rímský, Erika Stárková byla upěchována do citelně nepříjemné uječené drbavé potvory, ke které nenacházím nejen cestu, ale ani špetku vcítění (a to mi bylo proti srsti představení Misantropa ve Švanďáku! Hluboká omluva!).
(zadáno: 7.6.2020)
záznam
Nemám zvláštní náklonost k poezii. Respekt, ale nic navíc. Zpracování lidové poezie v podání BodyVoiceBand se ale jeví víc než zajímavě a v dynamickém spojení s "neklasickou" hudbou vytváří působivé funkční spojení. Funguje to!
(zadáno: 30.5.2020)
V lásce se jenom funí, při kariéře mlaská
záznam
Mírné zjevení, velká zábava, občas ošklivě trapno + zřetelné ozvy operety a velkého divadelního muzikálu drobet...
Naštěstí Alžběta Bartošová/Lída Baarová zvládá zpěv i činohru, aniž by popírala ironii, Petr Jeništa/Goebbels ďábelsky kulí očka a huláká na své děti, a Gustav Fröhlich/Daniel Bambas pateticky hollywoodsky ohne ženskou a ještě stihne nyvě zapět. Téměř boží, kdyby to nebylo občas drtivě trapné.
(zadáno: 29.5.2020)
Ok, deal. Dejte nám jezero!
záznam
Maličko podobné Proslovu k národu (ND), jen řádně neučesané. Shrneme to...během hodiny stihnout založit stát, stanovit hlavní ideje jeho fungování, postavit domečky (2 ks), otěhotnět, porodit, pokusit se o výchovu dítěte, s policií vyjednávat o nepropuštění rukojmích, obětovat své životy myšlenkám nového státu a rozpoutat diskuzi. Prosím, dejte jim opravdu ten Mácháč, letos by tam tím pádem mohla být dobrá společnost.
(zadáno: 29.5.2020)
75%
záznam
Většina divadelních postav je prostě neživá. Neživá ve smyslu...nikdy nežila. Ing. Jaromír Stromšík/Petr Vaněk byl ale skutečný. V hlubinách internetu dodnes najdeme jeho stopy, jen se jmenoval Michal Kolesa. A Petr Vaněk skvěle vystihuje sociální fóbií postiženého člověka, který je donucen učit jiné lidi na počítači. Své promluvy o ovládání PC prokládá vlastními úvahami o ženách, koupání, fóbiích...až se zcela ztratí lidskému světu.
(zadáno: 28.5.2020)
záznam
Nedávno kolem mne proletěl názor: Divadlo se má hrát tak, jak je napsaný! Možná (osobně velmi vážně pochybuju), to bychom se ale nedočkali téhle úžasné inscenace, která je divadelní "Chytrou horákyní". Hraje i nehraje se tak, jak ji Mrštíkové napsali... Přesto je zde všechno, výčitky, vydírání, lámání člověka, násilí i smrt. Není důležité, že Vávra je na titulce Forbesu. Že kafe "od Žida" prostě není. Že svatební šaty, symbol čistoty a nevinnosti, se převrátily do pokrytectví a jsou jen oponou násilí matky vůči dceři...
Velmi čisté a "mluvící" představení, skvělá A. Berecková/Maryša.
(zadáno: 27.5.2020)
Hjalmar ze sídláku, masové kuličky, řepa
záznam
Nádherný kousek klasiky převedený do současnosti bez pomocných berliček. Od začátku budovaná psychologie postav a situací sice trochu zamíchala mou představou několika postav, jde však o změnu, která dokáže měnit a posunovat významy.
Často bývá postava Gregerse/Michal Čapka vykreslena jako manipulátor, zde ale jde o jistou až dětskou umanutost a impulzivnost, posun je citelný i u postavy Hjalmara/Josef Kaluža, snílek a člověk slabé vůle. Ovšem Zuzana Truplová/Hedvika-kde vzala to dokonalé dítě?
Roztomilé Ikea cedulky nábytku a doplňků.
(zadáno: 27.5.2020)
záznam
Zábavné, pevně svázané s Brnem, dodávající správnou míru testosteronu i romantiky, dobře vyvážená kombinace činoherních i čistě muzikálových akcí...spokojenost.
(zadáno: 26.5.2020)
Smeknout čapku, Čapku? Hmm...
záznam
Chladná, zlá, omrzelá Emilia Marty/Olga Ženíšková je dobře pochopená i podaná, jejím protivníkem je šíbr Jaroslav Prus/Jakub Zindulka, takový ten pán "Co mi to hodí." Bohužel, některé další postavy - Kristina Vítová, Albert Gregor - vyznívají amatérsky a snižují tím celkovou úroveň.
Horší zvuk záznamu.