Profil uživatele

Studený Čumáček

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 7 % (107)
Kateřina Jírová: 8 % (37)
Helena Grégrová: 9 % (127)
Jiří Koula: 9 % (96)
Jiří Landa: 9 % (164)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 4.4.2021)
záznam
V podstatě autorská varianta Brémských muzikantů, to však neznamená, že jde o loutkárnu špatnou, naopak. Je zábavné pochopit, že i vejce může mít menší problém s ADHD, husa zas s přijetím vlastního těla, ježek je bájivý lhář a strašpytel, kocour i koza jsou taky případi... Pokud jsou však dohromady, dokážou hodně, aniž by se to mrňatům okatě cpalo víc,než je zdrávo.Loutky měkké a povedené.
(zadáno: 4.4.2021)
65%
záznam
Formálně vytříbená, ale chladná inscenace, která mi nepřináší mnoho přidané hodnoty. Buď mi romantismus nic neříká /a o tom dost pochybuji/ nebo je chyba jinde. Velmi slušná výprava Marka Cpina.
(zadáno: 29.3.2021)
67%
online derniéra
Hans je klaun. Je down. Bez peněz. Bez ženy. Bez vtipu, který někde cestou poztrácel, pokud ho někdy vůbec měl. Smutný, polonahý, jak plyne čas, taky opilý a neustále se lituje.
Šimon Krupa jako Hans - slušný výkon, škoda, že text je hůř stravitelný.
(zadáno: 28.3.2021)
Nádherná párová souhra Josef Jelínek/Petr Vydarený v chytré loutkové klauniádě aneb jak si zařídit pohodlný pokojíček ve velrybím břiše a ještě si řádně zařádit a zazpívat.
(zadáno: 28.3.2021)
75%
Koprovku ano, ale s plátkem hovězího, párek spíš ne a špenát jen s uzeným, v jiné podobě ne. Taková krásně rozjetá maminka s mírně podpantofláckým tatínkem se jen tak nevidí. Skvělé je, že se inscenace nesnaží za každou cenu poučovat o zdravé výživě, i když by měla spoustu příležitostí...
(zadáno: 27.3.2021)
Hlavně udržet fasádu...
Velmi symbolické provedení Lorcova dramatu. Zajímavá práce s kostýmem a doplňky, symbolické vzdorné zouvání bot a odkládání šatů proti rigidnímu zahalování a cupitání na podpatcích. Smutná postava bláznivé babičky klanu, jejíž touha po svobodě mimo uzavřený dvůr je až dojemná /N. Chroboková-Tomicová/ proti chladu a odosobněnosti Bernardy/V. Včelná. Z dcer Doni Bernardy je třeba zmínit J. Posníkovou/Angustias či V. Novákovou/Martirio, které si postavy téměř oblékly. Skvělá hudba Vladivojny La Chii v kombinaci s až barokním operním zpěvem. Vážně zajímavá práce...
(zadáno: 18.3.2021)
85%
Šlo to vidět po třech částech, s přestávkami na vydýchání. Téměř neskutečná práce, nápad využít dnešní technologie a dát tak přeživším obětem, přihlížejícím i vrahům tváře a hlasy, využít prakticky celou činohru a ještě muset přizvat herecké hosty, protože jich stále není dost. A absolutně vše slouží příběhu, jediná kulisa zdi, kostýmy, líčení i výkony hereček a herců, kteří se mohli spolehnout jen na výraz tváře a hlas. Ano, tohle provedení do Národního patří plným právem.
(zadáno: 13.3.2021)
77%
záznam
Večerníček byl černobílý, divný a připadal mi už kdysi mírně přiblblý. Tahle inscenace má odpich a i když je viditelně určená vážně malým dětem, nebude nudit ani doprovod. Odboural mě pěvecký výkon "Máš má ovečko dávno spát!", také propracované loutky vlků a velká loutka sedící ovčí babičky. Nádherná původní hudba.
(zadáno: 13.3.2021)
záznam
Tak co dnes ogrilujeme? Psinu? Buďte přece lidi...Mlsný Jack míří výš, než si myslíme!
Mírně morbidní, notně švihlé marjánkou a značně dynamické. Přesto však u mě vítězí Jaroslav Achab Haidler, kříženec kněze a chirurga trousící své suché hlášky a vnášející až podivný klid do všech situací, ve kterých se ocitá, či do nichž je zavlečen.
(zadáno: 28.2.2021)
66%
Mrňata se nudit rozhodně nebudou, pro mě je příběh možná až příliš jednoduchý. Hezká titulní píseň.
(zadáno: 27.2.2021)
záznam
Panoptikální výrazně stylizovaná tragikomedie se zřetelným rukopisem režiséra a scénografa. Herecké výkony jsou podřízené celkovému rámci (topornost a velká zpomalená gesta), lehce a příjemně vyčnívá Tereza Vilišová/Hedvika.
(zadáno: 26.2.2021)
67%
záznam
Plnotučný rozjezd, pak spíše mléko odstředěné, konec to naštěstí trochu vylepšil.
rozpačitě a přitom chlapecky a bezbranně působící kněz Mojmír/L. Černoch
filosofující a sečtělá teroristka Barbara/L. Roznětínská
policejní vyjednavač Luboš, kterému to prostě "nevyšlo"/J. A. Trnka
(zadáno: 26.2.2021)
85%
Natolik divnodivné, že to budu potřebovat vidět naživo. Tak krabatě poskládaný text, a ono není bytostně komu ho vytknout. GPT-2? Může se umělá inteligence urazit, protože její vtipy nejsou vtipné a herec, jdoucí cestou, kterou mu předepsala, vypadá jako bionická nápodoba? Tedy přesně tak, jak by měla vypadat, chodit a mluvit představa AI o tom, jak vypadá lidská představa o robotech vyšší úrovně? Moc filosofuju....a on přitom vždycky skončí u blízkosti a sexu. Sám, ztracený, hledající, nechápající, takový robotický Malý princ bez růže ve světě úchylů, Úřadů práce, sexu, smrti...
(zadáno: 23.2.2021)
78%
záznam
Krátký životní příběh Vítězslavy Kaprálové vykuchaný ve dvou (a něco) hodinách. Kuchaný nemilosrdně, disharmonicky a nevybíravě. Jenže bez přípravy člověk zjistí, že ví jen to, že Kaprálová "něco" složila a že byla milenkou Martinů, tečka. Jen kdyby byl člověk aspoň trochu víc muzikální...což nejsem, bohužel.
Skvělá Tereza Marečková/Vitka, neméně dobrý Dušan Hřebíček/Martinů, roztomilý cifrující T. Milostný.
(zadáno: 22.2.2021)
65%
záznam
Vlastně ne divadelní představení v pravém slova smyslu, jde spíš o divadelní dokument. Ačkoliv kvalita záznamu je horší, v žádném případě nejde o představení špatné, má dost silný příběh s absurdními momenty (zrůdný valčík pro vybalované kusy oblečení v Kanadě, žehrající sousedka, protože ti "její" Židé si dovolili se vrátit a chtít zpět své uschované věci). Škodí mu ale vyprávěcí forma, která příběh zplošťuje a bere mu víc, než by jinak bylo pro účely divadla nutné.
(zadáno: 21.2.2021)
záznam
Sundej tógu, nahoď křivák, dobře vytuň. Odveď řádnou práci na výkonu hereckém i hudebním, přidej dvě židle a kolečko hřbitovního smetí. Poctivé, nešizené.
moderně střižený politik Kreont/K. Rímský
vzdorující i zamilovaná Antigona/A. Berecková
proti otci se vymezující Haimón/P. Uhlík
udivující Teiresias/L. Černoch
Zas dobrý Gombár, díky!
(zadáno: 21.2.2021)
záznam
Hra v podstatě průměrná, mluvná a dlouhá, ale vytažená do nadprůměru obsazením. Petr Nárožný/Urban je úžasný šarmér a slovní kouzelník, který si omotává dámy kolem prstu během několika minut a během téhož časového období vyřeší jejich předání zákonitým manželům ve vší počestnosti. Jemu pak zdatně sekunduje Ondřej Vetchý/Aurel, produkující plytká slova a konvenční shnilé pomeranče v akvarelu, aby to všechno poslal ke všem čertům nádherným opileckým výlevem.
(zadáno: 21.2.2021)
65%
záznam
Bůh ohol královnu, bůh ohol královnu jejím holicím krémem...
Byť pravděpodobně tento kousek nebude patřit k veledílkům režiséra Špinara, jde o vinohradskou "lepší" inscenaci. Herecky i dramaturgicky. A že si, ó hrůzo, režisér dovolil použít právě rammsteinovské Du hast, no, pak stačí si jen text celé písně přeložit.
Skvělá scéna oddělení obou královen, Marie/D. Havlová-Veškrnová a Alžběty/L. Juřičková, od jejich doprovodu dveřmi uzavřenými alarmem, takže se octnou na stejné straně scény.
Ale pro pravověrné Vinohraďany to vážně moc není...
(zadáno: 21.2.2021)
56%
záznam
Mi to nesedlo, asi...
(zadáno: 16.2.2021)
záznam
46%
Absurdní, ano. Přihoďte ještě kostru Plejtváka myšoka, burleskní umělkyni s pery tam i onde, přistávající Boeing 737 a lízátko plné vos, a bude to kompletní. Ačkoli jde asi o herecky vděčný kus, zábavy trochu málo.
(zadáno: 16.2.2021)
záznam
Ačkoliv se může zdát, že inscenace Panoptikum přímo ukazuje na film Freaks (1932), není to zcela pravda. Ani odkazy na známé panoptikální "celebrity" nejsou jediná a přímá cesta, dokonce ani představa, že takto snad vypadá nový cirkus. Přesto byly všechny (a ještě pár dalších) použity, mluví specifickým jazykem tance a vytvářejí zvláštní příběh o boji o právo být lidmi, ne věcmi. O lásce, nenávisti, závisti, soudržnosti, nestálosti a křehkosti lidského života vůbec. A taky o kvokání a pštrosím péru na zadku.
(zadáno: 16.2.2021)
Rozhodně velmi slušná inscenace textu, který prý stále patří k povinné literatuře. Do manželství vstoupili Štěpán/Z. Trčálek i Eva/K. Vojtková zoufale mentálně nevybaveni. A přišlo dítě, dluhy, nevěra, domácí násilí, všechno v jednom klubku. Jenže to nejsou Mrštíci, ale Světlá, takže míříme neochvějně k happyendu na obzoru. S jednou smrtí, samozřejmě, víc by už bylo proti středostavovskému bontonu...
Spousta symbolů, tak třetina mi asi nestihla dojít. Domeček-úleček jedna radost, na konci plynoucí voda, ach.
Herecky vyniká K. Vojtková/Eva a T. Šulaj/Ambrož (bez textu, prostě jen tak...).
(zadáno: 15.2.2021)
78%
záznam
Román Simona Mawera by mě normálně nezajímal. Jako románová fikce, odehrávající se v sice exkluzivním prostoru, avšak evidentně jako čistě vztahové drama by u mne zastání asi nenašlo. Jako divadelní adaptace však přitahuje pozornost tvarováním prostoru pouze světlem, využívání výjimečnosti místa zdůrazněním nábytkovými solitéry (ty zelené Barcelony jsou prostě krásné) a samozřejmě i herecké výkony P. Vitázkové, P. Štěpána, I. Vaňkové a M. Isteníka.
Tak jen doufám, že Tugendhat uvidím alespoň letos, snad.
(zadáno: 14.2.2021)
78%
záznam
Velmi punkové provedení s bez rozpaků přiznanými sexuálními narážkami, nevyškrtané a hrané vážně od začátku až do konce. Hilského překlad, herecké výkony a myšlenkové posuny v textu jsou (i když jde o inscenaci starší) velmi zajímavým protivníkem stejných inscenací novějších (dobrým příkladem může být porovnání s ND). Velmi slušná hudba, civilní kostýmy.
(zadáno: 14.2.2021)
on-line živě
65%
K Valentýnu dobrý. Ne příliš sladké, ne příliš hořké lehčí pitíčko, od kterého nechcete hlubokomyslnost a freudovskou psychologii. Vrtulníková matka, holka, co tak dlouho mluví o svobodě, až by si na krku vlastníma rukama utáhla obojek a kluk, co sice nic pořádně neumí (krom kytary) a nic pořádně nevidí, ale i s tím nic chce dělat svou dírku do světa. Herecky slušné, trochu dlouhé, ale dá se...