Národní divadlo

Karel Jaromír Erben, SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský), Ilona Smejkalová

Kytice

Premiéra: 28.2.2019. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb. Pohybová spolupráce: Jan Kodet. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:15


Jevištní adaptace nejčtenější české klasiky, sbírky balad inspirované lidovými pověstmi a báchorkami. Její symbolika je svázána s přírodou, každodenní venkovskou zkušeností a tradicí, je zároveň souborem vášnivých a smyslných příběhů plných nadpřirozena a děsuplných přízraků...
D12+
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
82 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 90 %
Anežka Hrebiková 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 1488)
přínosný / zajímavý komentář
U této látky se není možné zavděčit rozdílným představám širokého spektra diváků. Inscenace by neměla urazit konzervativního diváka, jenž zejména v historické budově očekává „klasiku“. Zároveň nemusí být nezajímavou ani pro návštěvníky vyhledávající progresivnější přístup. Více v blogu Erbenovy balady na jevišti Národního divadla.
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 738)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Poetika SKUTRů se zde moc hezky potkala s tou Erbenovou a vznikla z toho opravdu nádherná inscenace. Krásný průnik všech tvůrčích faktorů, od působivé scény, přes doprovodnou hudbu, až po kompozici jednotlivých obrazů. S tím jde ruku v ruce i výtečné obsazení, kde skoro není slabšího článku. Výborný výkon předvádí hlavně F. Němec., A. Fialová, J. Preissová či L. Polišenská. Nebojím se přiznat, že mě to celé okouzlilo a naprosto vtáhlo do sebe. Rozhodně počin hodný scény Národního divadla.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 191)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Určitě jedna z nejpovedenějších a nejvyzrálejších inscenací v režii SKUTRU. Výborná symbióza nadšeného souboru(zkušených bardů i mladé generace),perfektní scény,nevtíravé hudby a funkčních kostýmů.Z hlediska scénické akce je Kytice technicky náročným majstrštykem, například závěrečný obraz nebo vodní scéna z Holoubka na diváka skutečně zapůsobí.Povedeným nápadem je i prolínání některých postav a motivů z jedné balady do druhé(např.návaznost Vodníka na Dceřinu kletbu nebo Svatebních košil na Holoubka).Komplexně promyšlené a nesoucí jasné poselství.O osud představení takové kvality obavy nemám.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
LucieSykorova 80 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 105)
Radiator 90 %
(zadáno: 17.3.2019, počet hodnocení: 93)
Barka 50 %
(zadáno: 15.3.2019, počet hodnocení: 189)
přínosný / zajímavý komentář
Dávám 50% ne proto, že bych považovala inscenaci za tak slabou, ale proto, že z prvního balkonu vpravo jsem neviděla vůbec nic a mohla jsem se jen domýšlet, co se na jevišti asi děje. Strašně mě to mrzí, opravdu jsem se těšila, byla jsem nadšená, že jsem sehnala lístek... a domů jsem odcházela otrávená jak nikdy. Tato místa by ND vůbec nemělo prodávat. Obzvláště ne na inscenace, které se odehrávají většinu času vzadu na horizontu (navíc vpravo).Nebyla jsem jediná, kdo si po skončení stěžoval, že nic neviděl. Myslím, že pokud tato místa chtějí prodávat, mělo by se na to při režijní práci myslet
Hanavelka 100 %
(zadáno: 8.3.2019, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Hurá!Sláva!Více než důstojná současná pocta K.J.Erbenovi,budově ND a účinkujícím hercům.Trpišovský,Kukučka,Smejkalová,Kopecký,Rybáková, Kaláb,Kodet,Bartoš dokázali,že v ND lze i za současného vedení uvést "PECKU" a nikoliv nudnou stále se opakující "PERVERZNOST".Skvělá Preissová/matka/,Pidrmanová/Dora/s oddělenými končetinami a vydloubanýma očima, Orozovič/král-jízda na sekeře/,Fanda Němec na jevišti úplně omládl,skvělá Janžurová/Hana/výborný nápad obsazení. Kassai/vodník/,v prostoru plavající Fialová,oživlá mrtvola Radůze Máchy usilující o Polišenskou....Děkuji všem za časoprostorový zážitek.
Pauko 100 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 17)
Graiv 90 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 93)
Klob 100 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 128)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 272)
Irena7 80 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné vizuální zpracování, většinou skvělé herecké výkony, vyzdvihla bych Františka Němce a Janu Preissovou, nezaostával však nikdo. Oceňuji také Csongora Kassaie jako Vodníka. Celkové pojetí velmi působivé. Jen bych asi "prohodila" role Lucie Polišenské a Pavlíny Štorkové, ta by mi ve Svatebních košilích seděla podstatně víc.
Suzana 70 %
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 222)
přínosný / zajímavý komentář
působivě obrazivé (+9%), minus - herectví paní Janžurové
Slavek53 70 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 63)
Janek777 20 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Komu nevadí,že uvidí 150kg herečku v povětří,uslyší slovácký folklór,hebrejský lament a saxofon,může být z adaptace nadšen.Erbenova Kytice je čistý romantismus.Nemá tam co dělat ani ztřeštěná Šárka Vandasová,která má zpodobňovat mladičkou Hanu ve Štědrém dnu.Král I.Orozoviče zase poskakuje ve Zlatémm kolovratu jako vystřižený z montypythonovského Spamalotu,zatímco J.Pidrmanová zfoukne současně Dorničku i zlou sestru.Většinou se jedná o deklamování či recitaci z pořadu pro školní mládež.Kultivovanost projevu J.Preissové a F.Němce diváci ocení potleskem na otevřené scéně.Psáno z premiéry 28.2.19
Honzy 70 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Erbenova KYTICE v ND v režii SKUTRu má své klady i zápory.K mínusům lze přičíst ne vždy adekvátní hudba a zpěv s folklórními prvky,pohybová kreace (Orozovič,umrlci,Polišenská),statické obrazy (Němec),kostýmy ne vždy v souladu s dějem,diskutabilní obsazení Janžurové.Nicméně klady převyšují zápory.Dobré činoherní výkony Preissové,Orozoviče,Fialové,Medvecké,Bouškové,Máchy.Výborná scénografie,světelný design + režijní vedení,prolínání jednotlivých balad v inscenaci.Nutno dodat,že Kytice jako celek působí kompaktně a uvádění ve Zlaté kapličce jí sluší.Psáno z I.premiéry 28.2.2019
Nimha 80 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 2)
Emil 100 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Nejlepší inscenace, kterou jsem kdy viděl v jakémkoliv divadle. Jsem přesvědčený, že zaujme i lidi, kteří by do divadla nikdy nešli. Bravo, tleskám, smekám před fenomenálním výkonem.
David Lodzermensch 100 %
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Krása. Poezie. Magie. Vynikající herecké výkony všech. Musíte to vidět na vlastní oči.
Avlis 100 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
Poprvé v Národním, poprvé na premiéře a hned taková pecka! Jedinečná scéna, která vás dostane. Herecky vynikající, těžko některý výkon vyzdvihnout. I když mě mile překvapil Radúz Mácha ve Svatebních košilích.KYTICI vřele doporučuji,budete jistě okouzleni a dojati zároveň. BRAVO!!!
Plšík 80 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 370)
Jaroslavz 20 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Je to milé, je to české, je to hezké. Co to je? Kytice od Skútrů. Nenáročná vyprávěnka pro zlenivělé obecenstvo.
Tomáš Molík 100 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Toto představení by dojalo samotného Erbena. Geniální nápaditá a jedinečná scéna, excelentní obsazení a excelentní výtečné herecké výkony. Nádherné kostýmy, úžasná scéna,plná překvapení. Sedíte v hledišti a máte celou dobu husí kůži, jste šťastní, smutní i udivení zároveň a modlíte se, ať ta krása nikdy neskončí. Směs lidských ctností i neřestí, lásky i smutku, života a smrti.Na konci, když se Záhoř, originálním způsobem,dostává do nebe se přistihuji,že mi vlhnou oči a při nádherné děkovačce mi stéká slza,ne to není hysterie ani sentiment, to je dojetí ze zážitku na celý život, velký dík...
MicRuz 80 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 16)
Zma 70 %
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Očekávala jsem víc. První polovina skoro nudná, jen Vodník zaujal. Druhá polovina to napravuje. Výborné nápady, vizuální efekty (závěrečná scéna), herci vyjadřují emoce i děj pohybem, výborný Radúz Mácha (Svatební košile), tradičně Pavlína Štorková (Holoubek),
spojení s lidovými písněmi mě nijak nezaujalo
Michkyse 90 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilá pocta klasice, která zlaté kapličce nesmírně sluší. Zároveň vizuální 'pastva' pro oči. Fenomenální výkon Františka Němce - bravo!
InkaR 100 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné, vizuálně nesmírně působivé. Herci dokonalí, hudba taktéž.
Michal1982 100 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTR vjel na jeviště Národního divadla a je dobře, že tam zaparkoval. Fascinace scénou, přednesem, pohybem, hudbou, využitím prostoru, dynamičností... Krásné, krásné, krásné.. Pro mě jedna z nej událostí divadelní sezóny!
Potlesk vestoje byl zasloužený..!
J.anek 100 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
To, co se děje na jevišti, je čistá krása. Hříšníci světa ve zpustlém opuštěném chrámu, tíha jejich (a našich) vin a víra v boží milost. Fascinující erudice a charizma Františka Němce, hravost i naivita Igora Orozoviče, opuštěnost Csondora Kassaie, krutá kletba Pavly Beretové, vlkodlakovitá lačnost Radúze Máchy, energie Ivy Janžurové...
Poetika SKUTRŮ a poetika Erbenova se v Národním divadle prolínají a souzní, aniž by byly nuceny ke kompromisům. Scéna fascinuje - jaksi obyčejně se na ní dějí zázraky. Je to krása plná bolesti, krása důstojná, krása morálních zásad, které nám tolik chybí.
Tomas22 100 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 63)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.