Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (299)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 3.10.2016)
65% - Muzikál není nezajímavý - dobrá hudba, skvělý příběh, byť se rozjíždí dost pomalu a má své mouchy - jako třeba velmi nevýraznou postavu Bonnie. Příliš mě nezaujala výprava, zejména scéna. Nedostatek energie a nedokonalé výkony to ale celé kazí. Kdyby měli všichni tolik energie jako Roman Tomeš jako Clyde a podávali tak výborné výkony jako on, Kateřina Falcová a Petr Ryšavý, představení by zářilo. Takhle je prostě jen řemeslně dobré, až na několik nedobrých výkonů, ale nic víc.
(zadáno: 19.11.2017)
Hra je sympatická a milá, pobaví a potěší. Iva Janžurová je výborná a Igor Orozovič jí zdatně sekunduje. Chápu výběr hry i důvody, proč se hraje, jak se hraje - aby naprosto vyniklo herectví Ivy Janžurové v dostatečné míře, ale sneslo by to výrazné zkrácení, protože je to velmi, velmi dlouhé a upovídané.
(zadáno: 18.10.2021)
Další z dokladů toho, že se dá udělat kvalitní muzikál i na malém divadle a málem jevišti. Skvělá živá hudba, velmi dobré herecké i pěvecké výkony (vyzdvihnout mezi nimi zaslouží v roli Kabaretiéra Karel Heřmánek ml., Jan Fanta i představitelé starší milenecký dvojice, Jitka Sedláčková a Dušan Sitek), a i při malém prostoru velmi dobré choreografie. Obludnost nastupujícího režimu v Německu třicátých let podtrhuje i výrazná výtvarná stylizace, která se projevuje zejména v líčení.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 22.2.2020)
Podařené uvedení světového muzikálu kazí zejména nepříliš povedená výprava, která by u pohádkového či fantazijního příběhu měla hrát jednu z hlavních rolí. (více v článku na blogu)
(zadáno: 3.8.2018)
85% - Nesmírně silná inscenace. Z velké části je to hrou samotnou, byť při čtení mě všechna ta lidská zloba a hloupost neuvěřitelně rozčilovala. V divadelní adaptaci zůstává, ale působí v kontextu celé hry jinak. Vinohradská inscenace je nesmírně emotivní a silná, což umocňují i skvělé herecké výkony (T. Pavelka, A. Elsnerová, I. Bareš, D. Ratajský), dobře působí i strohost scény a vůbec výtvarné řešení.
(zadáno: 6.3.2014)
85%
Ta hra je v podstatě jen dialog. Několik dialogů, jeden za druhým, z každého čiší energie, napětí, vášeň... Je to hádka za hádkou a hovor za hovorem.
Výborné výkony a temná, hutná atmosféra.
(zadáno: 26.3.2017)
Opět skvělé provedení - zajímavá scéna, kostýmy, choreografie, velmi dobrý výkon všech tří Chaplinů - M. Salvadoriho, T. Saghera i R. Jatela - i dalších, byť B. Remišová zpívá skuteně na hraně svých možností. Zajímavý je i příběh, ale z mého pohledu tomu chybělo něco navíc - jiskra, kouzlo, emoce... Hudba pěkná, ale druhý den už si z ní nepamatuji ani jedinou část.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Celou poměrně dobrou inscenaci, ať jde o plzeňské provedení či o samotné dílo, neuvěřitelně sráží naprosto nepochopitelné obsazení hlavní role. M. Harich se snaží, chuť a zápal se mu upřít nedají, ale k čemu to je, když se neumí pořádně pohybovat po jevišti a není schopný mluvit a zpívat češtině - není mu pořádně rozumět, často se přeřekne, trpí tím i jeho pěvecký projev. Přitom jsou v company obsazeni lepší.
Skvělý M. Stránský nemá pořádně s kým hrát. Velká škoda.
A ještě pochvala pěvecky i herecky výborné Ch. Pščolkové.
(zadáno: 1.10.2020)
75% - Inscenace plná energie, výborných tanečních a pěveckých scén, s velmi dobrým obsazením v čele s Peterem Pechou a Kateřinou Marií Fialovou, kde však nikdo není výrazně slabší. Podařily se choreografie, funguje i scéna a kostýmní výprava.
(zadáno: 3.8.2018)
Zkrácení a zjednodušení příběhu známé televizní pohádky vychází maximálně vstříc cílovému dětskému publiku - někdy však až na úkor dospělého diváka, pro nějž se ztrácí část původního humoru (chybí některé notoricky známé hlášky a scény) a poetiky. Dětem je přizpůsobena i výprava - kostýmy vycházející z dětské kresby, velmi jednoduchá scéna. Výborné jsou herecké (i pěvecké) výkony - P. Klimenda, Ch. Pščolková, L. Zvoníková, E. Staškovičová i další. Notoricky známé písničky a příběh fungují i v divadelní adaptaci (a i dospělí si s pomocí trochy nostalgie pohádku užijí).
(zadáno: 20.8.2015)
Je až neuvěřitelné, jak moc jsou některé situace trefné a podobné konkrétním lidem, některé ovšem byly na můj vkus trochu moc přehnané.
(zadáno: 25.11.2021)
Nová adaptace Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa i v české premiéře nabízí výraznou hudbu, jednoduchou nepopisnou scénu, moderní kostýmy, povedený nový překlad a moderní jazyk. Bohužel chybí trochu víc charismatu hlavní postavy. (více v článku na blogu)
(zadáno: 1.5.2014)
75%
Pěkná klasická hra.
Dnes v některých místech už trochu trpí tím, že někteří herci za ty roky uvádění svým postavám trochu zestárli, ale jejich výkony to nijak významně nesráží. Zejména D. Prachař byl výborný, i když jsou role, které mu sedí ještě významně víc.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 15.9.2019)
(zadáno: 17.11.2019)
V Dánské dívce pro mě prostě modernizace, ač smysluplná s ohledem na to, že téma rezonuje dodnes, nefunguje. Téma snad, ale Dánská dívka je prostě příběh té jedné konkrétní ženy, jež žila před sto lety a jako jedna z prvních si připustila, že se narodila v nesprávném těle a jala se tento problém řešit. Tahle její jedinečnost se z inscenace na Fidlovačce onou modernizací vytrácí. Mnohé hudební a taneční vstupy rozmělňují to, co zbývá. Pro komorní příběh, v němž by vyniklo herectví D.Krejčíka a P.Horváthové, Fidlovačka není vhodný prostor a navíc ony (až zbytečné) hudební vsuvky a modernizace ten lidský příběh přebíjí.
(zadáno: 27.3.2018)
95% - Nesmírně silná a působivá hra, plná zásadních otázek a myšlenek. Jednoznačně rezonující a schopná přivodit parádní depresi. V první polovině se do toho všeho "hnusu" navíc vleze až nečekané množství humoru, který funguje přesně, jak má. V druhé už zbývá jen absurdita, děs a úzkost. Skvěle sehraný soubor, efektní scéna, sedí to všechno dokonale dohromady.
(zadáno: 30.10.2017)
Komediální muzikál pro celou rodinu, u kterého zamrzí snad jen absence nějakého pořádného hitu a obecně výraznějších skladeb v jinak velmi příjemné a sympatické hudbě. Potěší ale jednoduchý čistý příběh nezaneřáděný dějovými odbočkami a zbytečnostmi, který je ukázkově budovaný a šlape, jak má. Je Disneyovsky praštěný (to platí i pro choreografie) a v Brně jej zdobí skvělé výkony, zejména ústřední dvojice (Vaňková, Matušovová). Za zmínku stojí i velmi působivá scéna a výkon Josefa Gazdíka v roli mladšího bratra.
(zadáno: 22.11.2015)
95%
Jedna z her, která uchvátí sama o sobě. Už na základě recenzí jsem tam šla s velkými očekáváními a ta byla naprosto naplněna. Očekávala jsem celkové vyznění a v průběhu mě i napadlo, že to skončí podobně, jako to skončilo, ale těsně jsem se netrefila. Očekávala jsem i skvělý herecký výkon od Richarda Krajča (a to na základě předchozích zkušeností) a dostala jsem skvělé herecké výkony hned dva. Neodvážila bych se říct, který mě uchvátil víc. Upozorňovala bych předem na tu střelbu do lidí, byla poněkud nepříjemná, ačkoli se tam skvěle hodila.