Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.6.2016)
Přiznám, že mě to až tak nechytlo. Herecké výkony většinou velmi dobré, zvláště Kateřina Burianová a Miluše Šplechtová. Ty ocenění jsou v tomhle ohledu jednoznačně oprávněné. Také skvěle pojatá scéna s otočným domem.
Ale samotná hra mě bohužel příliš nenadchla, celkově mi to přišlo zdlouhavé, některé scény až zbytečně moc vyhrocené...Závěr trochu moc natahovaný...A celé to poselství jsem asi příliš nepochopil.
(zadáno: 5.8.2019)
Povedená inscenace hlavně po hudební stránce. Výborné trio kytaristů v černém, přehrávající všechny známé melodie. Též většina zpívaných scén se myslím podařila opravdu moc pěkně, k čemuž nemálo přispěla i svižná živá hudba. Činoherní pasáže jsou pak spíše ta slabší část. Hlavně zdejší, více humorné, pojetí třídní učitelky mi v podání Z. Adamovské příliš nesedlo, vedle ní působil předseda družstva J. Carda výrazně lepším dojmem. Naštěstí ale hlavně I. Lupták předvádí skvělý výkon a jeho scény s B. Kohoutovou jsou opravdu výborné. Z ostatních musím ještě vyzdvihnout výtečnou A. Holou, jenž zaujala jak pěvecky tak herecky.
(zadáno: 4.11.2013)
Přiznám se, že jsem čekal o něco více, než jen citace jednotlivých pasáží ze Stopařova průvodce. Několikrát jsem se dobře zasmál, ale na tom má větší zásluhu Douglas Adams než tvůrci a herci této inscenace. Samotné provedení je dost průměrné a ani herecké výkony nejsou v žádném případě oslnivé. Navíc stejně jako knižní předlohy má i tato hra sestupnou tendenci, díky čemuž jsem cca od poloviny doufal v brzký konec.
(zadáno: 12.2.2014)
Hlavní problém zde vidím v nekonzistenci a snaze udělat inscenaci zajímavou za každou cenu. Bohužel jsem vnímal větší důraz na vyznění jednotlivých scén než na celkový příběh, který tímto ustupoval spíše do pozadí. Začátek však velmi dobrý, ale postupem času se pozornost více tříštila a dobré tempo upadalo. Po přestávce pak převládal spíše dojem "pojďme to nějak rychle zakončit, aby z toho nebyly 3 hodiny". Ale nechci být jen negativní, je zde určitě dost zajímavých a povedených scén, které upoutají. Též herecké výkony zaslouží pochvalu, hlavně I. Orozovič, K. Dobrý a O. Pavelka. Celkově 65%
(zadáno: 16.9.2015)
Manželská a životní krize po 30 letech společného soužití, vzájemné urážení, osočování a litování. To vše v kontrastu samoty a zapomenutí. Dohromady to přináší zajímavý pohled na celou "problematiku". Každý si pak sám může odpovědět, zda-li je špatné/nenaplněné manželství horší než život v osamění. Sice nemohu tvrdit, že by mě hra výrazněji zasáhla nebo nějak strhla, ale rozhodně nijak nenudila. Hlavní zásluhu na tom má jak J. Štěpnička, tak výborná J. Boušková, kteří se oba snaží dostat z daných podmínek maximum a myslím, že se jim to docela daří.
(zadáno: 12.9.2016)
Rozhodně dobře zpracovaná ruská klasika. Lehké zkrácení hře prospělo, má to lepší spád a více se zde zdůraznily stěžejní témata. Jednotlivé scény působily veskrze dobrým dojmem, měly svůj potřebný dopad a bez problémů udržely moji pozornost. Velký podíl na tom má také velmi dobrý výkon trojice A. Procházka, N. Horáková a Z. Kajnarová, kteří jsou pro mě hlavní tahouni této inscenace. To celé je doplněno velice příjemnou scénou i povedenými kostýmy. 75%
(zadáno: 6.2.2014)
Po vlažnějším začátku se inscenace velmi slušně rozběhla a nabrané tempo již nepustila. Z mého pohledu bezesporu vydařené zpracování se spoustou dobrých nápadů, které tuto hru příjemně zpestřují. I přes větší délku nijak nenudila a dobře udržela moji pozornost. Z hereckého pohledu opět výborné, v tomto směru mají Bezruči opravdu velkou sílu. Zmínil bych především skvělou P. Gajdošíkovou, jejíž Soňa pro mě byla nejvýraznější postavou. Dále zaujali N. Lichý, T. Dastlík a M. Haroková.
(zadáno: 21.3.2013)
Hlavní pochvala zde patří hercům. V první řadě M. Pechlátovi a L. Žáčkové, ale stydět se rozhodně nemusí ani I. Bareš a K. Holanová. Dle mého názoru z toho co mohli, vytěžili maximum a představení posunuli o řád výše, než by si zasloužilo. Je zde několik velmi dobrých momentů, např. v první půli opilecká scéna M. Pechláta nebo ve druhé výstup I. Bareše při diskusi o prodeji statku. Ale na druhou stranu také spousta nevýrazných míst. Určité poselství o životním bilancování, vyrovnání se se stářím a smysluplností doposud vykonaného, to vše zde je. Ale divadelní zážitek se díky tomu nedostavil.
(zadáno: 15.11.2016)
Inscenace, která dle mého názoru velice dobře a trefně pojmenovává hlavní problémy současného fotbalu. Zároveň je pěknou poctou profesi fotbalových sudích, byť ani zde se nebrání trefovat do vlastních řad a nijak tuto profesi neidealizuje. Z hlediska provedení je v první části několik pasáží, které mi přišly až příliš afektované nebo naopak nezáživně popisné. Jisté zkrácení by tomu myslím prospělo, i když nyní celková délka hezky odpovídá fotbalovému zápasu. Jako celek však působí hra vyrovnaně a kompaktně, L. Hampl pak předvádí velmi silný, energický výkon. Rozhodně zanechalo pozitivní dojem.
(zadáno: 2.3.2016)
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
(zadáno: 12.8.2014)
Artur rozhodně nezklamal. Jednoduchý příběh, který poučným a vtipným způsobem upozorňuje dnešní konzumní společnost, že snaha o dokonalost je k ničemu. Každý má své dobré a špatné stránky a je třeba je přijímat celkově i se všemi těmi drobnými neřestmi, které k tomu přeci patří. K tomu nechybí špetka toho laciného humoru a také nezbytné mravní poselství v závěru hry. Co víc si přát, že? Prostě svým způsobem krásně strávený letní večer na Harfě. Za rok si mile rád zase zopakuji. Za mě pěkných 33%.
(zadáno: 29.10.2012)
Velmi dobré zvláště po hudební a pohybové stránce. Líbilo se mi propojení ústředního motivu mladistvé lásky s projevem primárních pudů a jakési zvířecí divokosti. K tomu se podařilo zcela přirozeně připojit slovanské písně a tance. To celé fungovalo překvapivě dobře, pěkně se na to koukalo a ještě lépe poslouchalo.
(zadáno: 18.2.2013)
Z mého pohledu velmi dobře udělaná sonda do ženského světa. Opravdu výtečný text a skvělé herecké výkony P. Beretové a B. Polákové. K tomu jim zdatně sekundovali mužští kolegové. Byť přiznávám, že úplně vše jsem asi nepochopil a některé narážky mi unikly, tak přesto jsem se výtečně bavil po celou dobu. Vyjádřeno číslem 75% a pokud jste žena přičtěte si minimálně 10%.
(zadáno: 19.1.2019)
Po všech stránkách dobře zpracovaný světový muzikál. Vydařený překlad H. Novákové, krásná scéna i kostýmy od D. Bensona a skvělý živý orchestr hned vedle jeviště. Dobře sehraný herecký soubor, kde prakticky není slabého článku a všichni společně se podílí na vytváření té správné atmosféry, jež vás naprosto vtáhne do tohoto ďábelského příběhu. Vynikající výkon předvedla hlavně S. Topinková-Fořtová, ale nijak nezklamal ani správně charismatický J. Hruškoci. Z ostatních pak příjemně překvapili P. Režný, K. Falcová a P. Klimenda. Celkově opravdu moc povedený počin. 85%
(zadáno: 2.5.2012)
Některé fragmenty mi přišly slabší, jiné naopak výborné. Ale celkově to do sebe zapadalo dobře a ve výsledku je z toho pak solidní nadprůměr. Upoutalo i zpracování, kdy se prolínalo několik dějových linií v jednu chvíli. Místy vtipné, jinde nutí k zamyšlení a určité sebereflexi. Herecky skvělý tandem L. Žáčková a V. Kratina. Ale neztratil se ani M. Dadák či J. Hájek.
(zadáno: 2.3.2017)
Nápadité a originální zpracování. Velmi dobrá práce se světly a zvukem, díky čemuž se podařilo v patřičných scénách navodit tu správnou atmosféru. Též moc pěkně udělaná celá závěrečná pasáž. Samotný příběh má z mého pohledu jisté rezervy, nicméně jako celek to funguje veskrze dobře. A hlavně je zde jasné a srozumitelné poselství pro všechny: Na renovace je třeba najít ty správné lidi! Tak neváhejte a jděte se o tom přesvědčit do vily na Štvanici. 75%
(zadáno: 19.12.2017)
Úsměvné a hravé. Výborné hlavně po hudební stránce, jednotlivé písně jsou dobře zvolené a i pěkně zazpívané. Povedly se u nich české texty a také doplňující foto projekce. Samotný příběh je sice rozkouskovaný do menších epizodních scének a není nijak složitý, nicméně dokáže zaujmout, pobaví svým specifickým humorem a díky tomu bez problémů udrží pozornost. Samotní herci si to evidentně užívají a prakticky všechny výkony stojí za pochvalu. Přesto rád vyzdvihnu skvělou E. Hacurovou, Č. Koliáše, M. Poulovou a P. Tesaře. Další správně využitý potenciál zdejšího souboru. 75%
(zadáno: 12.6.2017)
Vtipné a zábavné, až z toho místy docela mrazí. Z mého pohledu určitě dobře napsáno, neb i více než po 100 letech má tato hra stále co říci a obsahuje spoustu trefných narážek i na dnešní dobu. Krásně se ukazuje, že lidstvo se zase tolik nemění. Nicméně hra také velmi slušně pobaví. Chytrý a často až groteskní humor zde rozhodně funguje. Není příliš slabších míst, na čemž má jistě zásluhu i skvělé obsazení. V první řadě opravdu výtečný P. Nárožný, jenž spoustu scén vyloženě táhne. Vedle něj však zaujmou také O. Vetchý, L. Žáčková, S. Zindulka nebo J. Dulava. Celkově povedená inscenace. 75%
(zadáno: 27.5.2019)
Příjemná a milá inscenace, které by ovšem k silnějšímu prožitku prospěla větší dramatičnost. Zároveň i po dějové stránce mi to místy přišlo trochu nedotažené nebo tlačené až příliš na sílu proti vykresleným charakterům. Samotné postavy se však povedlo znázornit velmi dobře a věrohodně, což je to hlavní co upoutá a zaujme divákovu pozornost. Velký podíl na tom mají oba aktéři, jak M. Táborský tak i P. Nesvačilová, předvedli oba moc pěkné výkony a i díky nim své poselství o nutnosti udělat krok ke změně, byť třeba i s rizikem určité bolesti, tato hra nepochybně předala. Celkově tedy nenudí, neurazí a k tomu potěší. 65%