Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (794)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 1.6.2016)
Nejspíše budu opakovat již řečené, ale i já vidím hlavní problém této hry v složitých a relativně nezáživných dialozích. A k tomu též v absenci výraznější dějové linie, která by silněji udržela moji v pozornost. Bohužel s přibývajícím časem bylo čím dál těžší soustředit se na odehrávající se příběh a to i přes některé pěkné momenty vyvolané především kvalitním hereckým výkonem vybraných aktérů. Za vyzdvihnutí stojí především T. Medvecká, J. Boušková a J. Hartl. Vydařené jsou i kostýmy a živá doprovodná hudba. Jako celek však bohužel tato inscenace spíše zklamala. 55%
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 21.3.2016)
Těžko se mi tohle představení hodnotí. Určitě si nemyslím, že se jedná o špatný kus nebo celkově nevydařenou inscenaci. Ale je to každopádně dost náročná hra, těžká a špatně srozumitelná. Zvolené zpracování je rozhodně zajímavé, hodně se mi líbila scéna a doprovodná hudba, k tomu skvělé herecké obsazení a též kvalitní jednotlivé výkony. Délka je však už spíše za hranou a je těžké udržet pozornost po celou dobu. Pokud si vyslechnete výklad tvůrců po skončení, možná budete moudřejší. Ale pokud je toto nutná podmínka pro pochopení záměru, pak není něco dobře. 55%
(zadáno: 10.2.2016)
Bohužel tato hra mě příliš neoslovila. Očekával jsem trochu více humorného nadhledu, zajímavější dialogy a též výraznější změny po dějové stránce. Takto to na mě působí až příliš bezúčelově, se spoustou slabších scén a laciných témat. Situaci naštěstí zachraňuje dobře ztvárněné trio sloužících, především M. Sitta. K tomu též skvěle hrající dvojice A. Polívková a M. Kern. Oproti první části je pak ta druhá o něco svižnější a více vydařená. 55%
(zadáno: 30.10.2015)
Byť mám rád filmy od Tarantina nebo hry od McDonagha, tak tohle mě nějak nechytlo. Několikrát jsem se zasmál, to určitě ano, ale celkově mi daná zápletka, a vlastně i celý příběh, přišla spíše slabá. Většina dialogů plytkých a laciných. Nepůsobilo to na mě žádným větším napětím, obavy o osud jednotlivých postav se nedostavily, tak nějak mi bylo jedno jak to vlastně celé dopadne. To platí hlavně o první polovině, druhá mi přišla již o něco lepší, zvláště po herecké stránce a konverzační stránce. Z aktérů potom zaujali hlavně M. Pospíchal a R. Jašków. 55%
(zadáno: 9.10.2015)
Tak se to (ne)povedlo asi tak stejně jako Lucie v Karlíně. Samotný příběh a jednotlivé dialogy jsou jak z nějakého hodně špatného amerického filmu. Situaci zachraňují pěkné písně M. Žbirky, několik povedených choreografií (ty J. Ďurovčík opravdu umí) a velmi dobré výkony T. Savky, M. Doubravové a R. Tomeše. Ostatní aktéři (P. Novotný, O. Smysl, K. Steinerová a V. Vodičková) spíše průměrní. Najde se tam tedy několik pěkných scén, ale jako celek pro mě tento muzikál prostě nefunguje.
(zadáno: 8.9.2015)
Zvolená forma mi u této hry příliš neseděla. První část na mě působila jako příliš natahovaná předehra s představením jednotlivých postav. Pomalejší tempo a delší pauzy mezi dialogy udělaly své. Necítil jsem ze hry skoro žádné napětí a bylo mi veskrze lhostejné co se stane dál, hlavně ať se to už někam posune. Samotný závěr přinesl očekávané vyvrcholení, které mělo svoji sílu, ale celkový dojem ze hry u mě již nezměnilo. Po herecké stránce spíše průměrné a to jak u M. Fingera tak O. Sokola. Ze srovnání s původním zpracováním z roku 2006 mě tato verze nevychází nijak vítězně. 55%
(zadáno: 13.4.2015)
Je to opravdu zajímavý úlet. Někoho to možná bude bavit více, mě to bohužel přišlo trochu slabší, zvláště po textové stránce. Začátek dobrý, netradiční situace a okamžiky mají svůj vtip a pobaví, ale postupně to nepřináší nic nového. Naštěstí se vydařily závěrečné projekce, ty hodnotím rozhodně kladně. Stejně tak i finální píseň. Po herecké stránce potěšilo vidět na jevišti T. Brodskou, krom ní příjemně překvapil i V. W. Kraus.
(zadáno: 2.2.2015)
Začátek se myslím povedl a vzbudil ve mě nadějná očekávání dalšího vývoje. Bohužel ale s postupem času se hra stále více tříští a rozpadá na různé více či méně zajímavé scény, jejichž význam však není lehké uchopit či dát jasně do souvislostí s tématem celé inscenace. Poslední třetina je pak už vyložený chaos, kde nic není nemožné. Při odchodu z divadla převládají dosti rozporuplné pocity a neurčitost nějakého sdělení. Přitom samotný nápad není nijak špatný, zpracování však pokulhává. Naštěstí to dost zachraňují oba aktéři, jak M. Pospíchal tak M. Mejzlík předvedli rozhodně dobré výkony. 55%
(zadáno: 26.1.2015)
Bohužel tato hra mě nijak zvlášť nezasáhla. Herci se bezesporu snažili, to nelze vytknout. Zvláště Z. Velen předvedl dobrý výkon. Ale příběh inscenace a její provedení nepovažuji za zdařilé, též mi nebyly příliš jasné některé motivy chování a jednání jednotlivých postav. Celkově představení, které ve mě nezanechalo větší stopy. 55%
(zadáno: 16.12.2014)
Tento muzikál je především jedna velká show, musí vás to chytnout hned na začátku a strhnout svojí energií. Ale bohužel tento pocit jsem po většinu tohoto představení neměl. Za opravdu vydařené považuji snad jen písně "Voulez-Vous" a "Lay all your Love on me", tedy písně kde byla zapojená i celá company, ostatní tak silně nevyzněly. Nepomáhá tomu ani příliš velký prostor KC, na kterém se většina scén doslova ztrácí. Z obsazení musím vyzdvihnout P. Vraspírovou, která zahrála i zazpívala výborně. Vedle ní pak ještě D. Šinkorovou. Ve srovnání s nimi působili někteří jiní dost tragicky.
(zadáno: 11.12.2014)
U mě tady forma jasně vítězí nad obsahem, ale bohužel až skoro kontumačně. Určitě svým způsobem zajímavé zpracování, ze kterého je ale dost těžké odnést si něco jiného než ztvárnění některých scén či hudební projev v druhé polovině. Je tam sice určitý náhled do možných psychologických pochodů sebevrahů, ale přiznávám, že jsem je příliš nepobral.
(zadáno: 10.11.2014)
Toto provedení mi nepřišlo nijak zdařilé. Působilo to na mě příliš odtažitým dojmem a dramatické vyznění nezanechalo hlubší stopu. Nejen zpracovaní, ale i herecké výkony obou hlavních představitelek působily poněkud nepatřičně. Oba jejich hlavní dialogy, na kterých inscenace svým způsobem stojí, byly bez náboje a nijak mě nezasáhly. Bohužel hlavně Z. Stavná mi zde přišla slabší. Za nejlepší tak považuji výkon V. Kotka, jehož přítomnost tuto inscenaci nejvíce oživila a vyvolala alespoň nějaké emoce. 45%
(zadáno: 13.8.2014)
Tato hra pro mě měla skoro ukázkovou sestupnou tendenci. První scénka o partnerské nevěře rozhodně nejlepší, dobře zpracovaná, solidní námět a pěkné vyústění. Též J. Schneiderová a M. Slaný v ní zahráli dosti slušně a dobře se na to koukalo. Druhá scénka v IKEE nebyla o moc horší, opět dobrý nápad i celkové vyznění. Zde sice občas lehce přehrávající, ale přesto stále velmi dobrá M. Šoposká. Nicméně vše to spolehlivě zabila závěrečná scénka s čivavou. Z mého pohledu dost špatný námět, slabá pointa, výrazné přehrávání, spousta laciných vtipů a herecky spíše průměrné. Škoda tohoto závěru. 55%
(zadáno: 23.5.2014)
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla jednoznačně B. Hrzánová, která dokáže svým hereckým uměním pozvednout na dobrou úroveň i takto špatnou hru. Vedle ní ještě pochvala pro neméně dobrou L. Vlasákovou. Nicméně hlavní problém byl u mě ve hře samotné. Přes několik závažných témat mi celkový příběh přišel dosti nudný a slaboduchý, až příliš často sahající po zbytečně laciném humoru. Pasáže s vloženými pohádkami mě vyloženě minuly, jejich smysl a přínos pro tuto hru jsem zcela nepochopil. Ale nejspíš pouze nejsem tam správná cílová skupina, většina hlediště se bavila více než dobře.
(zadáno: 24.4.2014)
Jako Shakespearova vrcholná komedie mi toto rozhodně nepřišlo. Povedených scén je zde jak šafránu, naopak u většiny chybí náboj, dialogy jsou převážně dosti nudné, spousta vtipů uboze laciná. Samotná zápletka navozena tak, že naprosto nezaujala. Jednoznačně nejhorší pak byly scény s policisty. Kam se poděl inteligentní humor, kterým se doposud všechny inscenace v tomto divadle vyznačovaly? Pokud něco pochválit, tak H. Dvořákovou s M. Němcem, kteří zachraňovali co mohli. Též výkon J. Vondráčka, vydařenou scénu a kostýmy. Pevně doufám, že toto není cesta, kterou se chce Dlouhá ubírat.
(zadáno: 18.3.2014)
Tady jsme se asi nějak minuli. Dle mě to mohlo mít poloviční délku, bez přestávky a bylo by to daleko údernější a smysluplnější. Spousta scén mi zde přijde pouze pro sebe sama a některé jsou zbytečně natahované. Hra sice dobře nastínila pocity zmaru, ztráty chuti k dalšímu životu či snaze o něco lepšího. A když už přijde světlý okamžik a naděje, tak systém nezklame a vše opět vrátí do zajetých kolejí.
Ano, jsou zde jistě zajímavé scény, po herecké stránce nemám výtky, ale jako celek u mě bohužel převažuje spíše nepochopení a nuda.
(zadáno: 2.12.2013)
Příliš mnoho chaosu na jedné scéně. Tak to na mě bohužel působilo. První polovina ještě docela pozitivní, několikero vtipných dialogů, dobře vykreslené pitoreskní charaktery a relativně slušná zápletka. V druhé části však začaly přibývat více či méně podivné scénky, které na mě neměly příliš pozitivní dopad. Též na můj vkus až příliš sexuálního podtextu a dvojsmyslů. Nejprve vtipné, ale ke konci již spíše únavně neoriginální. Po herecké stránce však nemám výtek. Pochválit zaslouží především S. Rašilov, P. Beretová a skvělá moucha D. Prachaře. 55%
(zadáno: 14.10.2013)
I přes zajímavou zápletku této hře bohužel chybí potřebné napětí a chytlavá atmosféra. Ve výsledku jsem si z ní moc neodnesl a pokud už něco tak spíše pocit, že se tam vlastně skoro nic nestalo. Nadějný příběh o vině a nevině dosti zabíjí zdlouhavé a trochu nezáživné dialogy, které docela často opakují již dříve a jinak řečené. Po herecké stránce však docela dobře zahrané. Možná lehce přehrával M. Holý a naopak herecké pojetí J. Plouhara bylo přeci jen viditelněji odlišné od ostatních, což k lepšímu vyznění inscenace též příliš nepřidalo.
(zadáno: 30.9.2013)
Hudebně a scénograficky určitě velmi vydařená inscenace. První půle pak i docela dobře ubíhá a nenudí, byť to místy lehce drhne. V druhé části však místo aby hra emočně a vypjatě gradovala, tak se spíše nečekaně táhne. Stává se čím dál hůře stravitelnou, rozvleklou a též tak trochu nudnou. Zbývalo již jen nelichotivé čekání na závěr, který je většině dobře znám. Po herecké stránce nemám výtek. Pochvalu zaslouží hlavně T. Pavelka za hlavní roli Prokopa, dle mého soudu ho ztvárnil velmi dobře. Dále P. Vaněk jako Carson a Z. Onufráková jako princezna. Celkově však tato hra zůstala za očekáváním.
(zadáno: 19.9.2013)
Pokud bych měl hodnotit jen nápad, zpracování a herecké výkony (aspoň těch pár co jsem viděl), tak bych dal klidně 80%. Ale bohužel to dost dobře nešlo. Počet diváků dle mého názoru minimálně 2x převyšoval kapacitu daných prostor. Výsledkem byly ucpané chodby, tlačenice, prodírání atd. Jen těžko se člověk dostával k nějaké divadelní scéně. S postupem času přiznám moje nadšení nad nápaditostí a zajímavostí tohoto projektu čím dál více upadalo a poslední hodinu jsem spíše už jen tiše protrpěl. Divadelní zážitek minimální, doteď pořádně nevím o čem to bylo a jaké byly motivy některých postav...
(zadáno: 21.8.2013)
Bohužel převažující pocity z této inscenace jsou nuda a nezájem. Většina scén je příliš statická, nemá žádný náboj a jako divák jsem je nezáživně pozoroval aniž by ve mě vyvolávaly jakékoli emoce. Naštěstí se najdou i výjimky. Hlavní klad je zde S. Stašová a B. Polívka, kteří jako jedni z mála hrají opravdu dobře a scény s nimy mají šmrnc a spád. Z ostatních pak potěšil hlavně C. Gőtz, jehož francouz byl bezpochyby povedený. Ale jako celek pro mě spíše zklamání a ukázka toho, jak by se Shakespeare na hradě neměl dělat.
(zadáno: 3.6.2013)
Sled vzpomínek a obrazů v hospodském prostředí, časově neurčitě zařaditelný, různé verze vyprávění z různých pohledů. Dohromady toto vše tvoří zajímavou skládanku, která má na konci přeci jen zajímavé vyústění. Ale bohužel zvolená forma i obsah není ani příliš dramatická ani vtipná a můj zájem o rozuzlení nebyl příliš velký. M. Dlouhý v hlavní roli má prakticky neustále stejnou dikci a intonaci. Svým výkonem mě tolik nepřesvědčil. V tomto směru ho určitě předčil D. Punčochář, který svou roli zvládl výrazně lépe. Trochu paradoxně bych jako hlavní klad této inscenace zvolil výborný zpěv L. Nové.
(zadáno: 21.5.2013)
Hra postavená na myšlence udělat si legraci tak trochu sama ze sebe a z divadla jako takového. Trochu zparodovat ony pseudo-intelektuální inscenace, které se snaží být originální za každou cenu (a bezpochyby takové existují). Myšlenka dobrá, provedení ne zcela špatné. Hlavně první třetina je dost vydařená, ale je těžké na tom utáhnout celou hodinu a půl. Takže co s tím? Dáme tam ala improvizaci, opakovačky, sexuální podtexty, sprostá slova a hlavně udělat ze sebe za každou cenu co největšího blbce. A lidi se budou bavit. A světě div se, většina se opravdu baví. Budiž jim to tedy přáno.