Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (793)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 11.12.2014)
U mě tady forma jasně vítězí nad obsahem, ale bohužel až skoro kontumačně. Určitě svým způsobem zajímavé zpracování, ze kterého je ale dost těžké odnést si něco jiného než ztvárnění některých scén či hudební projev v druhé polovině. Je tam sice určitý náhled do možných psychologických pochodů sebevrahů, ale přiznávám, že jsem je příliš nepobral.
(zadáno: 8.12.2014)
Je tam několik scén, které mě příliš nezaujaly, většina se však myslím opravdu povedla. Není nijak lehké vtěsnat přes 20 let do jedné hry a zde se toho zhostili rozhodně se ctí. Mezi nejpovedenější scénky řadím Volejte řediteli, Opoziční smlouvu a radar v Brdech. Herecky velmi dobrý kolektivní výkon, pochvala pro všechny aktéry. A možná trochu překvapivě, mělo to na mě pozitivní dopad. I přes všechny ty vyobrazené podvody a nekalosti, je myslím vidět, že se společnost celkově posunula k lepšímu. 75%
(zadáno: 1.12.2014)
Dalo by říct, že až na jeden "zabijácký" monolog to bylo docela povedené představení. Zejména začátek a pak skoro celá druhá polovina měla příjemnou atmosféru, něco té hrabalovské poetiky a obecně se to dobře poslouchalo. Ale monolog J. Pokorné v závěru první půle jsem bohužel nezvládl, od cca jeho pětiny jsem pevně doufal v konec, který stále nepřicházel. Nic však proti přednesu paní Pokorné, naopak její menší výstupy s milostnými dopisy jsou dosti vydařené. Obecně herecké výkony hodnotím velmi dobře. Zejména pak M. Doležalovou, M. Hanuše, M. Matejku a V. Lazorčákovou.
(zadáno: 30.11.2014)
Dobře zachycené propojení herce a jeho postavy, též hezky znázorněná deformace rutinou a nechuť k jakýmkoli změnám. Přesto má i scény, jejichž smysl a význam mi buď lehce unikal nebo mi do celého kontextu nějak nezapadly a nic moc nového nepřinesly. Herecky velmi dobrá I. Uhlířová, která ze své role dokázala vytěžit maximum a její antilopa je prostě úžasná. Z ostatních mě pak nejvíce zaujali J. Štrébl a P. Vaněk. K tomu určitě i pochvala za moc pěkné zvířecí masky.
(zadáno: 27.11.2014)
Příjemná a nenáročná komedie z Čechovského prostředí, už to samo o sobě stojí za vidění. Dobře vykreslené jednotlivé charaktery a k tomu děj, který nikterak nenudí. Možná trochu slabší začátek, ale druhá půle to pak zase vynahradí. Po herecké stránce celkově dobrý kolektivní výkon celého souboru. Zejména však zaujali J. Erftemeijer, P. Šmíd a M. Dancingerová.
(zadáno: 26.11.2014)
Výborné sladění pohybů a hudby. Mělo to silný náboj, čišela z toho energie a několikrát mě pěkně zamrazilo, jak mě to pohltilo. Především samotný závěr je strhující. Měl jsem V. Kotlíkovou a rozhodně nezklamala. Opravdu výtečné představení.
(zadáno: 19.11.2014)
Výborná hra se skvělým Norbertem Lichým. Pro mě rozhodně zážitek.
(zadáno: 12.11.2014)
Dobře zvolené téma a poutavě vystavený děj, který nijak nenudí. Spousta hlubokých a složitých témat: víra, hledání cesty, vlastní slabost, zrady a hříchy minulosti. Ty vše zasazeny do menší vesnice, se všemi jejími typickými prvky a navíc dušičkovou atmosférou. Tím se podařilo vytvořit prostředí, které je čitelné, zajímavé a věřím, že většině diváků i svým způsobem blízké. Po herecké stránce velmi dobrá souhra všech aktérů, vyzdvihl bych hlavně R. Jaškówa a T. Červinku. Pokud něco vytknout tak samotný závěr, který mi přišel až trochu moc natahovaný a zdlouhavý.
(zadáno: 10.11.2014)
Toto provedení mi nepřišlo nijak zdařilé. Působilo to na mě příliš odtažitým dojmem a dramatické vyznění nezanechalo hlubší stopu. Nejen zpracovaní, ale i herecké výkony obou hlavních představitelek působily poněkud nepatřičně. Oba jejich hlavní dialogy, na kterých inscenace svým způsobem stojí, byly bez náboje a nijak mě nezasáhly. Bohužel hlavně Z. Stavná mi zde přišla slabší. Za nejlepší tak považuji výkon V. Kotka, jehož přítomnost tuto inscenaci nejvíce oživila a vyvolala alespoň nějaké emoce. 45%
(zadáno: 5.11.2014)
Dle mého názoru dobře zpracovaná Molierova klasika, která neztrácí nic ze svého původního významu, naopak spíše přidává a obohacuje tuto známou komedii novými vydařenými prvky. Celkově se mi toto pojetí opravdu líbilo, příjemný humor a pěkné doplňující zpěvy. Herecky velmi dobrý především D. Urban, N. Lichý a L. Melník, ani nikdo z ostatních však nezklamal. U Bezručů mají další povedený kousek.
(zadáno: 4.11.2014)
I přes výraznou délku si hra udržela moji plnou pozornost prakticky po celou dobu, slabších míst jsem vnímal jen pár. Má na tom svůj podíl správně vystavěný děj inscenace, dobrá souhra a celkově velmi slušný kolektivní výkon všech herců. Ale hlavní příčinou je pro mě vynikající O. Brousek, který výrazně táhl většinu scén a předčil ostatní kolegy o třídu. Bez něj by to nebylo ani zdaleka ono. Z ostatních bych ještě rád vyzdvihl M. Novotného a M. Fingera. Celkově po delší době na Vinohradech inscenace, kterou mohu doporučit. 75%
(zadáno: 1.11.2014)
Trochu překvapivě jsou ty nejlepší scény z tohoto muzikálu jeho činoherní pasáže. I přes výraznější poměr činohry to myslím není pro muzikál ta správná vizitka. Bohužel hudebně i písněmi to bylo dosti průměrné, bez žádných výraznějších momentů. Pěvecky zaujal jen A. Slanina, který svoji roli "ducha" zvládl velmi dobře. Oproti němu byla I. Odehnalová jako Molly dosti slabá a ani O. Studénka jako Carl nepřesvědčil. Naopak překvapivě naprosto všechny suverénně zastínila vynikající A. Březinová v roli Ody Mae. Scény s ní byly vrcholem inscenace. K tomu ještě pochvala pro světla a projekce. 65%
(zadáno: 30.10.2014)
Dobře napsaná a vystavěná hra, jejíž dramatizace se zde v Řeznické bezpochyby povedla. Pomalejší nástup velmi dobře graduje ke konci inscenace. A již samotný obsah budí jistou kontroverzi, nabízí zajímavé nahlížení na vinu a nevinu, zpětný pohled na předválečné a válečné období v netradičním uměleckém kontextu. Po herecké stránce pak vyniká především V. Cibulková, která svou roli ztvárnila výborně. Celkově rozhodně zajímavá inscenace. 74%
(zadáno: 28.10.2014)
Je to sice trochu netradičněji pojaté a ne každému se to asi bude líbit, nicméně mě to docela nadchlo. Kvalita scének je různorodá, ale jako celek fungují velmi dobře. Místy až člověk nevěří, do čeho všeho se zde pustí. Kryla však nijak nehanobí, spíše naopak, je to svým způsobem pocta jeho odkazu. Co stojí za to ještě vyzdvihnout je zpěv A. Krausové, který dokáže zasáhnout. Pro ty, kdo mají aspoň trochu rádi Kryla určitě doporučení k návštěvě.
(zadáno: 20.10.2014)
Z pohledu divadelního kritika opravdu výborný začátek představení. Ale i poté inscenace nezklame a udržela moji plnou pozornost. Nabízí srovnání hned několika zajímavých pohledů na ony "děvky od Arbesa". Sice tam je několik míst které považuji za dramaturgicky slabší a méně jasného vyznění. Ale obě aktérky to svými velmi dobrými výkony plně vynahrazují. Pokud mám jednu vyzdvihnout, tak pro mě vyhrává Petra Hřebíčková, která zde zahrála naprosto fantasticky.
(zadáno: 16.10.2014)
Nebylo to ono, příliš málo života, energie, jiskření, prostě něco co by mě více strhlo a vtáhlo do této hry. Potenciál na to dějově jistě je, ale zde mi přišlo, že nebyl dostatečně využit. První část příjemně plyne, nijak nenudí, ale ničím také neuhrane. V druhé to již dostane spád, neb děj zde nic jiného ani neumožňuje, ale stále jsou cítit jisté rezervy. Ústřední dvojice nehraje nijak špatně, ale zvolený styl mi přišel lehce odtažitý, jejich vztah dává prostor k výraznější či emotivnější souhře. Z ostatních aspektů oceňuji především dobře zvolenou scénu a hudbu.
(zadáno: 16.10.2014)
Trochu pomalejší rozjezd, ale s postupem času hra nabírá na intenzitě a dramatičnosti. Hlavním kladem je audio-vizuální stránka, která společně s jakousi staročeskou jazykovou a řečnickou formou vytváří velmi dobrou atmosféru, z níž místy až trochu mrazí. Podařilo se také dobře vystihnout onen střet dvou světů, z jedné strany těch co si prošli válkou a z druhé těch co na ně (ne)čekali doma. V tomto směru je to opravdu výborné. Ale najde se i několik slabších momentů či scén, které tolik nezaujmou a u nichž pozornost trochu opadává. Jako celek však jistě zaujme. 66%
(zadáno: 14.10.2014)
První část ještě docela povedená. Svým způsobem reflektuje současný životní styl a soudobou společnost. Byť též několikrát sklouzne k zbytečně lacinému a estrádnímu humoru, tak obsahuje řadu originálních a zábavných momentů. Druhá část ale většinu tohoto postrádala, vydařených scénických situací tam pro mě bylo jen pár a obsahově to již značně pokulhávalo. Naštěstí dvojice J. Lábus a O. Kaiser nijak nezklame a hraje opravdu výtečně, takže leccos svým hereckým umem zachrání. Být tam někdo jiný, mohl to být i slušný propadák. Takto aspoň lepší průměr.
(zadáno: 12.10.2014)
Určitě pochvala za výpravu, kostýmy výborné, scéna i doprovodné projekce povedené. Ale bohužel po hudební a textové stránce pro mě spíše jen lepší průměr. Písní, které mě nějak více oslovili tam bylo jen pár (závěr první půle, proces a Antoinettou a její poslední píseň). Ostatní sice nijak neurazili, ale ani nijak nezaujali. Pěvecky velmi dobrá M. Absolonová, jen škoda, že neměla více možností vyniknout. Z dalších pak především D. Uličník. Též díky zvolené tématice francouzské revoluce mi chtě nechtě naskakovalo srovnání s Bídníky, což pro tento muzikál nevyznívalo vůbec dobře.
(zadáno: 7.10.2014)
Typ hry kde jde více o formu než obsah. A pokud se zrovna někomu tato forma nezalíbí, tak si nejspíše hru ani nijak zvlášť neužije. Naštěstí toto nebyl můj případ. Myslím, že se povedlo navodit opravdu dokonalou "noir" atmosféru. Práce se scénou, mimika, gesta, pohyby, vše se to krásně doplňovalo a tvořilo jeden povedený celek. Sice se to s přibývajícím časem trochu okouká a přiznávám, že jsem měl pár chvil kdy moje pozornost lehce upadala. Ale naštěstí je délka hry příznivá a samotný konec vydařený, takže celkové dojmy jsou díky tomu jen a jen pozitivní.
(zadáno: 3.10.2014)
Spolupráce s J. Ďurovčíkem se opět vyplatila. Z mého pohledu jeden z nejlepších tanečních muzikálů co jsem zatím viděl. Výborné, skvěle secvičené choreografie. Má to ten správný rytmus a spád. K tomu velmi dobrá hudba Bee Gees a též vynikající light design (za ten obzvlášť pochvala). Takže výsledkem je opravdu pořádné disco! Pěvecké výkony nezklamaly, zejména sólo pasáže v druhé části stojí za to. Jmenovitě P. Pálek, M. Procházková a J. Tenkrát. Dějově mě to příjemně překvapilo, zde jsem to čekal přeci jen trochu horší. Celkově prostě výtečné. Kalich má rozhodně další muzikálový hit.
(zadáno: 1.10.2014)
Dobře zpracované téma náboženského fanatismu na straně jedné, extrémní toleranci na straně druhé, ale též výchově, odpovědnosti a pohodlnosti. První část ještě pobaví chytře zvolenou humornou formou, však s postupem času začnou jednotlivé obrazy nabývat čím dál děsivější charakter. Hra celou dobu drží slušné tempo, nenudí, spíše naopak více vtahuje. Na tom má svůj podíl velmi dobrý herecký výkon T. Havlínka v hlavní roli. Z ostatních příjemně překvapili A. Daňková a S. Černodrinská. Určitě aktuální titul, který stojí za vidění.
(zadáno: 30.9.2014)
Tohle opravdu brnklo na moji notu. Moc pěkná pocta trampování, skautingu a vůbec toulání se v přírodě. Budování přátelství, přežití v divočině, dospívání, lásky, zrady...to vše je zde obsaženo s humorem sobě vlastním a jako celek to funguje moc dobře. K tomu několik povedených písní pro navození té správné atmosféry. Věřím, že leckdo zavzpomíná na své mládí či dětská léta a pousměje se. Po herecké stránce již tradičně velmi dobrý L. Příkazký, kterého dobře doplňuje J. Panzner. Ale i L. Zahradnická a J. Štrébl nijak nezklamali. 77%
(zadáno: 26.9.2014)
České provedení slavného muzikálu se rozhodně vydařilo. Po hudební stránce vše šlape jak má. Překlad se povedl a textově je to tedy též velmi dobré. Scénické provedení místy trochu pokulhává, ale po pravdě, bál jsem se, že to bude daleko horší. Scéna s lustrem se tedy nepovedla, ale třeba sklepení moc pěkné, střecha i hřbitov též vydařené. Po pěvecké stránce předvedla opravdu výborný výkon M. Sommerová v roli Christine. Pro mě hlavní hvězda večera. Naopak Fantom M. Vojtka byl sice slušný, ale zcela mě nepřesvědčil. Raoul v podání B. Matuše pak již jen dobře doplňoval ústřední dvojici.
(zadáno: 18.9.2014)
Bezesporu se podařilo navození té správné depresivní atmosféry. V tomto směru nemám výtek. V první fázi mě to docela strhlo, hra se nadějně rozvinula a načrtla zajímavé možnosti vývoje. Ale bohužel jsem měl asi vysoká očekávání, neb s postupem času mé zaujetí chřadlo a chřadlo, ostatně stejně jako hlavní postava. Samotný závěr mě nijak nezasáhl a přinesl již jen očekávaný vývoj. Co se mi však hodně líbilo byla doprovodná hudba, která velmi dobře umocňovala onu chmurnou atmosféru. Po herecké stránce pak velmi dobrá H. Čermáková. Ale přesto jako celek to není nic co bych výrazněji doporučil.