Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 24.2.2014)
Netradičně a zajímavě znázorněna atmosféra 70. let. Přiznávám, onu dobu jsem nezažil, ale dle toho co o ní vím, mi tato inscenace přišla dosti vypovídající. Tiché provedení bylo ze začátku sice trochu divné, ale v konečném důsledku jen umocnilo celkový prožitek. Druhá část však trochu slabší, jakmile jsem ji začal trochu silněji vnímat tak už vlastně pomalu končila. Též konec první části mi přišel výrazně silnější než samotný závěr představení. Přesto však celkově žádné zklamání, spíše naopak.
(zadáno: 20.2.2014)
Dosti originální pohled na problematiku vysoké nezaměstnanosti absolventů, překvalifikace a střet staré a mladé generace. Humorné a vtipné, byť někdy trochu černě a občas i lehce morbidně. Ale i přesto zajímavý obsah, který nenudí a neztrácí na poutavosti. K tomu zejména obě herečky předvedly skvělý výkon. Rubín ani tentokrát nezklamal.
(zadáno: 18.2.2014)
Opravdu povedený soubor scének, skečů či klaunských výstupů, tvořící dohromady moc pěkný životní příběh dvou nerozlučných kamarádek. Není to pouze vtipné, ale zároveň též určitým způsobem dojemně poetické. Skvělá souhra obou protagonistek, byť M. Issová u mě většinou kralovala. Velmi dobré také po pohybové a vizuální stránce. Nelze než doporučit k návštěvě, odcházet budete jistě s úsměvem na rtu.
(zadáno: 13.2.2014)
Aktuální, opravdu dobře napsaná hra, která trefně poukazuje na některé problémy dnešní hektické doby. Stres, přepracování, partnerské problémy...to všechno a mnohem více se v nás tak nějak hromadí a až jednou ta hráz přeteče...vznikne takovýto chaos. Ale netřeba se bát nějaké náročné hry, naopak je to správně odlehčené, podané s příjemným humorem. Všechny představitelky odvádí velmi dobrou práci, nijak nepřehrávají, ba naopak jsou přirozené a ve svých rolích přesvědčivé. Musím přiznat, že po odchodu z divadla jsem měl mnohem lepší náladu než před ním.
(zadáno: 12.2.2014)
Hlavní problém zde vidím v nekonzistenci a snaze udělat inscenaci zajímavou za každou cenu. Bohužel jsem vnímal větší důraz na vyznění jednotlivých scén než na celkový příběh, který tímto ustupoval spíše do pozadí. Začátek však velmi dobrý, ale postupem času se pozornost více tříštila a dobré tempo upadalo. Po přestávce pak převládal spíše dojem "pojďme to nějak rychle zakončit, aby z toho nebyly 3 hodiny". Ale nechci být jen negativní, je zde určitě dost zajímavých a povedených scén, které upoutají. Též herecké výkony zaslouží pochvalu, hlavně I. Orozovič, K. Dobrý a O. Pavelka. Celkově 65%
(zadáno: 10.2.2014)
Bohužel význam některých scén/obrazů, a jejich spojitost s ostatními či význam pro inscenaci jako celek, mi poněkud unikal. I přesto však dosti silný zážitek. Choreografie výborná, spousta zajímavých a nápaditých prvků. všichni aktéři předvedli velmi dobré výkony a nelze opomenout ani povedenou doprovodnou hudbu. Pro lidi co mají rádi pohybové/taneční divadlo to myslím nemůže být zklamání. 75%
(zadáno: 6.2.2014)
Po vlažnějším začátku se inscenace velmi slušně rozběhla a nabrané tempo již nepustila. Z mého pohledu bezesporu vydařené zpracování se spoustou dobrých nápadů, které tuto hru příjemně zpestřují. I přes větší délku nijak nenudila a dobře udržela moji pozornost. Z hereckého pohledu opět výborné, v tomto směru mají Bezruči opravdu velkou sílu. Zmínil bych především skvělou P. Gajdošíkovou, jejíž Soňa pro mě byla nejvýraznější postavou. Dále zaujali N. Lichý, T. Dastlík a M. Haroková.
(zadáno: 3.2.2014)
Povedené zpracování této klasické hry. Druhá polovina byla sice trochu slabší a únavnější, ale to z části padá i na vrub autora. Nicméně první část naopak dosti vydařená, nahození hry více do grotesky hodnotím pozitivně. Pobavil jsem se dosyta. Ztvárnění jednotlivých postav převážně velmi dobré, zaujali zejména T. Dastlík, N. Lichý, L. Melník a S. Krupanská.
(zadáno: 2.2.2014)
Jedním slovem nádhera. Jedno lepší číslo střídá druhé, a to jak na zemi, tak hlavně ve vzduchu. Všechny tři holky jsou výborné a to co předvádějí na lanech a látkách visících ze stropu je parádní. Ale nejde jen o akrobacii, nýbrž celkově o sladění všech těch pohybů s velmi dobrou doprovodnou hudbou. Choreografie na jedničku. Jako celek dle mého názoru působivé a musím přiznat, že mě to opravdu strhlo.
(zadáno: 2.2.2014)
Veselé a hravé, divadlu v Dlouhé se to opět povedlo. Nápadité a dobře udělané scénky, u kterých se pobaví jak děti tak dospělí. Výtečná babička J. Vlčková a obecně skvělá práce celého souboru. Ale hlavním kladem pro mě byla jednotlivá hudební vystoupení, ty jsem si užil asi nejvíce. A ani jsem nečekal, že tam uslyším takové legendy jako Ray Charles, Pink Floyd, Simon and Garfunkel nebo Zuzanu Navarovou. Jako rodinné představení prostě výtečné.
(zadáno: 1.2.2014)
Vtipně a chytře napsaná hra na téma koučiknu a sebepoznávání. Potkává se tu hned několik palčivých témat: osamělost, nízká sebedůvěra, nenaplněná očekávání, komplexy z dětství, kariéra před rodinou aj. Po důkladném rozboru se pak dojde k řešení, které je dobré si připomenout. Z divadelního hlediska dle mého názoru velmi dobře odvedená práce. Hra nijak nenudí, humorné a vážné momenty jsou správně vyvážené. Jednotlivé charaktery pak hezky rozdílné, doplňující se a skvěle obsazené. Všichni zahráli bez chybičky, přičemž nejvíce zaujala P. Hřebíčková, B. Popková a J. Šmíd. Celkově zábavné a poučné.
(zadáno: 30.1.2014)
Dobře zpracované představení, které aktuálně reflektuje hrozby a negativní stránky rozšiřující se závislosti na internetu. S humorem, občas dosti černým, hezky ukazuje jak snadno lze v online světě, pod roušku jakési anonymity sociálních sítí, ventilovat svoji "temnou stránku" a že se tak často děje u lidí, od kterých by to mnohdy nikdo nečekal. V samotném provedení jsou dobře využity tablety a jejich technické možnosti, které hru příjemně zpestřují. Celkově to jistě stojí za vidění.
(zadáno: 28.1.2014)
Tyto hry je tak trochu těžké hodnotit. Z hlediska vyprávěného příběhu je to samozřejmě silné téma, které vždy stojí za to si připomenout. Z výchovného hlediska jistě velice poučné, na něco takového by měly chodit školní výpravy. Ale když to vemu čistě divadelně, tak je to z větší části "pouze" konstatování historických faktů a známých hrůz koncentračních táborů, které jsou přehrány v rámci jednoho působivého životního příběhu. Co stojí jistě za vyzdvihnutí je velmi dobrý a hodně emotivní výkon hlavní představitelky Lenky Lavičkové.
(zadáno: 24.1.2014)
Pokud to trochu nadnesu, tak je to 50% za J. Dvořáka a 10% za doprovodnou hudbu. Není pochyb, že právě J. Dvořák je ten na kterém tato hra stojí a padá, své role se zhostil výborně a jeho výkon je famózní. Zvláště druhá polovina má díky němu patřičnou atmosféru a samotný závěr svoji sílu. Ale bohužel není tam sám. Celý začátek se neskutečně vleče, je takový sterilní, bez emocí. Ve zkratce je to jedno dlouhé čekání na Jindřicha. Ostatní herci, až na O. Brouska, nijak nezaujali. Zejména výkon A. Elsnerové a V. Vašáka je dosti slabý, obzvláště v konfrontaci s již zmiňovaným J. Dvořákem.
(zadáno: 22.1.2014)
Pro mě stejně vydařená inscenace jako Bůh masakru, se kterou zde lze najít několik společných prvků. Dva manželské páry, jeden na návštěvě u toho druhého, čtyři různorodé charaktery, které se navzájem zdařile doplňují a hlavně výborně napsané jednotlivé dialogy. Hra není nijak plochá s jednoduchým stereotypním humorem, naopak neustále mění svoje polohy, od melancholické, přes tragikomickou po absurdní, takže nijak nehrozí, že byste se mohli začít nudit. Tomu napomáhá i vhodně zvolená časová stopáž. A bezesporu také skvělé herecké výkony. Nelze někoho vynechat, všichni zahráli opravdu výtečně.
(zadáno: 21.1.2014)
Velmi příjemná konverzační komedie. Většina dialogů je dobře vystavěná, nejedná se o slabomyslné texty či laciné vtipy. Všech pět hereček je dobře obsazených a musím přiznat, že mě příjemně překvapily. Pokud někoho vyzdvihnout pak M. Doležalovou a S. Pogodovou. Nicméně musím souhlasit se svým kolegou. Tento skvěle rozjetý vlak se asi v polovině druhé části dosti nepěkně zasekne. Příchodem P. Baťka je rázem pryč ona příjemná atmosféra a nastolí se podivně nudná konverzace, která mě ničím nezaujala. K tomu ještě výkon pana Baťka je ve srovnání se všemi herečkami výrazně slabší. 65%
(zadáno: 15.1.2014)
Dobře postavená scéna a svérázné, netradiční pojetí. I díky tomu je minimálně začátek dosti zábavný. Postupem času dochází sice k opakování a pozornost se lehce vytrácí, ale naštěstí v momentě kdy již hrozí, že hra začne nudit, přichází přepnutí do vážnějšího módu. Samotný konec je pak velmi působivý. Velkou zásluhu na tom má skvělý herecký výkon Lukáše Šolce, který po tom všem co na scéně předvedl zaslouží bezesporu obdiv. Nezbývá než doporučit k návštěvě.
(zadáno: 13.1.2014)
Náročnější hra, která klade značný důraz na divákovu pozornost a orientaci v textech. Zároveň ale též dobře pobaví notnou dávkou černého humoru. Autor si bere na paškál ledacos ze současné společnosti: rodinné vztahy, svoboda projevu, ochrana soukromí, posedlost léky a zdravou výživou, snaha o dokonalé tělo a další. Na všechny témata nahlíží originálním způsobem a dobře je reflektuje. Většina dialogů je velmi povedená a zazní i několik pěkných písní. Nicméně hlavní zradou je přílišná délka, kdy spousta zajímavých pasáží ve výsledku začne lehce nudit a nabytá pozornost se pomalu vytrácí. 65%.
(zadáno: 9.1.2014)
Takový pěkný příběh z českého vesnického Bronxu. Originální a vtipné, Rubín opět nezklamal. Především první třetina je skoro dokonalá. Poté inscenace trochu ztrácí dech a počáteční náboj, ale naštěstí není zbytečně natahovaná. Nijak zde tedy nehrozí, že by mohla začít nudit. Velkou zásluhu na tom mají také všichni tři účinkující, jejichž herecké výkony jsou opravdu výtečné.
(zadáno: 10.12.2013)
Až příliš sterilní pojetí, bez špetky inovace. Pouze přenesení klasického textu na jeviště, bez nějaké výraznější přidané hodnoty. Koncept minimalistické scény, bez jakéhokoli hudebního doprovodu, není sám o sobě špatný. Ale nutí diváka soustředit se pouze na herce, neb nic jiného neodvádí jeho pozornost. To však také vyžaduje opravdu silné a přesvědčivé herecké výkony, které zde ale bohužel k vidění nebyly. Spíše je to po herecké stránce nevýrazný průměr. Též jsem zcela nepochopil bezpočet scén, kdy pouze někdo přicházel, odcházel či pouze někam přecházel. Vyvolaly ve mě snad jen pocity nudy.
(zadáno: 10.12.2013)
Povedlo se. Toto netradiční a moderní zpracování věčné klasiky řadím bez špetky pochybností mezi ty opravdu zdařilé. Byť hra obsahuje řadu scén, které mě výrazněji nezasáhly nebo jsem se s nimy příliš neztotožnil, tak inscenace jako celek působí silně a zanechala velmi pozitivní dojem. Skvělé zpracování divadelní pasáže, naopak závěr je malinko nejasný a pro někoho může být i matoucí (existuje-li vůbec někdo kdo nezná tento příběh). Po herecké stránce prakticky od všech velmi dobrý výkon. Výtečný především P. Děrgel, pak též Z. Onufráková a P. Hřebíčková.
(zadáno: 8.12.2013)
Velmi dobrá absurdní groteska. Místy trochu náročnější jak textově tak na nějaké hlubší porozumění, takže věřím, že každému se toto zase tolik líbit nemusí. Ale já jsem se rozhodně nenudil. A nejen to, hra přináší mnohem více než jen pouhé pobavení. Nelze nepochválit výtečné herecké výkony, především pak M. Isteník, L. Zedníčková a J. Mázak. Zahráli opravdu skvěle. 77%
(zadáno: 3.12.2013)
Audiovizuální zážitek. Zejména po zvukové a hudební stránce je to opravdu téměř dokonalé. Herecky též na velmi dobré úrovni prakticky od všech členů souboru. K tomu pro mě i dost zajímavé po dějové stránce. Byť pro ty kdo neholdují žánru tohoto typu (Hellboy, Avengers, Sandman či jiné) to možná nebude tak zábavné a chytlavé. Přesto věřím, že každý ocení zvolenou formu a provedení. Za mě opravdu divadelní zážitek.
(zadáno: 2.12.2013)
Příliš mnoho chaosu na jedné scéně. Tak to na mě bohužel působilo. První polovina ještě docela pozitivní, několikero vtipných dialogů, dobře vykreslené pitoreskní charaktery a relativně slušná zápletka. V druhé části však začaly přibývat více či méně podivné scénky, které na mě neměly příliš pozitivní dopad. Též na můj vkus až příliš sexuálního podtextu a dvojsmyslů. Nejprve vtipné, ale ke konci již spíše únavně neoriginální. Po herecké stránce však nemám výtek. Pochválit zaslouží především S. Rašilov, P. Beretová a skvělá moucha D. Prachaře. 55%
(zadáno: 28.11.2013)
Oceňuji tento způsob netradičního zpracování. Kabaretové pojetí bylo originální a přineslo spoustu vtipných okamžiků. Doprovodná hudba, sborové zpěvy, mužské obsazení ženských rolí, přiblížení dnešní době. To vše hodnotím bezesporu kladně. Ale nemohu se zbavit pocitu, že se částečně vytratila podstata této shakespearovy hry. Ono politikaření, zrada a všemožné pletichy, spousta silných dialogů, které zde vždy skončili nějakou estrádou či vtipem. A to i přes fantastický výkon P. Štorkové, které svého Richarda ztvárnila takřka dokonale a má největší zásluhu na celkovém pozitivním dojmu.