Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 28.2.2016)
Tento muzikál je z mého pohledu výborný jak po hudební tak po textové a obsahové stránce. Plzeňské nastudování se po všech směrech vydařilo a v jejich pojetí naplno vyznívá síla tohoto díla. Posazení hlediště na jeviště a jeho umístění z obou stran hrací plochy byl dobrý nápad. Hraní na obě strany a komornější prostor šikovně zvýrazňují jednotlivé scény. Velice se vydařila pohybová stránka, inscenace má svěží dynamiku a hromadné scény o to více upoutají. V neposlední řadě výborný výkon prakticky všech aktérů, hlavně ústřední trojice P. Vraspírová, A. Kohout a P. Režný. Prostě trefa do černého.
(zadáno: 22.2.2016)
Příjemně hořko-sladká sonda do spisovatelského života doby nedávno minulé. Dobře vyvážená kombinace obsahové a hudební složky. V obou případech šlo o zajímavou koláž různých stylů a tónů. Velice vydařené po textové stránce, spousta povedených dialogů, písní či slovních hříček. K tomu nápaditá a dobře fungující scéna, solidní herecké výkony všech aktérů, z nichž nejvíce zaujali výteční M. König a J. Vyorálek. I přes několik slabších momentů hra jako celek působí vyrovnaně a mě osobně zaujala prakticky od začátku do konce. Rozhodně spokojenost 75%
(zadáno: 18.2.2016)
Bohužel nemohu říct, že by mě inscenace nějak silněji zasáhla či strhla. Hlavní problém mám s obsahem a jeho podáním. Je zde dobře znázorněno působení negativních emocí, jejich užívání jako štít proti realitě a maskování vlastních pocitů. Ale působilo to na mě až příliš sterilně, bez většího napětí. Od konce první třetiny již nepřišel výraznější posun. I přesto však nijak nezatracuji. Hra má vynikající hudební doprovod, dobře postavenou scénu a skvělé herecké nasazení ústřední čtveřice. Hlavně díky nim je samotný závěr dostatečně silný a působivý. Výtečný hlavně M. Pospíchal a Z. Onufráková.
(zadáno: 16.2.2016)
Komediální perverzní horor o boji imperialistické skautky se zvrácenou ideologií komunistického režimu. Aneb je to rozhodně úlet. Ale úlet, který má dobrou myšlenku a není jen o bezúčelném vršení jedné šílené scény za druhou. Ano, je tam několik scén a obrazů, které mi nedávají velký smysl. Nicméně také spousta těch, jež se povedlo dobře vystavět, zajímavě zpracovat a které rozhodně upoutají a pobaví. Ani herecké výkony nijak nezklamou a za sebe rád vyzdvihuji skvělou T. Dočkalovou. Celkově stojí za pozornost. 75%
(zadáno: 12.2.2016)
Opravdu hodně vydařený kousek. Velmi dobré zpracování ústředního motivu, který se přirozeně a nenásilně vine celým představením. Ani zde nechybí vynikající choreografie a k nim výborně zvolená doprovodná hudba. Též skvělá souhra a znamenité pohyby prakticky všech aktérů. Z mého pohledu zatím nejlepší inscenace z dílny L. Vágnerové, která tímto opět dokazuje své výjimečné nadání. Prostě a jednoduše divadelní zážitek! :-)
(zadáno: 10.2.2016)
Bohužel tato hra mě příliš neoslovila. Očekával jsem trochu více humorného nadhledu, zajímavější dialogy a též výraznější změny po dějové stránce. Takto to na mě působí až příliš bezúčelově, se spoustou slabších scén a laciných témat. Situaci naštěstí zachraňuje dobře ztvárněné trio sloužících, především M. Sitta. K tomu též skvěle hrající dvojice A. Polívková a M. Kern. Oproti první části je pak ta druhá o něco svižnější a více vydařená. 55%
(zadáno: 8.2.2016)
Kvituji nápad s rozdělením hry do třech různých prostor, jejich rozdílnost a jednotlivé přesuny do jiných prostředí vylepšili celkovou atmosféru hry. Téma strachu a zapomnění je zde docela dobře čitelné, ale přesto se najdou místa, kdy hra působí poněkud nejistě a rozpačitě. Celkově však spíše pozitivní dojem potvrzují kvalitní herecké výkony, hlavně v případě M. Kerna, E. Salzmannové a P. Vaňka. 65%
(zadáno: 4.2.2016)
Po všech stránkách podařený kabaret s krásnými písněmi a vtipnými scénkami. Je to veselé, hravé a rozhodně to člověku zvedne náladu. Je vidět, že si to aktéři úžívají a to je dobře, neb bez toho by to snad ani nefungovalo. Ze všech bych rád vyzdvihl L. Polišenskou, jejíž výkon byl opravdu výborný.
(zadáno: 1.2.2016)
Opravdu slušně zpracované antické drama u něhož se podařilo vybudovat patřičnou atmosféru a jež bez problému udrželo moji pozornost po celou dobu. Velkou zásluhu na tom má E. Matzkeová, která předvedla velmi soustředěný a emotivní výkon. Z ostatních stojí za pozornost hlavně V. Svojtková a J. Burda. Z mého pohledu hra, která stojí za vidění.
(zadáno: 31.1.2016)
Moc pěkná hra a hlavně výborná příležitost pro dvě talentované herečky. Tu v mém případě bezezbytku využily H. Holišová a K. Mikulová, které obě předvedly skvělý výkon, jak v činoherních, tak především v pěveckých pasážích. Hlavně díky nim je můj výsledný dojem z této inscenace více než pozitivní.
(zadáno: 29.1.2016)
Po všech stránkách příjemné, milé a místy až dojemné představení. Rozhlasový formát této hře sluší a zde se ho podařilo dobře uchopit a zpracovat. Zdařilé herecké výkony všech aktérů, zvláště pak K. Sedláčkové-Oltové a J. Wohanky, neb jejich mluvící předměty byly opravdu výborné. Celkově mohu jen doporučit. 75%
(zadáno: 26.1.2016)
Povedlo se dobře znázornit jakýsi nezájem žít svůj vlastní život. U jednotlivých postav je hezky vykresleno neustálé hledání omluv a zástupných důvodů pro svoje aktuální chování. Na povrch se potom postupně dostávají střípky odhalující minulost a možné příčiny současného stavu. Ale přiznávám, že jsem očekával nějaký výraznější zvrat nebo silnější vývoj celé situace. Místy to na mě působilo až příliš strnulým dojmem. Přesto stále zajímavý příběh s pěknými hereckými výkony, které určitě nezklamaly. Nejvíce potom zaujala A. Talacková. 65%
(zadáno: 25.1.2016)
Umělecké porno se vším všudy aneb textové orgie jaké jsem už dlouho neviděl. Povedl se velmi dobrý překlad a v kombinaci s neotřelým zpracováním tvoří inscenaci, která dokáže pohltit a zaujmout. Oceňuji též velmi slušný kolektivní herecký výkon, jmenovitě pak skvělí M. Pechlát a A. Kubištová Máčiková. Bezpochyby počin, který utkví v paměti. 77%
(zadáno: 22.1.2016)
I když si nemyslím, že se jedná o geniální hru s brilantními dialogy, tak i přesto má z mého pohledu toto zpracování jisté rezervy a nabízený potenciál zde nebyl zcela využit. Hlavně první část obsahuje řadu scén, které příliš nechytnou a nevyvolají pocit zájmu. Místy slabší dramatičnost a též chybí silnější důraz na hlavní téma významu dlouholetých přátelství. Samotný závěr je působivý, ale až příliš kontrastní k celému zbytku představení. Nicméně i přesto všechno stále velmi slušné představení, které nejen pobaví, ale i donutí k zamyšlení. To určitě není málo.
(zadáno: 18.1.2016)
Široká paleta samých povedených písní, básní i různých "životních mouder". Divadelní soubor moc pěkně využil svých četných hudebně/pěveckých talentů a jen potvrdil, že takovéto typy inscenací zde opravdu umějí na jedničku. Celkově rozhodně příjemný večer a úsměvy během i po něm jsou myslím zaručeny.
(zadáno: 12.1.2016)
Tento komorní příběh jedné noci se do bytového divadla velmi dobře hodí. Pouze mě mrzí trochu násilné zařazení krátké přestávky, jež většinu pracně vystavěné atmosféry a napětí spolehlivě zabíjí. Poté již nadcházející závěrečné vyústění nemá takovou sílu a dopad, jaký by si zasloužilo. Taktéž znázornění bezvýchodnosti situace a okolních hrozeb zde mohlo být vykresleno o něco důrazněji. Ale jinak stále silná hra, která bezpochyby zaujme. Po herecké stránce velmi dobrý P. Lněnička. 67%
(zadáno: 11.1.2016)
Silná hra s neméně silným tématem, velmi dobře vystavěná a také kvalitně herecky obsazená. Pochvalu zaslouží všichni, ale jmenovitě hlavně K. Cibulková, E. Josefíková a R. Derzsi. Povedlo se vytvořit naprosto uvěřitelné a opravdu dobře vybudované charaktery, které dokáží více než zaujmout. Strhlo mě to a nepustilo až do konce. Jednoznačně doporučuji ke shlédnutí. 85%
(zadáno: 5.1.2016)
Silná hra s krásným a působivým příběhem. Zpracování knižní předlohy se opravdu vydařilo a i přes větší délku se prakticky nikde neztrácí pozornost (snad jen závěr první části jsem měl v tomto směru slabší). Po herecké stránce velmi dobrý kolektivní výkon, zvláště bych vyzdvihl H. Čermákovou, M. Marcilisovou a H. T. Briešťanskou. Povedená scéna a kostýmy pak už jen dotváří tu správnou atmosféru. Celkově představení, které stojí bezesporu za vidění.
(zadáno: 22.12.2015)
Musím přiznat, že mě to příjemně překvapilo. Zprvu docela úsměvná vánoční historka jedné rozhádané rodiny se postupně rozvine do vcelku nečekaných rozměrů. Pěkně se zde ilustruje, že i ve zdánlivě ztracené situaci je možné nelézt naději a porozumění. Celkově opravdu hezky napsaná hra, kterou se zde povedlo dobře zrealizovat. K tomu kvalitní herecké výkony, na nichž je to primárně vše postaveno. Líbila se mi hlavně I. Machalová, K. Hlaváčková a J. Böhm. 77%
(zadáno: 10.12.2015)
Tak trochu netradiční antická pohádková veselohra aneb Jak plaváček Oidupus ke štěstí přišel. Což rozhodně nemyslím negativně, neboť přechody mezi jednotlivými žánry a jejich kombinace se mi zde opravdu líbila. Jen vnímám určité rezervy při jejich znázorněních. Některé scény (soud, závěr) postrádají na dramatičnosti, jiné (začátek druhé části) naopak až příliš akcentují veselohru. Celkový emoční dopad mohl být myslím ještě silnější. Oceňuji scénické zpracování a pěkné kostýmy. I herecké výkony jsou opět kvalitní. Zvláště potěšili J. Plesl, M. Krobot, V. Kubařová a M. Myšička.
(zadáno: 7.12.2015)
Co vše byste udělali pro svou rodinu? Působivá hra s aktuálním přesahem, která pojednává o síle sourozeneckého vztahu dvou sirotků. V první části má sice své rezervy a místa, kdy mi přišly některé momenty trochu nelogické. Ale postupně vše slušně graduje a samotná druhá část má pak opravdu dobře dramatický závěr. Zároveň zasazení do bytových prostor zážitek s celé hry jen umocňuje. Po herecké stránce velmi dobré výkony všech tří představitelů.
(zadáno: 30.11.2015)
Bohužel, bude to znít asi krutě, ale nevidím v tomto příliš smysluplný divadelní přínos. Několik zajímavých nápadů se našlo, ale většinou spíše scénického rázu. Celkově strnulé, místy až uspávací. Minimum scén, které vzbuzují divácký zájem. Po herecké stránce není též moc co hodnotit, neb z mého pohledu, většinu předvedených poloh by zvládl po krátké instruktáži asi kdokoli z publika. Důvod proč na toto zajít mě vlastně ani nenapadá.
(zadáno: 28.11.2015)
Taková netradiční cesta do hlubin herecké duše. Místy bizarní či aspoň zvláštní, ale je to nápadité, nijak nenudí a obsahuje několik hodně vydařených scén. Samotný začátek mi přišel trochu slabší, ale s postupem času se dojmy jen zlepšovaly. Jede to sice stále na stejné dramaturgické vlně, ale pro zvolené téma mi tato forma ztvárnění vyhovovala. Velmi dobrý herecký výkon celého kolektivu, hlavně však zaujala výtečná J. Plodková a vedle ní též V. Vašák. Za mě trefa na tu správnou notu a musím přiznat, že jsem si toto představení opravdu užil.
(zadáno: 25.11.2015)
Příjemné, pohádkově poetické. Čímž se, myslím, podařilo vystihnout tu správnou atmosféru, která k této hře patří. Zvláště druhou část a samotný závěr hodnotím kladně. V té první bylo několik scén, které mi přišly pěkné vizuálně, ale obsahově se trochu ztrácely (les, noc). Líbily se mi prakticky všechny kostýmy a i jednoduchá scéna, hezky se na to koukalo. Z hereckého hlediska zde není žádný propadák. Naopak potěšili zejména F. Kaňkovský, P. Štorková, J. Pidrmanová a V. Postránecký. Celkově představení, který si, svým způsobem užijí jak rodiče tak děti. Alespoň já odcházel spokojený. 75%
(zadáno: 24.11.2015)
Opět dobře napsaná hra, aneb musím přiznat, že styl M. McDonagha se mi líbí. Kašparovo zpracování se myslím povedlo, byť hlavně v druhé půli to má své rezervy. Líbila se mi scéna, kostýmy a hlavně celkový herecký projev všech aktérů. Výborní především M. Hoffman a M. Prášilová. První půle dobře vyvážená, té druhé by neuškodilo menší zkrácení a větší důraz na dramatičnost. Chyběl mi přeci jen o něco silnější akcent na tragičnost celého příběhu. Pak by byly výsledné dojmy ještě o něco silnější.