Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (829)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 12.7.2016)
Vydařená komedie, jež rozhodně nijak nezkazí krásný letní večer. První třetina je sice poněkud nezáživná a i v druhé polovině se objeví scény se zbytečně chaotickými či nudnějšími pasážemi, ale jinak převažují vtipné a svižně působící momenty s povedenými dialogy. Celou hru velmi dobře táhne trojice M. Pechlát, P. Stach a V. Kopta, které patří největší podíl na mém pozitivním zážitku. Z ostatních potom nejvíce zaujala svěží a energická M. Timková. Celkově tedy za mě opravdu příjemné letní představení.
(zadáno: 28.6.2016)
Roztomilé, veselé, hravé. Ne však přehnaně laciné a nevkusné, zachovává si to správnou míru poetičnosti a pohádkové atmosféry, která k této inscenaci bezpochyby patří. Moc pěkně udělaná scéna, určité přiblížení do současnosti mě nijak nevadilo, spíše naopak. Velmi dobrý výběr doprovodné hudby, který nemálo přispěl k celkovému pozitivnímu vyznění. A v neposlední řadě skvělé herecké výkony. Hlavně naprosto výtečný Puk v podání M. Kerna. Z ostatních zaujaly hlavně L. Polišenská, P. Štorková a M. Preissová, nicméně nezklamal nikdo. Celkově pro mě hodně vydařené zpracování.
(zadáno: 19.6.2016)
Hra, která mě zaujala přeci jen o něco více svým zpracováním než samotným obsahem. Od samotné scény, přes doplnění pěveckých pasáží, po provedení jednotlivých obrazů. Vše tak nějak správně fungovalo a bez problémů drželo moji pozornost po celou dobu. K tomu velmi dobrý výkon V. Dyka a také obou jeho hereckých kolegyň. Se samotnou knihou nemohu srovnat, ale i bez její znalosti mi toto přišlo dobře a srozumitelně podané.
(zadáno: 13.6.2016)
Pro mě samotného místy až moc laciné, estrádní a příliš pitvořivé. Také pojetí postavy magora v podání J. Slacha mi úplně nesedlo. Ale nutno přiznat, že měl několik podařených výstupů a celkově byl správně "na zabití", takže svůj účel to vlastně splnilo. Jako nejlepší mi zde přišel D. Ratajský společně s A. Krejčíkovou, jejichž scény celou inscenaci výrazně oživovaly. Z ostatních pak zaujala hlavně M. Randová, jež pozitivně vylepšila několik obrazů v první části. V součtu určitě velice slušná komedie, i s docela pěknou pointou na závěr. 65%
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
Velmi zdařilá hra plná černého humoru a několika životních pravd. Dobře napsaná a výborně zahraná. Skvělá Simona Stašová v hlavní roli. Ale i Radka Filásková jako její dcera nebo Čestmír Gebouský hrají velmi dobře.
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
Přiznám, že mě to až tak nechytlo. Herecké výkony většinou velmi dobré, zvláště Kateřina Burianová a Miluše Šplechtová. Ty ocenění jsou v tomhle ohledu jednoznačně oprávněné. Také skvěle pojatá scéna s otočným domem.
Ale samotná hra mě bohužel příliš nenadchla, celkově mi to přišlo zdlouhavé, některé scény až zbytečně moc vyhrocené...Závěr trochu moc natahovaný...A celé to poselství jsem asi příliš nepochopil.
(zadáno: 1.6.2016)
Nejspíše budu opakovat již řečené, ale i já vidím hlavní problém této hry v složitých a relativně nezáživných dialozích. A k tomu též v absenci výraznější dějové linie, která by silněji udržela moji v pozornost. Bohužel s přibývajícím časem bylo čím dál těžší soustředit se na odehrávající se příběh a to i přes některé pěkné momenty vyvolané především kvalitním hereckým výkonem vybraných aktérů. Za vyzdvihnutí stojí především T. Medvecká, J. Boušková a J. Hartl. Vydařené jsou i kostýmy a živá doprovodná hudba. Jako celek však bohužel tato inscenace spíše zklamala. 55%
(zadáno: 31.5.2016)
Jedná se sice o konstatování vše-různých faktů a klišé o rozdílech mezi oběma pohlavími, jež člověk slyšel či četl již mnohokrát. A samo o sobě bych toto nepovažoval za kdovíjaký přínos, nicméně způsob jakým se zde podařilo toto téma zpracovat pozvedá úroveň celého představení o řád výše. Vydařené scénické provedení, chytré znázornění některých mužských/ženských vlastností a k tomu chytlavé a poutavé hudební vstupy, jež jsou to hlavní co posouvá tuto hru nahoru. Myslím, že kdo na toto zajde, příliš se nudit nebude.
(zadáno: 25.5.2016)
Dobře vystavěné od začátku do konce. Chytlo mě to docela rychle a celou dobu udrželo pozornost bez větších problémů. Povedená scéna i netradiční kostýmy, oboje je funkční i přínosné a celou inscenaci to jen pozitivně umocňuje. Je tady sice jasná spojitost s Eyolfkem, ale to vzhledem ke složení tvůrčího týmu příliš nepřekvapí a ani mě to nijak nevadilo. Rozhodně také nezklamalo po herecké stránce, výtečná L. Trmíková a vedle ní pak též M. Hanuš nebo J. Vondráček. To celé je doplněno o chytlavou hudbu a výsledkem je ta správná atmosféra, která s průběhem hry adekvátně graduje.
(zadáno: 23.5.2016)
Byť mě trochu zaskočil určitý kabaretní formát představení, tedy sled rozmanitých scének z různých období jejího života, tak musím přiznat, že to funguje velmi dobře. Jednotlivé obrazy nejsou samoúčelné, ale naopak většinou originálně pojaté, vtipné a trefně reagující na důležité životní momenty. Jako celek to pak dává dohromady docela výstižný pohled na to jak tato žena žila a co vyznávala. Po herecké stránce skvělá P. Štorková a vedle ní též všichni tři mužští aktéři. Za sebe určitě doporučuji.
(zadáno: 22.5.2016)
Několik dobře interpretovaných písní z původního filmu, též leckde vydařené hromadné choreografie. Zvláště trpaslíci se v tomto ohledu dost povedli. K tomu moc pěkná a funkční scéna, velký prostor jeviště zde byl dobře využit. Ale jinak je to spíše zajímavý mix různých písní z dílny Svěrák/Uhlíř, přičemž výběr některých docela překvapí. Obecně je spousta písní dosti natvrdo roubována na podivné dialogy bez nějaké větší logiky pro děj. Činoherní pasáže jsou pak většinou příliš zdlouhavé, popisné a bez větších emocí. Jako celek to tedy pro mě nebylo příliš funkční, byť světlá místa jsou. 45%
(zadáno: 19.5.2016)
Tři scénky, které na sebe dobře navazují a ač každá pojednává o jiné době či tématu, tak se velmi dobře doplňují a jako celek tvoří docela zajímavý obraz. Každá z nich velmi trefně reflektovala to o čem zrovna vypovídala. Když se k tomu přičte pěkná, jednoduchá scéna a kvalitní herectví, zejména v podání M. Zimové a M. Matejky, tak tu máme další vydařenou Krátkou Dlouhou. 75%
(zadáno: 3.5.2016)
Opět výborný výběr hudby od J. Mikuláška. Prakticky ve všech obrazech měla u mě hlavní podíl na navozené atmosféře i vnímání dané scény. Také vydařená výprava M. Cpina, která zde velmi dobře funguje. Z obsahového hlediska však lehce rozporuplné. Několik scén mi přišlo určitě geniální, ale bylo dost i takových, jejichž význam či užitečnost v celé hře, úplně nechápu nebo mi přišly vůči jiným až příliš slabé. Herecky však určitě nikdo nezklamal a naopak skvělý výkon předvedla hlavně J. Plodková.
(zadáno: 26.4.2016)
Vynikající show. Úžasná akrobacie spolu s povedenou pohybovou složkou. Není zde tedy nějaký větší přesah nebo spojující prvek (alespoň já jsem ho neobjevil), nicméně každá scéna je jedinečná a precizně sehraná. K tomu vtipný a originální rámec uvozující celé toto představení. 85%
(zadáno: 25.4.2016)
Velice příjemný kabaret. Všechny písně byly krásně odzpívané a doplněné vydařenými mini-scénkami. Ty možná mohly být místy trochu rozvinutější a o něco více tak rozšířit někdy až příliš upozaděnou činoherní složku. Nicméně i tak se na to dobře koukalo a ještě lépe poslouchalo. Celkově nebylo nijak těžké naladit se na dobře znějící notu tohoto představení a se vším všudy si to náležitě užít. 75%
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 19.4.2016)
Hra, která je složitě čitelná, ale která velmi dobře pracuje s vytvořenou atmosférou. Scéna, kostýmy, hudba, intonace...to vše tvoří velice působivý celek, jež mě silně upoutal. Po obsahové stránce sice není lehké se v tom zorientovat, ale to myslím ani není vyloženě nutné. Pro mě dobře vyjadřuje zmar, závislost či destrukci, jež svádí určitý boj s tvůrčí silou jedince. Celkově pozitivnímu dojmu pomáhají i herecké výkony, zvláště zaujali D. Punčochář, T. Pavelka, E. Josefíková a M. Krátká. Ale některé scény jsou opravdu hůře uchopitelné a určité zkrácení by myslím hře jen prospělo. 65%