Redakce

Iva Bryndová

redakční zkratka: ib

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení (273)

Filtrování hodnocení:    
   

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

(zadáno: 5.10.2013)
Z mého pohledu je to náš jednoznačně nejlepší původní muzikál. Jenže v opakované verzi v Kalichu s Petrem Bende byl prostě lepší. Některé nové úpravy mu neprospěly, přidané postavy, herecké výkony v Broadwayi ty kalichovské nepředčí (některé z nich jsou výborné, ale není jich dost, rockovější úprava se povedla, texty jsou pořád dobré, výprava také, scéna důmyslná a pro mě jedna z nejnápaditějších, ale vyjímá se skoro lépe na menším prostoru... Pořád je dobrý, ale...
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 5.10.2013)
Bylo to především originální - originální režijní pojetí, z mého pohledu velmi oslovila hudba. A mělo to obrovskou sílu v chuti, která byla cítit ze všech účinkujících.
(zadáno: 30.9.2020)
65% - zhlédnuto při zájezdu na hradě Křivoklát:
Uspokojivá inscenace pro letní scény, věrně kopírující filmovou předlohu, což je její výhodou i značnou limitací.
(zadáno: 30.9.2020)
(TV záznam)
(zadáno: 30.9.2020)
Zhlédnuto na letní scéně pod Žižkovskou věží:
Příjemná krátká oddechovka, která by však klidně mohla být ještě o něco kratší - např. o sci-fi momenty, které k jinak povedené sympatické hříčce o tenisu příliš nesedí.
(zadáno: 22.2.2020)
65% - Povedená výprava, dobré choreografie, strašný překlad (byť v o něco lepší úpravě než v Praze), nevyrovnaný zvuk a velmi nevyrovnané obsazení. (více v článku na blogu)
(zadáno: 22.2.2020)
Podařené uvedení světového muzikálu kazí zejména nepříliš povedená výprava, která by u pohádkového či fantazijního příběhu měla hrát jednu z hlavních rolí. (více v článku na blogu)
(zadáno: 22.2.2020)
Ne/normální je příkladem toho, jak nevhodně vybrané obsazení hlavní role dokáže ublížit celé inscenaci.
Muzikál se pyšní dobrou hudbou – Na Prádle živě interpretovanou skvělou kapelou (byť ve stále ne úplně dokonalém zvuku) – i výjimečným námětem. V české premiéře se jej podařilo výborně zpracovat, podobně jako předchozí muzikály v Divadle Na Prádle. Příkladem je dobrá ilustrativní výprava, výborné jsou i další výkony. Obsazení hlavní role se ale nepovedlo a sráží výsledný dojem, a tedy i hodnocení inscenace. Daniela Šinkorová na roli pěvecky nestačí a při zpěvu navíc zoufale neartikuluje.
(zadáno: 24.11.2019)
65% - Milá a laskavá inscenace, v sympatickém režijním provedení, s velmi dobrými výkony – zejména Charlotte Režné.
(zadáno: 25.10.2019)
O tři a půl roku starší sourozenec Posledního důvodu, a dost mu podobný. Sled jednotlivých obrazů, scének a vtipů s podobnými náměty a v podstatě stejné herecké obsazení, které tu podobnost ještě zvyšuje. Jen v tomto případě to na mě nezapůsobilo tak vtipně, trefně a působivě jako onen Poslední důvod. Spojuji to i s méně jednotnou linkou všechny scény propojující.
(zadáno: 25.10.2019)
Sled jednotlivých vzpomínek ohraničený jednotným rámcem, zajímavým a nápaditým. Působivé využití hudby, tentokrát s menším množstvím choreografií a pohybové složky než bývá u Skutrů obvyklé, výborné herecké výkony. Ale ač tam nějaká původní a průvodní myšlenka je, z celé hry ve výsledku zůstává spíš pocit, než právě ona - byť příjemný.
(zadáno: 15.9.2019)
55%
(zadáno: 13.3.2019)
Věstonická nevěsta byla humorná, stejně jako Opera Streptokok, filmový příběh vložený mezi ně mě příliš nezaujal, navíc z mého pohledu celý večer až zbytečně protahoval, ten pocit prohloubila i přestávka po něm. A něco, co by mě naprosto nadchlo, či díky čemu bych si odlehčený večer plně užila, mi chybělo.
(zadáno: 21.11.2018)
Naprosto skvělá výprava, neuvěřitelně energické choreografie, u nichž nesmírně potěší chuť, nadšení a souhra celé, i dětské, company. Dobré výkony - skvělý Adam Gazdík, moc dobrý Jonáš Florián, dobří Jan Mazák, Robert Jícha, méně výrazný Josef Gazdík, V. Matušovová a J.Gazdíková slabší po pěvecké stránce.
A k tomu všemu zoufale nezábavné dílo. Nijaká hudba, příběh ničím nový a podaný dokonale nezáživně. Tatam je energie, chuť a zábava loňského, navíc tolik podobného Děsného pátku. A ke srovnání s Mary Poppins - samo divadlo by udělalo lépe, kdyby s ním vůbec nezačínalo.
(zadáno: 3.8.2018)
65%: Zaujaly mě úpravy, škrty (vyjma Ofélie), vyznění postav; ocenila BYCH celou inscenaci, kdyby se hrála v jiném prostoru. Režisér přiznává, že chtěl vytvořit komorní inscenaci, čemuž ale prostor, kterému není uzpůsobená scéna, nevyhovuje. Bludiště lamp je estetické, ale (zřejmě) bez hlubšího významu a velké množství děje na podlaze a před scénou diváci od desáté řady nevidí, čímž jim ve hře uniká spousta podstatného a společně s tím se vytrácí veškerý pocit ze hry i její atmosféra. A ačkoli herecké výkony jsou velmi dobré, i ty v obrovském prostoru trochu zanikají. Skvělí Plesl, Vlasáková.
(zadáno: 3.8.2018)
Zkrácení a zjednodušení příběhu známé televizní pohádky vychází maximálně vstříc cílovému dětskému publiku - někdy však až na úkor dospělého diváka, pro nějž se ztrácí část původního humoru (chybí některé notoricky známé hlášky a scény) a poetiky. Dětem je přizpůsobena i výprava - kostýmy vycházející z dětské kresby, velmi jednoduchá scéna. Výborné jsou herecké (i pěvecké) výkony - P. Klimenda, Ch. Pščolková, L. Zvoníková, E. Staškovičová i další. Notoricky známé písničky a příběh fungují i v divadelní adaptaci (a i dospělí si s pomocí trochy nostalgie pohádku užijí).
(zadáno: 8.6.2018)
Je mi nesmírně sympatická ta idea spojit nový cirkus s klasickou činohrou. Jenže jsem celou dobu měla pocit, že zůstala na půli cesty. Cirkusu na mě bylo málo (po prvních scénách už jsem se podobně efektního zapojení nedočkala a hodně jsem v něj doufala), činohra byla nevýrazná a o ničem. Vlastně zbytečné mi přišlo zdvojení hlavní hrdinky, protože J.Boková neměla dost prostoru a A.Schmidtmajerová by přitom klidně mohla svou Honey odehrát zcela sama. Spousta scének byla povedených, jenže celek prostě vázl a mé úvodní představy nenaplnil.
(zadáno: 4.6.2018)
Vidět se to dá a při tom jednom zhlédnutí to člověka celkem i baví (hlavně díky hudbě), ale...
Dokonalou trefou na tomhle kousku bylo především obsazení - skupina Queenie byla skvělou volbou (byť M.Kluch je pro mě skvělý především pěvecky - Freddieho také výborně imituje, ale není to herectví - po herecké stránce mě prostě neoslňuje a nebaví), a výborní byli i R.Tomeš a P.Pálek. Ale celé to zásadně kulhá u příběhu, který není nijak zvlášť dobrý, ani nápaditý - strašně snadno zapadne v paměti. A ani výprava a choreografie neoslní - chvílemi působí až amatérsky.
(zadáno: 27.3.2018)
59% - Nesmírně silný příběh, jehož potenciál podle mého autoři nedokázali využít. Několik skvělých, silných, emotivních scén zabíjí absolutně neutíkající prostor mezi nimi. Celkem povedený český překlad, dobrá hudba, scénické řešení dle londýnské verze rovněž zajímavé. Obsazení M. Havelky ale bylo zásadním krokem vedle, ostatní při premiéře nejspíš ještě byli nervózní. Výborná byla Kristýna Daňhelová, vedle ní zazářil v menší roli Lukáš Vlček a pozitivně hodnotím ještě i Roberta Jíchu a Adama Gazdíka. Z mého pohledu tomu ale chyběla zásadní síla.
(zadáno: 12.2.2018)
65% - V mnoha okamžicích jsem měla pocit, že forma - byť leckdy velmi působivá - představení převážila nad obsahem. Přitom Maryša v podání P.Beretové je nesmírně zajímavá postava, stejně jako Vávra D.Prachaře, Lízal V.Javorského i Vincek v podání M.Řezníčka. Modernizace nevadí, použití prostého a jistým způsobem chladného prostředí funguje, kelímky, mouka, varná konev, všechno působí velmi dobře, ale ve spojení s nahrávacím studiem a orchestrem už je toho prostě moc. Někdy jako by měli herci jen za úkol udělat na scéně bordel a "symbolizovat". (A scéna oblékání je neúměrně dlouhá.)
(zadáno: 12.2.2018)
V Brně se mnohem víc snaží najít a vyprávět alespoň nějaký příběh - úspěšně, je neuvěřitelné, jak v tom slaboduchém libretu nějaký děj staví. Jenže se zdá, že snaha o příběh jde na úkor tance, a to je chyba zásadní. Horečka má být hlavně o tanci, o víc v ní nejde, ale brněnské choreografie, byť precizní, nezaujmou. Chybí jim originalita, nejsou jednoznačně zapamatovatelné a dechberoucí, postupně nudí. Chybí radost, spontánnost.
Inscenaci nepomáhá ani angličtina, která funguje u tanečních scén, ale ne v momentech, kdy má vyprávět příběh.
Poklonu si zaslouží scéna, M.Salvadori a D.Křížová.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Myšlenka hry je mnohem silnější a "lepší" než hra samotná. Člověku se až nechce věřit, že autor je/byl právník. T.Novotný jako pilot i E.Pacoláková a L.Jurek jako svědci jsou skvělí; výborní jsou po herecké stránce i J.Smutná a Z.Kalina, ale jejich postavy, společně se soudcem působí jako karikatury určené pro televizní show. Celá hra připomíná spíš televizní super debatu, než soud. Nesmyslnost chování, jednání a vyjádření těchto postav neuvěřitelnost podtrhují. Přitom by se s tou myšlenkou a základní otázkou dalo udělat tolik.
Jednoznačné plus: snaze přimět diváky k zamyšlení a dialogu.

Další stránky hodnocení: << < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>