Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (816)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 7.2.2018)
Velmi dobře zpracovaný pohled na vývoj a důsledky Alzheimrovy choroby. Způsob jakým je inscenace pojata, tedy střídaní postav, časových rovin i různých prostor, vyvolává u diváka ten správný pocit zmatení a alespoň částečně tak simuluje stavy způsobené touto vážnou nemocí. Výsledný dojem z celého představení je pak o to silnější. Nemálo tomu pomáhá i dobře postavená scéna a hlavně výtečný výkon J. Vlasáka v titulní roli. Jemu též zdatně sekunduje i V. Gajerová jako jeho dcera. 77%
(zadáno: 20.4.2015)
Zvolená forma modernějšího pojetí toto klasiky mi přišla dobrá a nijak rozhodně nevadila. Scénu i kostýmy hodnotím pozitivně, ještě více pak hudební stránku. Po první části převažovala jasná spokojenost, ale bohužel vyznění druhé mi přišlo poněkud slabší. Většina scén v závěru na mě neměla výraznější dopad, i přes silný a tragický děj. Po herecké stránce však nemám větších výtek, líbil se mi především D. Prachař, ale nezklamal ani K. Dobrý a mile překvapil výkon L. Žáčkové. Potěšilo též provedení šaška v podání J. Bouškové. 65%
(zadáno: 8.4.2014)
Popis "mužská verze Zakázaného uvolnění" není až tolik od věci. Určitě se dá najít vícero společných prvků. Nicméně právě Zakázané uvolnění je z mého pohledu přeci jen povedenější. Zde je, hlavně v první části, několik slabší míst a občas se hra až zbytečně dlouho zasekne na některém tématu a nemá takový spád. Na druhou stranu i tady je spousta vtipných a povedených momentů, zajímavý příběh a dobré herecké výkony, z nichž nejlépe u mě obstál M. Taclík. Zároveň krásná pocta běžkám, Jizerským horám a legendární jizerské padesátce. Kdo je příznivec tohoto sportu, ten nemůže odcházet zklamán.
(zadáno: 3.3.2014)
Opravdu příjemná konverzační tragikomedie, přinášející zajímavý pohled na jeden život ze dvou rozdílných úhlů. Oba herci jsou výborně sehraní, velmi dobře se doplňují, prakticky jim není co vytknout. Pokud jednoho vyzdvihnout, pak je to pro mě P. Kostka. Samotný závěr je sice trochu podbízivý, ale přesto nikterak více nevadí. 75%
(zadáno: 5.11.2013)
Neotřelé, vtipné a zábavné. Veskrze originální způsob jak vyložit klasický příběh z nového pohledu. Také zdařilé propojení historického textu se současnými moderními technologiemi a dnešním způsobem komunikace (mobil, internet). V hlavní roli pak výtečný M. Isteník, jehož energický výkon je hnacím motorem této inscenace. Snad jediné co bych vytknul je trochu větší délka. Ale nutno přiznat, že i přesto jsem se velmi dobře bavil prakticky po celou dobu.
(zadáno: 19.6.2016)
Hra, která mě zaujala přeci jen o něco více svým zpracováním než samotným obsahem. Od samotné scény, přes doplnění pěveckých pasáží, po provedení jednotlivých obrazů. Vše tak nějak správně fungovalo a bez problémů drželo moji pozornost po celou dobu. K tomu velmi dobrý výkon V. Dyka a také obou jeho hereckých kolegyň. Se samotnou knihou nemohu srovnat, ale i bez její znalosti mi toto přišlo dobře a srozumitelně podané.
(zadáno: 7.12.2012)
Bohužel mě tato inscenace nijak nenaplnila, ani příliš nenadchla. Ale abych začal tím lepším, tak za povedené hodnotím doprovodné zpěvy a hudbu. Též vydařené masky a scéna. Herecky velmi solidní. Potěšil hlavně V. Postránecký, pak J. Štěpnička a J. Pidrmanová. Ale suverénně nejlepší pro mě byla P. Beretová. Nicméně většina scén mi přišla spíše slabá nebo jen průměrná. Moc jsem se nepobavil a ani nikterak jinak mě to nezasáhlo. Pár dobrý momentů tam určitě bylo, především scéna s falešnými manželkami, ta se povedla výborně. Ale jako celek to u mě nějak nezafungovalo.
(zadáno: 10.11.2014)
Toto provedení mi nepřišlo nijak zdařilé. Působilo to na mě příliš odtažitým dojmem a dramatické vyznění nezanechalo hlubší stopu. Nejen zpracovaní, ale i herecké výkony obou hlavních představitelek působily poněkud nepatřičně. Oba jejich hlavní dialogy, na kterých inscenace svým způsobem stojí, byly bez náboje a nijak mě nezasáhly. Bohužel hlavně Z. Stavná mi zde přišla slabší. Za nejlepší tak považuji výkon V. Kotka, jehož přítomnost tuto inscenaci nejvíce oživila a vyvolala alespoň nějaké emoce. 45%
(zadáno: 11.1.2016)
Silná hra s neméně silným tématem, velmi dobře vystavěná a také kvalitně herecky obsazená. Pochvalu zaslouží všichni, ale jmenovitě hlavně K. Cibulková, E. Josefíková a R. Derzsi. Povedlo se vytvořit naprosto uvěřitelné a opravdu dobře vybudované charaktery, které dokáží více než zaujmout. Strhlo mě to a nepustilo až do konce. Jednoznačně doporučuji ke shlédnutí. 85%
(zadáno: 1.12.2019)
Příjemné, vtipné a smysluplné pojednání o mužské nevěře a vlastně i tak trochu celkově o mezilidských vztazích. Je pravda, že v některých momentech mi chování postav přišlo už trochu za hranou a čistě nucené pro prospěch hry, nicméně uznávám, že to má svůj smysl. Neb za někdy i lehce laciným humorem se zde skrývá řada trefných a poučných situací či pravd, jenž si stojí za to poslechnout a odnést si je k zamyšlení. Potěšila mě forma zpracování i samotné tempo hry, oboje mi dobře sedlo. Též herecké výkony nezklamaly, pochvala hlavně pro R. Stärze, D. Švába, Z. Žáka i M. Šteindlera. Celkově za mě opravdu povedené. 75%
(zadáno: 24.11.2012)
Vynikající, skvělá a naprosto úžasná Svetlana Janotová (dříve Slováková). Její výkon byl opravdu dokonalý. Ale ne jen na ní stojí tento muzikál. Celkově velmi dobře odvedená práce, vyrovnané pěvecké výkony a sladěnost celého souboru. Pochvala i pro scénu, efektivní využití otáčivého jeviště a také i pro kostýmy. Muzikál má chytlavé melodie, poutavý děj a svižné tempo. Takže celkově nelze být nespokojen a osobně jednoznačně doporučuji. Původně jsem chtěl dát 80, ale díky Svetlaně půjdu ještě výše.
(zadáno: 6.2.2018)
V konečném součtu převládla spokojenost, ale přijde mi, že tato hra má přeci jen větší potenciál než se zde podařilo využít. Zvláště tragický rozměr hlavní postavy a její bezmoc opustit tu svoji klec ve které je chtě nechtě držena. Ale pak už by to nejspíše nebyla taková docela milá a úsměvná hra, jak mi to vyznívá nyní. Dobře se pracuje s nejistotou, ve které je od začátku divák držen vzhledem ke vztahu mezi jednotlivými postavami. Snad jen role O. Nováka mohla být o něco lépe a čitelněji uchopena, zvláště vůči J. Štěpánkové. Svým výkonem naopak potěší výborný F. Němec. 67%
(zadáno: 25.3.2011)
Tak tato hra se dle mě Disku rozhodně povedla. Především výborný herecký výkon Jana Huška v hlavní roli Peera, ale také neméně dobrý Ivany Krmíčkové jako jeho matky nebo Markéty Frosslové jako jeho milé. I ostatní se předvedli v dobrém světle, prakticky žádný slabý článek tam nebyl. Příběh samotný mě dost vtáhnul. Což by ale nebylo bez velmi dobrého zpracování, jednoduché ale velmi účelně udělané scéně s povedenými kostýmy. Celkově prostě spokojenost :)
(zadáno: 15.1.2017)
Především vynikající po audiovizuální stránce. Výtečná scéna, kostýmy i hudební složka. Zvolený způsob zpracování myslím dobře vystihuje atmosféru tohoto díla a dokáže diváka silně upoutat a místy doslova pohltit. Silné, surrealistické, melancholické, expresivní a vůbec tak trochu šílené a divné. Takže přesně takové jaké by to mělo být. (viděno v Divadle v Dlouhé)
(zadáno: 21.5.2013)
Opravdu vynikající po scénické stránce. Skvělé využití plochy, promítací a světelné techniky, také kostýmy lze jen pochválit. Angažování mladých herců je chválihodné, dát jim možnost získat zkušenosti a trochu více se zviditelnit. Ale bohužel též nejslabší složka této inscenace. Některé pasáže jsou díky tomu slabé, možná až lehce nudné. Chybí větší emoční náboj, který by mě výrazněji vtáhl do děje a zanechal hlubší dojem. Jako celek však stále lehce nadprůměrný zážitek.
(zadáno: 20.3.2017)
Tato inscenace mě bohužel nějak minula. Samotný děj, jednotlivé postavy a jejich činy nebo motivy, to vše kolem mě pohodlně proplulo a nezanechalo nějaký větší zásah. Nicméně bylo tam několik dialogů či scén, které pobavily nebo nějakým jiným způsobem zaujaly. Oceňuji také herecký přínos všech aktérů, zahráno to bylo určitě dobře. Potěšila zejména dvojice R. Jašków a E. Josefíková. V konečném součtu však převládají spíše rozporuplné pocity a vtíravá otázka "K čemu to vše bylo dobré?".
(zadáno: 10.4.2013)
Bezpochyby zajímavá česká variace na známý Zločin a trest. Téma těžkosti žití s výčitkami svědomí je tu očividné. Ale bohužel toto zpracování, které balancuje na hranici grotesky a tragédie, není nakonec pořádně ani jedno z toho. V závěru u mě převládaly, přiznávám, spíše rozporuplné pocity. Dle mého názoru, kdyby se více zaměřilo na vnitřní boj hlavního hrdiny a udělalo se z toho pořádné psycho-drama, mohl být výsledný zážitek mnohem silnější. Nicméně to nechť si každý posoudí sám. Z ostatních složek zaujala jednoduchá lavičková scéna a po herecké stránce pak P. Kubes a V. Bahník.
(zadáno: 28.1.2019)
I přesto, že jsem, přiznávám, neviděl žádný Bergmanův film, tak mě tato inscenace naprosto vtáhla a uchvátila. Nádherná sonda do hlubin lidské duše, se vším všudy co k tomu patří. Spousta silných momentů a obrazů, díky kterým ani skoro nepostřehnete, že uplynuly tři hodiny. Též nelze nezmínit trefné a dobře stylizované hudební pasáže. V neposlední řadě pak velmi dobré herecké výkony všech aktérů. Za mě tedy rozhodně trefa do černého.
(zadáno: 27.11.2012)
Řekl bych, že tuhle hru asi nejvíce ocení místní v Ostravě. Nicméně i já jako pražák, jsem se velmi dobře bavil a nejen to. Líbilo se mi povedené ztvárnění hornického prostředí v období komunismu 80.let. Byť samozřejmě nejsem žádný horník a nemám o tomto povolání velké znalosti. Přesto mi to přišlo hodně reálné. K tomu zajímavá paralelní linie emigranta, která dobře kontrastovala se socialistickým prostředím a kladla zajímavou otázku zda je lepší svobodný život v osamění nebo nesvobodný ve společnosti. Dialogy, scéna i kostýmy, to vše zaslouží pochvalu. Herecký výkony dobré a vyrovnané.
(zadáno: 21.1.2014)
Velmi příjemná konverzační komedie. Většina dialogů je dobře vystavěná, nejedná se o slabomyslné texty či laciné vtipy. Všech pět hereček je dobře obsazených a musím přiznat, že mě příjemně překvapily. Pokud někoho vyzdvihnout pak M. Doležalovou a S. Pogodovou. Nicméně musím souhlasit se svým kolegou. Tento skvěle rozjetý vlak se asi v polovině druhé části dosti nepěkně zasekne. Příchodem P. Baťka je rázem pryč ona příjemná atmosféra a nastolí se podivně nudná konverzace, která mě ničím nezaujala. K tomu ještě výkon pana Baťka je ve srovnání se všemi herečkami výrazně slabší. 65%
(zadáno: 29.1.2022)
Krásně pohádkově kouzelné a hravé. Nebraňte se tomu a nechte se unést, pohladí to na duši a zahřeje u srdce. Moc pěkně udělaná scéna i kostýmy. Vydařená hudba i pěvecké pasáže, jenž jsou velkou devízou této inscenace. Ale též dobře pojatá interakce s dětským publikem, které často dodá nečekaně upřímné odpovědi. K tomu i několikero zdařilých vtipů a narážek pro dospělé osazenstvo. Herecky výborná hlavně K. M. Fialová, vedle ní pak též K. Krhovják a F. Březina. Vděčnou roli má neméně dobrý D. Šafařík. Užil jsem si to náramně a mile rád všem doporučuji. Tato inscenace si zaslouží plné hlediště, tak snad se jich dočká.