Redakce

Jiří Koula

redakční zkratka: jko

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

(zadáno: 12.7.2017)
Pán polštářů - OLDstars: 80 %
75 % Sečteno a podtrženo, Pán polštářů je inscenací, díky nimž jsem (konečně) docenil McDonaghův text. Budete-li mít možnost ji zhlédnout, velmi doporučuji ji nepropást. Více viz blog.
(zadáno: 4.4.2017)
Budovatelé říše - Komorní scéna Aréna: 80 %
75 % Sečteno a podtrženo, ve Struktuře vědeckých revolucí postuluje Thomas S. Kuhn, že staré paradigma zcela umírá až se svými zakladateli, kteří s ním spojili svou kariéru. Ač sám autor varuje před zobecňováním této teze mimo pole vědy, přijde mi, že v univerzu ideologií platí totéž. A právě Štěpánkovi Budovatelé říše to ukazují velmi výmluvně, lepší analýzu zániku myšlenky společně s jejími příznivci těžko najdete. Více viz blog.
(zadáno: 4.3.2017)
3 sestry - OLDstars: 70 %
74,99 % Sečteno a podtrženo, 3 sestry jsou pozoruhodnou inscenací, již doporučuji navštívit minimálně jednou kvůli Satoranského režii a Purkrábkové scéně, minimálně dvakrát pak kvůli zhlédnutí všech alternací. A děkuji za možnost nahlédnout, že Čechov skutečně psal komedie. Více viz blog.
(zadáno: 25.2.2017)
Svolení - Divadlo La'My: 80 %
Sečteno a podtrženo, po čtyřech uvedeních v Troníčku se Divadlo La'My chystá s inscenací vydat na cesty. Umělcům přeju, aby šlo o úspěšné turné, a sobě pak, aby se následně vrátili do Prahy. Svolení je pro mě malý skvost s potenciálem zaujmout široké publikum, snoubí se v něm až bulvární lascivnost, poctivá vztahová komika, v níž se může každý najít, a existenciální téma osamělosti člověka a potřeby vztáhnout se k druhému. Více viz blog.
(zadáno: 17.2.2017)
Most přes navždy - OLDstars: 80 %
Sečteno a podtrženo, pokud se vám někdy naskytne možnost na tuto inscenaci vyrazit (a těch příležitostí je pohříchu málo), vřele doporučuji ji neminout. A vlastně přitom nesejde na tom, jak se stavíte k předloze. Více viz blog.
(zadáno: 14.2.2017)
Ostrovní lidé - OLDstars: 60 %
Sečteno a podtrženo, bráno jako celek jsou Ostrovní lidé inscenací, jež ve mně vyvolává smíšené pocity, statičnost i dynamičnost, odtažitou strohost i důvěrnou blízkost, pozitiva však převažují. Více viz blog.
(zadáno: 27.1.2017)
Drunk Enough to Say I Love You? - A studio Rubín: 70 %
Sečteno a podtrženo, odmyslíme-li si onu jednu nešťastnou scénu, jde o přesvědčivou interpretaci působivého textu a jsem rád, že jsem konečně zjistil, že by mě Caryl Curchill mohla zajímat. Více viz blog.
(zadáno: 22.1.2017)
Kamarádi - Divadlo Disk: 80 %
84,99 % Lidi, tohle je tak nádherná inscenace! Od textu skotačícího mezi povrchní coolness a potřebou skutečného kontaktu, silně ironického na několika úrovních a přesto trefného, přes čistý funkční vizuál až po výkony ročníku sestávajícího vesměs z opravdu šikovných mladých hereček a herců. Viděno poprvé a rozhodně ne naposledy.
(zadáno: 5.1.2017)
Rozlučka 2 - Divadlo Puls: 70 %
74,99 % Sečteno a podtrženo, Rozlučka 2 je inscenací zábavnou i po čertech pravdivou, pravděpodobně právě proto, že muži jsou nahlíženi z velké části zvenčí, totiž ženským pohledem. Takže šup šup pro lístky, tohle chcete vidět. Více viz blog.
(zadáno: 3.1.2017)
Sněhová královna - Pidivadlo: 60 %
64,99 % Sečteno a podtrženo, pokud jste přečetli tento blog, inscenaci vám mohu doporučit. Jen mi pořád vrtá hlavou, zda je to žádoucí závěr. Více viz blog.
(zadáno: 1.1.2017)
Vražda v Klášterní ulici - OLDstars: 60 %
Návrh, že by tento text mohl být v OLDstars inscenován, byl původně zmíněn spíše žertem, avšak stalo se, že Martin Satoranský skutečně stanul před výzvou se s ním nějak popasovat. Co s tím? Satoranského odpověď je vyšponovat komiku ad absurdum, nasadit zběsilé tempo a zároveň pečlivě kontrolovat jednotlivé nástupy, aby to vnitřně fungovalo. Výsledek? Vlastně docela pozitivní, je to dostatečně expresivní i krátké na to, aby se divák pobavil a přitom nestihl začít přemýšlet nad tím, jaká je to vlastně blbina.
(zadáno: 1.1.2017)
Vánoční koleda - Divadlo D21: 80 %
Nadmíru šťastné spojení autorky dramatizace a režisérky Věry Herajtové s Divadlem D21. Hravá inscenace, v níž se pozoruhodně těsně propojuje dětský pohled s šedým dospěláctvím a nadpřirozenem, prostor se scénou, scéna s rekvizitami, rekvizity s herci, herectví s muzikálností, neotřelá interpretace ústřední postavy stejně jako řada divadelně realizačních překvapení... Až mi přijde škoda, že tuto krásu je možno zhlédnout jen párkrát kolem Vánoc.
(zadáno: 1.1.2017)
V oku smyčky - MeetFactory: 50 %
Oceňuji konzistenci dramaturgie Meetfactory, jde o další inscenaci, která mě zcela míjí. Sice má svou atmosféru a jsem schopen v ní sem tam identifikovat komentář k tématu sebevraždy, ovšem nahlíženo jako celek může vyzdvihnout leda fyzickou kondici Kateřiny Dvořákové.
(zadáno: 1.1.2017)
V lese černém hlubokém - OLDstars: 70 %
Souhlasím s kolegou Holubcem, že text není žádná pecka. Naproti tomu mě ale inscenace díky herectví Kristýny Klimešové a Martina Čarného pod vedením Martina Satoranského opravdu bavila, takže hodnotím výrazně výše.
(zadáno: 1.1.2017)
Téměř TŘI SESTRY - Divadlo Disk: 80 %
Jasně, Tři sestry jsou o touze po lepším životě, o nenaplněných snech a nadějích, to všichni víme... Jenže já to až při této inscenaci konečně i pocítil, děkuji hereckému souboru za výkony, jež mě oslovily, i Tomáši Töpferovi za čistou inscenaci.
(zadáno: 1.1.2017)
Sudí - Divadlo Verze: 80 %
75 % Brussig cajk, Zielinski cajk, Hampl megacajk. Na inscenaci lze nahlížet z několika úhlů, fandíte-li fotbalu, užijete si ji doslovně, pokud ne, můžete se i tak náramně pobavit. A pokud jste rozumbradové, můžete se v tom přehrabovat, dumat o tom, co je to za svět, v němž jsou za superstars jedinci, kteří kromě kopání do míče umí už jen dýchat, případně se v úvahách zatoulat k obecnému přínosu "strážců pravidel" i v jiných oblastech.
(zadáno: 1.1.2017)
skončí to ústa - Divadlo Disk: 60 %
Co se k této inscenaci dá říct, je to prostě Adámek obcující s jazykem v rozmanitých polohách, pocitovka, kterou nejspíš ani nemá cenu snažit se nějak pochopit. A je to celkem krátké a zábavné.
(zadáno: 1.1.2017)
Sen noci - OLDstars: 60 %
Připravte si kamení, doznávám, tuhle hru moc nemusím, přijde mi, že aby mi něco dala, musejí se tvůrci hodně snažit, aby zamaskovali, že tak, jak je napsaná, za uvádění nestojí. A přesně to v OLDstars učinili, pro mě "topornou rozvernost" originálu nahradili vlastní hravostí, inscenace je to zábavná a dynamická a vidíte-li ji společensky znaveni po celodenním divadelním maratónu, přijde vám zábavné třeba i to, že se na scéně objeví někdo, kdo by tam vůbec být neměl, do atmosféry tohoto kousku to vlastně výborně zapadlo.
(zadáno: 1.1.2017)
Příběh chalífy al-Hakima - OLDstars: 60 %
64,99 % Jedna z nejpodivnějších inscenací, jaké jsem kdy viděl, rád bych napsal více, ale mé dojmy zůstávají oblakem hašišového dýmu, opojné a neuchopitelné. Chcete-li vědět více, nezbude vám, než na inscenaci vyrazit, za ten zážitek to fakt stojí.
(zadáno: 1.1.2017)
Pověsíme jenom faráře - OLDstars: 60 %
Souhra vysoce kontrastní dvojice Jan Horák - Lukáš Ruml mě bavila natolik, že mnou samotný Huvarův text vlastně jen tiše proplul, na rozdíl od kolegy Holubce jsem si odnesl právě jen ten pocit "prdele z lapáku".
(zadáno: 1.1.2017)
Poslední oheň - OLDstars: 60 %
Text Dey Loher je mozaikou seskládanou ze zpočátku nesouvisejících výjevů a náhledů různých postav, jež by však v závěru měla vypadat jako celek. Inscenace Tomáše Staňka je vizuálně působivá, avšak k onomu závěrečnému propojení a náhledu u mě nedošlo.
(zadáno: 1.1.2017)
Pomona - Divadlo Disk: 70 %
Pomona, podivné místo podivného města v podivném světě, realita nebo hra, co je zajímavější, co je skutečnější? Globální ojeb, multidimenzionální periferie, v centru všeho je však stále člověk. Letošní činoherci jsou šikovní a českému divadlu do nového roku přeju, aby spolu Jan Holec a David Košťák vydrželi ještě zajímavý počet inscenací.
(zadáno: 1.1.2017)
Pelikán - OLDstars: 50 %
Inscenace, v níž se mladí herci snaží nějak popasovat se svými rolemi a občas jim to i vychází, jenže co je to platné, když tento Strindbergův text potřebuje jasný režijní výklad, který zcela chybí? Snad je tento počin aspoň ku prospěchu hercům, divákům ho moc doporučit nemůžu.
(zadáno: 1.1.2017)
Paralelní vesmíry - Divadlo NaHraně: 60 %
55 % Kosmoložka a včelař, žena a muž. Text se sice zaštiťuje velkými tématy, ta jsou však jen kulisami, v nichž se odehrává nepříliš zajímavá hra s poselstvím, že na vztah je třeba dvou lidí, kteří na něm budou neustále pracovat, protože každý krok je nejistý a stát se může cokoliv. Celý tvůrčí tým se sice snaží z něj vykřesat živou inscenaci a toto úsilí je hodno obdivu, ovšem i tak ve mně výsledek budí spíše rozpaky.
(zadáno: 1.1.2017)
Objevení nebe - Divadlo Disk: 60 %
Letošní "alterna" je opravdu, ale opravdu alternativní. U této inscenace oceňuji práci s loutkou, některé výjevy jsou prostě nádherné, naproti tomu anotace tvrdí, že jde o pokus o adaptaci předem odsouzený k neúspěchu, což potvrzuji, dost nerad bych se snažil na základě viděného rekonstruovat aspoň v hrubých rysech předlohu.

Další stránky hodnocení: << < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>